Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 16. 09:38

Mennyit keresnek az informatikusok Magyarországon?

[HWSW] A NetAcademia Oktatóközpont elindította "FizuFigyelő" névre keresztelt ingyenes fizetéskalkulátor szolgáltatását. A cég honlapján elérhető fizetésszámoló program az informatikusok bér- és juttatásszintjéről ad tájékoztatást, méghozzá beosztásra, földrajzi helyre, illetve cégméretre lebontva. A hetente 50-60 informatikus adatával bővülő FizuFigyelő adatbázisának statisztikai elemzéséből kiderült, hogy az IT szakemberek fizetésében a legjelentősebb különbségek földrajzi, illetve képzettségbeli okokra vezethetők vissza.

A képzettebb, budapesti munkaerőt fizetik a legjobban

A FizuFigyelő szerint az informatikán belül legjobban az IT tanácsadók, illetve az informatikai vezetők keresnek, őket követik az informatikai rendszertervezők, a fejlesztők, a rendszergazdák, illetve a tesztelők. Az informatikusok 86 százaléka boldogul el legalább alapszinten egy idegen nyelvvel, ami 93 százalékban az angol. Ahogy más szakmák esetében, úgy az informatikusoknál is magasabbak a bérek Budapesten, mint vidéken. Míg a fővárosi informatikusok havi nettó átlagbére 240 ezer forint, addig vidéken átlagosan 165 ezer forintot visznek haza a szakemberek.

Hasonlóan markáns különbségek mutatkoznak meg a végzettség, illetve az informatikusok szaktudásának egyik fokmérőjéül szolgáló hivatalos minősítések tekintetében is. A felsőfokú végzettséggel rendelkező informatikusok 242 ezer, míg a középfokú képesítéssel rendelkező társaik 170 ezer forintot kapnak havonta nettó fizetésként, illetve egyéb juttatások formájában. Nem ilyen mértékű, de éves szinten akár 300 ezer forintnyi a különbség azok javára, akik egy informatikai tanfolyam sikeres zárásaként megszerzik egy cég hivatalos minősítését, amely naprakész, hiteles, magas szintű termék-, technológiai- és innovációs ismereteket, valamint gyakorlatot feltételez.

Egyre bővülő adatbázis

A FizuFigyelő alig két hete indult, és máris több mint 140 informatikai szakember fizetési adatait, illetve a fizetést befolyásoló körülményeket tartalmazza. Segítségével az informatikusok megtudhatják, hogy végzettségük, nyelvtudások, beosztásuk, életkoruk, munkában töltött éveik, megszerzett egyéb képesítéseik és a munkahelyük mérete alapján milyen fizetésre számíthatnak.

Az adatbázis lekérdezésének alapfeltétele, hogy az érdeklődő maga is kitöltse a mindössze 14 kérdésből álló űrlapot. Ezt követően a már említett szempontok szerint lekérdezheti az immár saját adataival kibővített fizetési adatbázist. A FizuFigyelőben szereplő adatok pontosságát és valódiságát a kitöltők névtelensége, a folyamatosan növekedő elemszám illetve a tárolt információ félévenként történő frissítése biztosítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról