Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 29. 11:12

Vezetőségi változások az SAP-nál

Shai Agassi
Shai Agassi
[HWSW] Elhagyja az SAP-t Shai Agassi termékfejlesztési és technológiai igazgató, aki az energiaszektorban folytatja pályafutását. Az üzleti alkalmazások legnagyobb gyártója tegnap jelentette be a vezetőségi változást. A szakember különleges tanácsadóként továbbra is segíteni fogja az SAP munkáját és irodáját is megtartja a cég kaliforniai központjába

Az elnök-vezérigazgatói poszt csalódott várományosa

Az izraeli születésű Agassi 2001-ben csatlakozott az SAP-hoz, amikor az általa 1992-ben alapított, vállalati portálok fejlesztésével foglalkozó TopTier nevű céget bekebelezte a német szoftveróriás. Érdekesség, hogy egy évvel később egy másik, szintén Agassi által alapított vállalat, a TopManage is az SAP tulajdonába került. A TopManage termékéből jött létre az SAP BusinessOne, a német cég kisvállalatoknak szánt megoldása. Agassit 2002-ben választották be az SAP igazgatótanácsába és 2003 tavaszán nevezték ki a szoftverfejlesztési részleg élére.

Agassira sokan úgy tekintettek, mint a jelenlegi elnök-vezérigazgató Henning Kagermann utódára. Kagermann megbizatása eredetileg az idén májusban járt volna le, a cég igazgatótanácsa azonban nemrég úgy határozott, 2009-ig meghosszabbítja szerződését. Hasso Plattner, az SAP alapítója és felügyelőbizottságánek elnöke szerint Agassi valószínűleg azért hagyta el a céget, mert már az idén szerette volna átvenni a kormányrudat Kagermanntól. Plattner azt is elárulta, ő maga is azt szerette volna, ha Kagermannt Agassi követi az SAP élén -- erre most a legnagyobb esélye Leo Apotheker ügyfélmegoldásokért felelős igazgatónak van, akit tegnap vezérigazgató-helyettessé léptettek elő.

Új vezetési struktúra

Belsős források szerint Kagermann szerződésének meghosszabbítása nagyszerű lehetőséget biztosított volna Agassi számára hogy előkészítse az SAP új technológiai stratégiáját. Sokan vélik úgy, hogy az SAP-nak teljesen új műszaki irányvonalra van szüksége, ugyanis a nagy-, közép- és kisvállalatoknak szánt termékei teljesen széttagozódottak, nem épülnek közös alapokra, ami az ügyfelek számára megnehezíti az átjárást, az SAP számára pedig a fejlesztést. Ezt részben maga az SAP is elismerte, amikor az év elején bejelentette, a 2007-es pénzügyi évben a vártnál 300-400 millió euróval többet költ fejlesztésre.

"Sajnáljuk hogy Shai úgy döntött, elhagyja a céget, ugyanakkor szeretnénk gratulálni neki az SAP-nál felmutatott eredményeiért" -- mondta Agassi távozása kapcsán Hasso Plattner. "Miután Henning szerződését meghosszabbítottuk 2009-ig, egyértelművé vált, hogy Shai nem kívánja 10-15 évre elkötelezni magát, mivel ez nem illik az ő személyes karrier-elképzeléseibe. Ez alapján javasoltam a felügyelő-bizottságnak, hogy terveinket felülvizsgálva már most alakítsuk át az SAP vezetőinek felelősségi köreit."

Az SAP Agassi távozása és Apotheker előléptetése mellett bejelentette, hogy különleges végrehajtó tanácsot hozott létre: az igazgatótanács alá rendelt szervezet megosztott felelősséggel rendelkezik az ügyfeleket és a termékeket érintő stratégiáért, lehetővé téve ezáltal, hogy az SAP 2010-es növekedési tervével összhangban a cég minél hamarabb reagálhasson az ügyfelek igényeire -- fogalmaz a cég közleménye. A vállalat jelenlegi termék- és platform stratégiája melletti elkötelezettség jegyében a fejlesztési szervezeteket vezető tisztviselők mostantól Henning Kagermannnak tartoznak beszámolási kötelezettséggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról