Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 3. 11:23

A Lenovo vezetője szerint cége nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra

[FT/HWSW] Jang Juancsing, a Lenovo elnök-vezérigazgatója egy szingapúron rendezett konferencián elmondta, véleménye szerint az IBM PC-s üzletágának felvásárlása semmiféle nemzetbiztonsági rizikóval nem jár az Egyesült Államokra nézve. Az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak annak feltárására, vajon az IBM-Lenovo ügylet ilyen szempontból aggályos-e.

Úttörők

Jang szerint a jövőben további kínai vállalatok fognak a Lenovo példáját követve amerikai befolyást szerezni, ebből a szempontból az IBM személyi számítógépes részlegének 1,25 milliárd dolláros felvásárlása rendkívül fontos mérföldkő lehet. Az ügylet sikeres lezárása "nemcsak a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok szempontjából hasznos, hanem a két ország vállalatai közötti kereskedelmi kapcsolat szempontjából is". "Tudom, hogy sok kínai vállalat nyitna az Egyesült Államok felé és remélem, jó példával járhatunk előttük" -- mondta Jang.

Jang szerint az Egyesült Államoknak nincs félnivalója. Mivel már világszerte több PC-t adnak el, mint televíziót, vagyis a számítógépek tömegcikké váltak, ennek megfelelően a bennük található technológia is "low-end". "Nem hiszem hogy bármilyen biztonsági veszélyt jelentünk az USA-ra" -- mondta Jang, aki hozzátette, hogy teljes mértékben együttműködnek az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során.

Partner vagy ellenfél?

Amint arról beszámoltunk, a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, CFIUS) egy 45 napos formális vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a Lenovo-IBM ügylet milyen nemzetbiztonsági kockázatokat hordozhat. Egyes félelmek szerint amennyiben a Lenovo felvásárolja, átveszi az IBM egyes amerikai telephelyeit, a későbbiek során ipari kémkedési célokra, katonai titok kicsempészésére használhatja azokat. Emellett aggályos lehet az is, hogy az egyik legnagyobb kormányzati beszállító, az IBM részben kínai állami befolyás alá kerül, mivel a Lenovo meghatározó tulajdonrésze a kínai állam kezében van.

A vizsgálat kapcsán az Egyesült Államokban ismét fellángoltak a viták arról, vajon egy erős és műszakilag fejlett Kína vajon kereskedelmi és stratégiai szövetségese-e Wahingtonnak vagy inkább ellenfele. Miközben egyes politikusok a két ország közötti kötelékek szorosabbra húzását sürgetik, mások biztonsági aggályok miatt ellenzik a világ legnépesebb országa felé való közeledést.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 01:21

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.