Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 10. 14:11

Az emberek félelmeire alapoznak a spamküldők

A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint júliusban a levélszemét-küldők az emberek félelmeire alapoztak: első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a különféle veszélyektől rettegők számára a család vagy a gyerekek biztonságát védő termékeket reklámoztak.

[HWSW] A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint júliusban a levélszemét-küldők az emberek félelmeire alapoztak: első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a különféle veszélyektől rettegők számára a család vagy a gyerekek biztonságát védő termékeket reklámoztak.

A spammerek "Védje meg gyermekét a szexuális bűnözéstől!" vagy "Ön nem látja őket, de ők látják önt!" és ehhez hasonló tárgyú levelekkel próbáltak hatni a netezőkre. Júliusban még olyan útmutatók is terjedtek, melyek szülőknek próbáltak tanácsot adni, hogyan tartsák távol gyermeküket a kábítószerektől.

"A kéretlen levelek küldői [...] most biztonsági berendezéseket kínálnak, és van abban valami ironikus, hogy levélszemét-küldők kereskednek biztonsággal, miközben pont a spameket használják fel leggyakrabban vírusok terjesztésére, adathalászatra és kémprogramok telepítésére" - mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A Spam Index listáját júliusban továbbra is a pénzügyi és egészségügyi ajánlatokat tartalmazó kéretlen levelek vezették. A csalások között egyre gyakoribbak a magukat a PayPal rendszerből származónak feltüntetett e-mailek, és a szoftverspam aránya is folyamatosan növekszik. Júniushoz hasonlóan az elmúlt hónapban is csökkent a pornográf témájú kéretlen levelek száma. Az előző időszakban népszerű, kutyatartással kapcsolatos spamek szinte teljesen eltűntek -- júliusban csak az alkalmanként megjelenő, háziállatok szőrét eltűntető szőnyegtisztító termékekről érkeztek ajánlatok.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról