Szerző: Vörös Péter

2005. február 1. 15:49

Felvásárlási láz az európai technológiai szektorban

[Financial Times] A tavalyi fúziók és felvásárlások az európai technológiai szektorban meghaladták a négy évvel korábbi szintet, állítja a European Technology Acquisition Review . A felvásárlásokkal foglalkozó Regent Associates által elkészített jelentés szerint tavaly 2405 technológiai ügyletet kötöttek az öreg kontinensen, ezek összértéke meghaladta a 134 milliárd dollárt, ami 69 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

[Financial Times] A tavalyi fúziók és felvásárlások az európai technológiai szektorban meghaladták a négy évvel korábbi szintet, állítja a European Technology Acquisition Review. A felvásárlásokkal foglalkozó Regent Associates által elkészített jelentés szerint tavaly 2405 technológiai ügyletet kötöttek az öreg kontinensen, ezek összértéke meghaladta a 134 milliárd dollárt, ami 69 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

Peter Rowell, a Regent Associates elnöke kiemelte, hogy "a tavalyi év nagyon aktív volt és 2000-rel szemben a jelenlegi ügyletek szilárd alapokra épültek, jól átgondolt stratégiai és pénzügyi jellemzőkkel: a vevők tudják, hogy mit vesznek és az eladók tudják, mit adnak el." Az egyik kulcsfontosságú különbség az óriásügyletetek hiánya: 2000-ben 13 olyan felvásárlás volt, amelynek értéke meghaladta a 10 milliárd dollárt és 56 ügylet értéke volt 1-10 milliárd dollár között. Ez utóbbiak száma tavaly mindössze 17 volt.

Újra a készpénz a király

A fúziók és felvásárlások jelentős részét készpénzzel hajtják végre, a szakértők szerint ugyanis sok tőzsdén jegyzett cég alulértékeltnek tekinti részvényeit. A 10 vezető amerikai technológiai cégnek jelenleg több mint 150 milliárd dollárja van készpénzben, míg az európai vállalkozási tőkeszektor (amely a jelek szerint aktív felvásárló ezen a területen) készpénzállománya mintegy 39 milliárd dollár. "Ha a piac nem képes erős szerves (értsd: más cégek megszerzése nélküli) növekedésre, akkor a sok vezető gyártó javuló készpénzhelyzete az akvizíciók számának és értékének növekedéséhez vezet" -- mondta Rowell.

Földrajzi és ipari részletek, idei várakozások

Tavaly Nagy-Britannia állt a technológiai felvásárlások élén, a szektorban megvalósult ügyletek közel 27 százalékával. Skandinávia részaránya 18 százalék, Franciaországé 10 százalék, Németországé 9 százalék volt. A fúziók száma több mint kétszeresére nőtt a tartalom, a média és az alkalmazott technológia terén, míg 719 fúziós és felvásárlásos ügylet volt az IT-szolgáltatásoknál és 287 a szoftverszektorban -- ami jelentős növekedés a 2000-ben regisztrált 163 ügylethez képest.

A Regent Associates arra számít, hogy az idén is folytatódik a felvásárlási hullám. "Minden összetevő adott az erős folytatáshoz: a gazdaság támogatása, növekedni szándékozó és sok készpénzzel rendelkező vevők, és jelentős számú magáncég, amely felvásárlásra vár" -- véli az elemző.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:40

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.