:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 22. 09:11

Az Egyesült Államoknak vissza kell vonnia a Hynix termékeire kivetett védővámot

A Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Oragnization, WTO) vizsgálata megállapította, hogy a dél-koreai Hynix Semiconductor chipgyártó vállalatnak nyújtott korábbi támogatások nem minősülnek állami dotációnak. Ezért a vállalat termékeire az Egyesült Államokban kivetett 44,7 százalékos védővám több nemzetközi egyezményt is sért.

[HWSW] A Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Oragnization, WTO) vizsgálata megállapította, hogy a dél-koreai Hynix Semiconductor chipgyártó vállalatnak nyújtott korábbi támogatások nem minősülnek állami dotációnak. Ezért a vállalat termékeire az Egyesült Államokban kivetett 44,7 százalékos védővám több nemzetközi egyezményt is sért.

Csődközelben

Emlékezetes, hogy a Hynixet 2002-ben hitelezői úgy mentették meg a csődtől, hogy átvették a vállalat irányítását: a bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre. 2002 áprilisában a világ második legnagyobb memóriagyártója, az amerikai Micron Technology több mint 3 milliárd dollárt ajánlott a Hynix memória-üzletágáért, a hitelezők rábólintottak az ügyletre, azonban a vállalat igazgatótanácsa az utolsó pillanatban megvétózta azt és az önálló folytatás mellett döntött.

A Micronnal történő tárgyalások sikertelensége után a Hynix hitelezői több alkalommal is kihúzták a céget a csávából, legutóbb 2003 tavaszán, amikor további adósságot cseréltek tőkerészre, a fennmaradó hiteleket pedig átütemezték, illetve minden 21 Hynix részvényt egy részvénybe vontak össze. Dél-Koreában gyakran alkalmazzák a részvényösszevonásos (reverse stock split) módszert azelőtt, hogy friss tőkét fektetnének a gondokkal küszködő vállalatba. A lépéssel annak próbálnak elébe menni, hogy az adósságcsere-ügylet révén mesterségesen bővüljön a cég részvénytőkéje.

Nem volt illegális a beavatkozás

A Hynix legnagyobb hitelezője egy állami kézben levő bank. A beavatkozásai nyomán -- elsősorban a Micron és az Infineon nyomására -- mind az amerikai, mind pedig az európai hatóságok vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon az állami beavatkozás (a Hynix legnagyobb hitelező bankja állami kézben van) mennyiben befolyásolta a DRAM-piaci versenyt. Mind az EU, mind pedig az Egyesült Államok azt találta, hogy a koreai állam illegálisan avatkozott be a piaci versenybe és lehetővé tette a Hynix számára, hogy az előállítási költségnél olcsóbban dobja piacra termékeit. Mind az EU, mind pedig az USA büntetővámot rótt ki a Hynix termékekre.

A vállalat ezután a WTO-hoz fordult, amely kivizsgálta az ügyet és tegnapi jelentésében közölte, hogy a hitelező bankok lépései nem minősülnek szabálytalan állami dotációnak. Az Egyesült Államok minden bizonnyal vissza fogja vonni a Hynix termékeire kivetett védővámot és alighanem hasonlóan fog cselekedni az Európai Unió is. Az EU-ben 33 százalékos védővámteher sújtja a Hynix memóriachipeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.