Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 23. 12:16

Közel harmadával bővült a közép-kelet európai PC-piac

A második negyedévben tovább növekedett a kelet-közép európai PC-piac, az eladások 26,1 százalékkal 2,6 millió darabra emelkedtek, miközben a bevételek 26,8 százalékkal 2,3 milliárd dollárra ugrottak.

[HWSW] A második negyedévben tovább növekedett a kelet-közép európai PC-piac, az eladások 26,1 százalékkal 2,6 millió darabra emelkedtek, miközben a bevételek 26,8 százalékkal 2,3 milliárd dollárra ugrottak.

Kétszer több notebook fogyott

A noteszgépek forgalma szinte robbanásszerűen, közel duplájára emelkedett, miközben az asztali gépeké 15,5 százalékkal bővült -- derül ki az IDC piackutató cég ma közzétett jelentéséből. Tomas Oupicky, az IDC vezető elemzője szerint az EU-hoz frissen csatlakozott országokban a noteszgépek már a teljes PC-forgalom több mint negyedét adják, Szlovákiában a harmadát, Csehországban pedig még többet. "Az elkövetkező évek során ez a trend folytatódni fog, ahogy a román, orosz vagy az ukrán gazdaság is növekedésnek indul" -- nyilatkozta az elemző.

Az IDC adatai szerint a közép-kelet európai régióban a HP volt a legnagyobb PC-gyártó, amelyet az Acer, a Dell, a Fujitsu és a Lenovo (IBM) követett.

Az asztali gépek kora leáldozóban

A második negyedévben is Oroszországban fogyott a legtöbb PC a régión belül, a második helyet Lengyelország szerezte meg, a bronzérmes pedig Ukrajna lett. Ez a három ország adta a régió PC-forgalmának darabszám szerint mintegy 70 százalékát. A lakosság számához viszonyított PC-vásárlások tekintetében azonban Szlovénia állt az élen, itt a második negyedévben ezer polgárra 19 új PC jutott.

Az IDC szerint az EU-integrációs projektek végeztévek több, az EU-hoz tavaly csatlakozott országban visszaesett az asztali PC-k forgalma, többek között Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon is. Az asztali gépek népszerűségének csökkenése azonban részben annak is köszönhető, hogy sokan cserélik le asztali gépüket notebookra, illetve már első számítógépnek is noteszgépet választanak annak ellenére, hogy a desktop PC-khez kedvezőbb áron lehet hozzájutni.

Az IDC adatai azt mutatják, hogy a második negyedévben a régióban az asztali gépekből 3,75-ször több fogyott mint notebookból, azonban a mobil PC-k magasabb ára miatt az asztali gépeken elért gyártói bevétel csak 90 százalékkal volt magasabb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról