Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 2. 11:01

Számítási kapacitást vegyenek!

[HWSW] A Sun Microsystems tegnapi Network Computing rendezvényén bejelentette Sun Grid szolgáltatását, amely bárki számára lehetővé teszi a Sun által működtetett és felügyelt szerverek számítási kapacitásának megvásárlását.

Egy dollár egy óra

A vállalat azt várja, hogy a nagy számítási teljesítményt igénylő alkalmazások felhasználói, például a pénzintézetek vagy a tudományos közösség tagjai hamarosan már nem vesződnek azzal, hogy saját rendszereket építsenek ki, hanem a Sun szolgáltatását veszik igénybe. Egyórányi processzoridő ára csupán 1 dollár. Az elképzelés végcélja egy teljes informatikai közmű kialakítása, ahonnan nemcsak számítási kapacitást, hanem tárolókapacitást is lehet vásárolni.

A bemutató során Jonathan Schwartz, a Sun elnöke egy biokémiai feladatot oldott meg a Sun Grid segítségével. Az eredmény pár másodperc alatt megszületett, egy 12 dollárról szóló számlával együtt. A számítási feladatokat a Sun szervereiben található processzorok százai (ezrei?) oldották meg ilyen rövid idő alatt, amennyiben a feladatot egy processzornak kellett volna elvégeznie, az 12 órába került volna, ezért áll 12 dollár a számlán.

A csapból is informatika folyik

Az informatikai közmű ugyanúgy működik, mint bármelyik más közmű, például a vezetékes víz, a gáz, vagy az áram. Kezdetben, az elektromos áram megjelenésekor minden gyárban és lakásban saját generátor üzemelt, ez termelte az energiát. Később kialakultak egy-egy települést, majd akár egy országot is ellátó erőművek és a lakásokban szükségtelenné váltak a generátorok. Ma a háztartások és vállalatok a felhasznált áram mennyisége után fizetik a díjat a szolgáltatónak.

Schwartz szerint hasonlóan fog működni az informatikai közmű is, amikor a felhasználók a számítási vagy tárolási kapacitás után kapják a számlát. A szolgáltató saját telephelyén gondoskodik a rendszerek üzemeltetéséről és a rendelkezésre állásról, így az ügyfélnek nincs szüksége arra, hogy saját számítási és tárolókapacitással rendelkezzen, illetve dolgozókat fizessen, akik működtetik és karbantartják a gépeket.

Nyereséges szolgáltatás

A Sun képviselői nem árulták el, hogy a vállalatnak mekkora költséget jelent a Sun Grid üzemeltetése, azonban nyomatékosították, hogy a szolgáltatást nyereségesen tudják nyújtani. A vállalat a költségek szempontjából kedvező helyezetben van, hiszen saját szerverekkel, operációs rendszerekkel és köztesszoftverekkel rendelkezik. A cég telephelyein jelenleg is elképesztő számítási kapacitás áll rendelkezésre, amelyet az igényektől függően a későbbiekben tovább bővítenek majd.

A Sun Grid egyben lehetőséget nyújt a vállalat számára, hogy a vadonatúj rendszereket kipróbálja. Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a jövőben az új szervereket először a Gridhez kapcsolják majd, és így tesztelik őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról