Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 1. 09:25

Számítógépek helyett ételre és ruhára van szükség a fejlődő országokban

A svájci Davosban évente rendezett Világgazdasági Fórum szereplői a dot-kom éra kezdetén még arról beszélgettek, vajon a számítástechnika és az internet elterjedése révén hogyan temethető be a digitális szakadék, amely a fejlett Nyugat és a harmadik világ között tátong. Ma már egyre kevesebbszer esik szó erről, egyrészt mivel a legtöbben belátták, hogy a szegény országok lakóinak elsősorban nem PC-kre és szélessávra van szükségünk, sokkal inkább ételre, gyógyszerre és ruhára, másrészt az internetes lufi kipukkanását követő gazdasági válság nyomán a fejlett Nyugat is elsősorban a saját háza táján igyekszik rendet tenni.

[HWSW] A svájci Davosban évente rendezett Világgazdasági Fórum szereplői a dot-kom éra kezdetén még arról beszélgettek, vajon a számítástechnika és az internet elterjedése révén hogyan temethető be a "digitális szakadék", amely a fejlett Nyugat és a harmadik világ között tátong. Ma már egyre kevesebbszer esik szó erről, egyrészt mivel a legtöbben belátták, hogy a szegény országok lakóinak elsősorban nem PC-kre és szélessávra van szükségünk, sokkal inkább ételre, gyógyszerre és ruhára, másrészt az internetes lufi kipukkanását követő gazdasági válság nyomán a fejlett Nyugat is elsősorban a saját háza táján igyekszik rendet tenni.

Húszezer forintos PC

A számítástechnika egyre olcsóbbá válásával azonban ismét napirendre kerültek azok a kérdések, vajon hogyan lehet a harmadik világ lakóit bekapcsolni az internetes keringésbe. Nicholas Negroponte, az MIT Media Laboratory egyik "evangelistája" az idei davosi fórumra magával vitte olcsó, 100 dolláros (~20 ezer forintos) számítógépének mintadarabját. Negroponte már az 1980-as évek elejétől fogva szenvedélyesen kutatja, a számítástechnika miként könnyítheti meg a mindennapi életet a fejlődő országokban.

Negroponte arról szeretné meggyőzni a harmadik világ országait, hogy a diákoknak olvasókönyvek helyett olcsó számítógépeket, notebookokat adjanak, azonban egyelőre senki sem kapott rá az ötletre. A digitális szakadék kikerült a davosi konferencia látóköréből. Noha a rendezvényen megjelent Bill Gates, Carly Fiorina, és a Google-től Eric Schmidt, nem ők álltak a középpontban, hanem a zenészek és filmcsillagok, mint Richard Gere, Sharon Stone, Angeline Jolie és a U2 énekese, Bono.

Az informatika viszonylagos háttérbe szorulása ellenére általános az egyetértés a fórum résztvevői között, hogy a technológiai vállalatok egy része hosszú távon komoly szerepeket vállal a fejlődő országok informatikai felvirágoztatásában.

Az AMD támogatásával

Negroponte elmonda, hogy támogatóra talált az AMD személyében, emellett tárgyalásokat folytat többek között a Motorolával, a Samsunggal és a Google-lal. A látnok szerint a számítógépek csodákra képesek a harmadik világbéli fiatalok kezei között. "Kambodzsában a gyerekek által megtanult első angol szó a Google" -- mondta.

Az AMD a rendezvényen bemutatta "Personal Internet Communicator" (PIC) készülékét, amely egy rendkívül olcsó számítógép, kifejezetten a harmadik világ igényei számára "kitenyésztve". Az AMD célja, hogy 2015-re az internethez kapcsolja a világ lakosságának felét. Ma a földlakóknak alig több mint tizede internetezik. Hector Ruiz elnök-vezérigazgató elmodása szerint az AMD folyamatosan dolgozik olyan alkalmazásokon, amelyek a PIC-re épülve megkönnyíthetik a harmadik világ informatikához jutását.

Az olyan olcsó számítógépek -- a PIC ára monitor nélkül 185 dollár (~35 ezer forint) --, amelyek képesek ellátni a drágább készülékek feladatait, komoly dilemma elé állítják a vállalatokat, hiszen a Personal Internet Communicatorhoz hasonló készülékek elterjedése a drágább számítógépektől venne el piacot. Egyes vélekedések szerint az Intel például azért marad távol az olcsó notebookoktól, mert azok elterjedése pont a legdinamikusabban fejlődő piaci szegmensből származó hasznot csapolná meg.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 17. 23:22

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.