Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 14. 10:21

Az MCI elfogadta a Verizon felvásárlási ajánlatát

[HWSW] Az MCI igazgatótanácsa a múlt éjjel elfogadta a Verizon 6,8 milliárd dolláros felvásási ajánlatát -- állítják bennfenntesek. A hivatalos bejelentés a mai napon esedékes, de a pletykák szerint Michael Capellas, az MCI elnök-vezérigazgatója telefonon már gratulált Ivan Seidenbergnek, a Verizon vezetőjének.

Jól fizető vállalati ügyfelek

Az MCI -- korábbi nevén WorldCom -- az Egyesült Államok második legnagyobb távolsági telefonszolgáltatója, a cégnek 14 millió lakossági és több mint 1 millió vállalati ügyfele van. A Verizon számára a jól fizető vállalati felhasználók megszerzésén túl azért jön kapóra az MCI, mert a cégnek jelentős méretű IP-alapú hálózata van az Egyesült Államokban, amelyet kihasználva a Verizon csökkenthetné költségeit.

Az MCI -- még WorldCom néven -- az amerikai történelem legnagyobb könyvelési csalását követte el. Amint azt Bernard Ebbers korábbi elnök-vezérigazgató bírósági tanúvallomásában elmondta, cége iránt már évek óta érdeklődtek nagyobb amerikai távközlési szolgáltatók, azonban az MCI rendre kitért az ilyen ajánlatok elől, ugyanis az akvizíció kapcsán a vállalatnál lezajlott gyanús pénzügyi manőverek bizonyosan felkeltették volna a hatóságok figyelmét. A Verizon már 2001-ben is tett ajánlatot a cég felvásárlására.

A Qwest is versenyzett

Érdekesség, hogy a Verizon mellett a Qwest is versenybe szállt az MCI-ért, ráadásul jobb árat (7,3 milliárd dollár) ajánlott mint a Verizon, azonban az MCI igazgatótanácsa mégis utóbbi cég ajánlatát fogadta el, mivel megítélése szerint a Verizon pénzügyileg stabilabb lábakon áll, mint a Qwest. A Qwest elméletileg még megtorpedózhatja a Verizon-MCI ügyletet.

Az MCI felvásárlása után a Verizon lesz a legnagyobb amerikai helyi telefonszolgáltató, piaci értéke meg fogja haladni a 100 millió dollárt. A cégnek jelenleg mintegy 55 millió vezetékes ügyfele van és többségi tulajdonosa a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónak, a Verizon Wirelessnek.

Újfajta szolgáltatók

Az utóbbi hónapokban drámai gyorsasággal konszolidálódott az amerikai távközlési piac. Tavaly februárban a Cingular 41 milliárd dollárért megvette az AT&T Wireless mobilszolgáltatót. December közepén a Sprint vásárolta fel a Nextelt, pár héttel később pedig az Alltel jelentette be a Western Wireless akvizícióját, két héttel ezelőtt pedig az SBC vette meg az AT&T-t.

Elemzők egyetértenek abban, hogy egy modern távközlési szolgáltató már jóval több, mint egyszerű telefoncég: az ügyfelek megnyeréséhez és megtartásához sokrétű termékkínálatra van szükség, amelyek között a hanghívás ugyanúgy megtalálható, mint a videó- vagy adattovábbítás, természetesen vezetékes és vezeték nélküli hálózaton egyaránt. A helyi és távolsági szolgáltatók egyesüléséből jó eséllyel jöhetnek létre olyan vállalatok, amelyek mindezeket a szolgáltatásokat megfelelően alacsony költségek mellett, nyereséggel tudják nyújtani az előfizetőknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról