Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 22. 09:32

A spamnél is veszélyesebb lehet a spim

[News.com] Egy amerikai tinédzsert ért az a megtiszteltetés, hogy a világon elsőként letartóztatták spim tevékenységért. A spamhez, azaz a kéretlen reklámlevelekhez hasonlóan a spim szintén kéretlen reklámot takar, azonban nem e-mailben érkezik, hanem azonnali üzenetküldő programon -- pl. ICQ, MSN Messenger -- át jut el a címzettekhez.

[News.com] Egy amerikai tinédzsert ért az a "megtiszteltetés", hogy a világon elsőként letartóztatták "spim" tevékenységért. A spamhez, azaz a kéretlen reklámlevelekhez hasonlóan a spim szintén kéretlen reklámot takar, azonban nem e-mailben érkezik, hanem azonnali üzenetküldő programon -- pl. ICQ, MSN Messenger -- át jut el a címzettekhez.

A reptéren csattant a bilincs

A 18 éves Anthony Grecót múlt szerdán tartóztatták le a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, ahová azért érkezett New Yorkból, hogy aláírjon egy szerződést a MySpace.com elnökével, amely legalizálta volna Greco reklámküldési tevékenységét. A találkozót valójában azonban a rendőrség szervezte meg, csapdát állítva a gyanútlan spimmernek.

A vádak szerint Greco összesen 1,5 millió kéretlen üzenetet küldött ki, amelyekben pornóoldalakat, valamint jelzáloghitelt népszerűsített. A címzettek a MySpace.com szolgáltatás ügyfelei voltak. Greco állítólag még meg is fenyegette a MySpace.com-ot, hogy továbbadja a spimmelési fortélyait, amennyiben a szolgáltató nem köt vele exkluzív szerződést, amely a MySpace hálózatán belül lehetővé tette volna számára reklámüzenetek küldését.

Tom Anderson, a MySpace.com elnöke látszólag elfogadta az ajánlatot, valójában azonban a rendőrség által felállított csapdáról volt szó, amelybe Greco bele is sétált. A MySpace.com 2003 végén indította el azonnali üzenetküldő szolgáltatását tagjai számára, Greco pedig 2004 őszén kapott rá és látta meg a benne rejlő lehetőséget.

Új hullám

Brian Hoffstadt ügyészhelyettes elmondta, valóban Greco az első személy, akit azonnali üzenetküldő hálózaton terjesztett kéretlen reklámokért letartóztattak, de aligha ő lesz az utolsó. "Csak most érünk a jéghegy csúcsához. Ez egy teljesen új hullám lesz, ahogy az online közösségek elindulnak" -- mondta.

Biztonsági szakértők már évekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy az üzenetküldőkön terjedő reklámok milyen veszélyeket rejtenek magukban, bár szerencsére a jelenség viszonylag lassan terjed. Az azonnali üzenetküldők sajátossága, hogy közvetlenül a felhasználó "asztalán", az orra előtt jelenítik meg az érkezett üzeneteket, vonzó lehet a reklámok küldői számára. Az IM-ek említett sajátosságai miatt azonban a felhasználók még a leveleknél is taszítóbbnak, zavaróbbnak találhatják a beérkező kértetlen reklámot.

Egy becslés szerint 2003-ban világszerte 400 millió kéretlen reklám utazott az azonnali üzenetküldőkön, számuk azonban 2004-re megháromszorozódott. Bár az e-mailben érkező spamek 35 milliárdra becsült számához képest ez nem jelentős, a növekedés mértékéből látható, hogy a spim közel sem veszélytelen.

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzés május 2-án indul. Az élő képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról