:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 10. 14:11

Az emberek félelmeire alapoznak a spamküldők

A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint júliusban a levélszemét-küldők az emberek félelmeire alapoztak: első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a különféle veszélyektől rettegők számára a család vagy a gyerekek biztonságát védő termékeket reklámoztak.

[HWSW] A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint júliusban a levélszemét-küldők az emberek félelmeire alapoztak: első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a különféle veszélyektől rettegők számára a család vagy a gyerekek biztonságát védő termékeket reklámoztak.

A spammerek "Védje meg gyermekét a szexuális bűnözéstől!" vagy "Ön nem látja őket, de ők látják önt!" és ehhez hasonló tárgyú levelekkel próbáltak hatni a netezőkre. Júliusban még olyan útmutatók is terjedtek, melyek szülőknek próbáltak tanácsot adni, hogyan tartsák távol gyermeküket a kábítószerektől.

"A kéretlen levelek küldői [...] most biztonsági berendezéseket kínálnak, és van abban valami ironikus, hogy levélszemét-küldők kereskednek biztonsággal, miközben pont a spameket használják fel leggyakrabban vírusok terjesztésére, adathalászatra és kémprogramok telepítésére" - mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A Spam Index listáját júliusban továbbra is a pénzügyi és egészségügyi ajánlatokat tartalmazó kéretlen levelek vezették. A csalások között egyre gyakoribbak a magukat a PayPal rendszerből származónak feltüntetett e-mailek, és a szoftverspam aránya is folyamatosan növekszik. Júniushoz hasonlóan az elmúlt hónapban is csökkent a pornográf témájú kéretlen levelek száma. Az előző időszakban népszerű, kutyatartással kapcsolatos spamek szinte teljesen eltűntek -- júliusban csak az alkalmanként megjelenő, háziállatok szőrét eltűntető szőnyegtisztító termékekről érkeztek ajánlatok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.