:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 29. 09:57

Már nem a BitTorrent a legnépszerűbb fájlcserélő

[News.com/HWSW] A CacheLogic internetes kutatócég legújabb felmérése szerint már nem a BitTorrent, hanem az eDonkey a legnépszerűbb fájlcserélő. A fájlcserélők népszerűségében bekövetkezett változás valószínűleg annak köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban a filmstúdiók és a lemezkiadók rászálltak a BitTorrentre és sorban záratták be az oldalakat, illetve fogták perbe a felhasználókat.

[News.com/HWSW] A CacheLogic internetes kutatócég legújabb felmérése szerint már nem a BitTorrent, hanem az eDonkey a legnépszerűbb fájlcserélő. A fájlcserélők népszerűségében bekövetkezett változás valószínűleg annak köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban a filmstúdiók és a lemezkiadók "rászálltak" a BitTorrentre és sorban záratták be az oldalakat, illetve fogták perbe a felhasználókat.

Az internetes forgalom több mint felét adja a fájlcsere

Tavaly az internetszolgáltatók forgalmát monitorozó CacheLogic még azt találta, a fájlcserélők királya egyértelműen a BitTorrent, ez a hálózat felel az internetes fájlcsere-forgalom mintegy feléért. Egy korábbi jelentés szerint a BitTorrent segítségével továbbított anyagok adják a teljes internetes adatforgalom harmadát.

A CacheLogic friss jelentése szerint az internetszolgáltatók hálózatán bonyolódó adatforgalom 50-70 százalékát a fájlcsere adja, azonban a BitTorrent helyett ma már az eDonkey a legnépszerűbb hálózat. Az eDonkey hasonlóan gyors letöltésre képes mint a BitTorrent, azonban jobb keresési funkcióval rendelkezik. Andrew Parker, a CacheLogic műszaki igazgatója szerint Ázsiában továbbra is a BitTorrent a legnépszerűbb, azonban a világ többi részén már az eDonkey vezet. "A BitTorrent forgalma csökken" -- mondta Parker.

Célpontban a BitTorrent

Parker elmondta, hogy az eDonkey elsősorban azért vált a legnépszerűbb fájlcserélővé, mert a BitTorrent-hubokat és -felhasználókat az utóbbi időben számos jogi támadás érte, az eDonkey azonban közel sem kapott ekkora nyilvánosságot, így egyre többen váltottak rá. Az egyidejű felhasználók számát tekintve az eDonkey már régóta a legnépszerűbb fájlcserélő, azonban a CacheLogic az adatforgalom alapján rangsorolja a hálózatokat. Az eDonkey hálózatához csatlakoznak az eMule, Overnet kliensek is.

A CacheLogic augusztus elején közzétett adatai szerint a BitTorrentet egyre többen használják legális tartalom -- például Linux-disztribúciók vagy más szabad szoftverek -- terjesztésére. A statisztikákból kiderül továbbá, hogy a négy legnagyobb fájlcserélő hálózaton továbbított anyagok 61 százaléka videó, 11 százaléka zene, 27 százaléka pedig más jellegű állomány. A videók közel fele valamelyik Microsoft-féle formátumban kerül továbbításra, a zenéknél pedig az MP3 a legnépszerűbb formátum, noha egyre terjed az Ogg Vorbis is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.