Szerző: Bizó Dániel

2005. február 7. 17:52

Az Intel fizet a gyártóknak, ha nem használnak AMD processzorokat?

[The Asahi Shimbun] Az Asahi Shimbun üzleti lap szerint a japán versenyfelügyelet hamarosan felszólítja a világ legnagyobb processzogyártóját, hogy haladéktalanul szüntesse be azon üzleti gyakorlatát, amely sérti az ország trösztellenes szabályozását. A lap értesülései szerint a felügyelet azzal a gyanúperrel él, hogy az Intel árkedvezményekben részesítette azon partnereit, akik diszkriminálták a rivális AMD processzorait. A Mercury Research becslése alapján az Intel jelenleg a globális piac 82,2 százalékát uralja.

Az újság, forrására hivatkozva azt állítja, hogy az Intel visszatérítette a vételár egy részét, ha a számítógépgyártó nem forgalmazott más gyártók processzoraival szerelt modelleket. Szintén hasonló, de kisebb visszatérítésben részesülhetett az a vállalat, amely egy bizonyos küszöbszintet meg nem haladó mértékben árusított rivális lapkákkal szerelt gépeket. Több meghatározó számítógépgyártó is élt az Intel által felajánlott lehetőséggel, és megszüntette vagy szűkítette a konkurens modellek kínálatát. A meg nem nevezett forrás alapján a verseny ilyentén való korlátozásában az Intellel együttműködött többek között a Sony, a Toshiba, a Fujitsu és az NEC.

Az Intel japán leányvállalatának szóvivője, Maszatosi Mizuno nem kívánt hozzáfűzni semmit az értesülésekhez. "Nem kommentálhatunk olyan cikkeket, amelyek spekulációra építenek" -- tudatta a szóvivő a Reutersszel, majd hozzátette, hogy az Intel továbbra is együttműködik a vizsgálattal. Mint korábban hírt adtunk róla, tavaly április elején a felügyelet emberei megjelentek az Intel Tokió melletti irodájában, hogy olyan dokumentumok után kutassanak, amelyek alátámasztják a vállalat versenykorlátozó magatartására irányuló feltételezéseket.

A tröszthatás

A Mercury Research becslése szerint a PC-piac jelenleg 16,6 százalékát magáénak tudó AMD processzorüzletága ugyan kiemelkedően teljesített 2004-ben, a korábbi évek során azonban irdatlan veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az általános világgazdasági és informatikai pangás, valamint az Intel marketinggépezetének kiszorító ereje miatt -- amelyet talán tisztességtelen eszközök is erősítettek. Az AMD mélyrepülése során újraértékelte stratégiáját, majd olyan processzort és buszalrendszert fejlesztett ki, amellyel oldalról, gyenge pontján támadhatja meg a behemótot. Mostanra az Intel legfőbb riválisának saját bevallása szerint is a PC-piac a legkevésbé fontos. A kiszorítósdi tehát nem hozott totális győzelmet.

A szintén amerikai Transmeta januárban jelentette be, hogy szembenézve a kíméletlen valósággal, alaposan megfontolja, hogy marad-e a processzorpiacon. Az 1995-ben alapított vállalat ezredfordulós piaci debütálása óta sem tudta stabilan megvetni lábát a piacon, páratlanul alacsony fogyasztású termékeinek előnyös tulajdonságai ellenére sem. Története során nyereséget nem tudott még felmutatni, a folyamatos veszteségeket pedig sokáig már nem lehet finanszírozni -- ismerte fel a cég vezetősége. Az életben maradást szem előtt tartva a vállalat kénytelen keményen újraértékelni stratégiáját. Ennek eredményeképpen a cég szellemi tulajdonának licenceléséből kiván túlélni a továbbiakban, míg processzorüzletágának sorsa a közeljövőben (még idén) eldől.

A Wintel birodalom másik ura

Ezzel párhuzamosan a tiszta versenyt védő bizottság tárgyalásokat folytat a Microsofttal is. A japán hatóság emberei több kitételt is kifogásolnak a Windows gyártók részére szóló licencében, amelyek véleményük szerint az erőfölénnyel visszaélve korlátozzák a számítógépgyártók jogait. A Microsoft tokiói irodájában tavaly február végén jelentek meg a felügyelet emberei, szintén bizonyítékokat keresve. A vitatott részek az újabb licencekből kikerültek, a korábban megkötött megállapodások azonban egyelőre érintetlenek maradtak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról