Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kínpadon a Sony PlayStation 3

liszigl, 2007. március 23. 10:14
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Európában mától kapható a PlayStation 3, a Sony új csúcskonzolja. Japánban már november közepe óta elérhető a gép, a HWSW japán tudósítója azóta nyúzza a saját példányát, most pedig megosztja tapasztalatait, hogy olvasóink segítséget kapjanak: érdemes-e 160-170 ezer forinttal a zsebükben elindulniuk a legközelebbi elektronikai üzlet felé.

hirdetés
Ma, 2007. március 23-án, hosszas várakozást követően végre Európában is piacra került a Sony PlayStation 3. A gép sorsa az elmúlt több mint egy év során minimum hányatottnak volt mondható, miután a Sony folyamatos túlvállalásai és elrontott kommunikációja (belső és külső egyaránt) révén sikeresen maga ellen hangolta a közvéleményt, és a 2005-ös elsöprő E3-as prezentációja óta nem volt megállás a lejtőn.

Az első és legnagyobb csapás egy éve érte a konzolt, mikor Kutaragi Ken, a PlayStation atyja közölte, csúszik a premier, majd fél évvel később megfelezték a kezdőkészletet, és az európai bemutatót 2006 novemberéről 2007 tavaszára tették át. Most azonban rajtunk a világ szeme, ugyanis példátlanul sok múlik most azon, hogyan szerepel a Sony-erődítménynek tartott öreg kontinensen az új konzol: Japánt láthatóan a Nintendo hajtotta uralom alá, Észak-Amerikában pedig igen erősen teljesít a Microsoft Xbox 360 is.

Mindezek ellenére a késésen túl rontott PlayStation 2-es kompatibilitást és magasabb árat "kapunk". Akárhogyan is, a PlayStation 3 végre itt van, és a következő években kísérletet tesz az azóta elmozdított Kutaragi víziójának megvalósítására: igazi otthoni szórakoztató centerré válni.

PlayStation 3 – A valóra váltható álom

PlayStation. Egy két évtizedes álom, hogy a játékkonzol szórakoztatóelektronikai központtá váljon. Ha megvalósult volna, ma teljesen másképp festene a konzolpiac és a TV-állványunk. A névről évekig mégis a Nintendo meglepő lépésére emlékezhettünk csak vissza: a PlayStation a Nintendo játékkonzoljának hátterének indult, a Sony szórakoztatóelektronikai termékeként.

Miközben a Sony zárt ajtók mögött bemutatta PlayStation elődjét, a SNES-CD-t a Consumer Electronics Show-n, a Nintendo még jobban meglepte a közönséget bejelentésével, hogy a jövőt már a Siemensszel együtt képzeli el, s a Sonyval több éve tartó együttműködésének ezzel véget vet. Az ok a Nintendo számára nagyon kedvezőtlen szerződés volt, s ezzel a PlayStation pályafutása látszólag egy nap alatt végetért. A PlayStation évekkel később, 1994-ben mégis visszatért, elhódította a konzolpiacot, második generációja pedig bebetonozta vezető pozícióját a játékplatformok között. Több mint százmillió példányban kelt el és több mint 8500 játék jelent meg rá -- de a régi álom eddig beteljesületlen maradt.

A vas

A PlayStation 3 egyszerű fekete dobozban érkezik. Elejének alsó részét borító fehér mezőben egy Blu-ray logo jelzi, optikai adattárolója is nextgen. A doboz lábai és a hátoldalon feltüntetett 7 kilogrammos felirat sugallja, hogy nem pehelysúlyú kategóriában indul. A doboz belseje is egyszerű, nyoma sincs a Sony csúcskategóriás termékeinél használt dobozolástechnikai trükköknek. A doboz tartalma egy hálózati kábel, egy tápkábel az új SIXAXIS kontroller és USB vezetéke -- és persze maga a gép.

A PlayStation 3 a PlayStation Portable-höz hasonló burkolatot kapott, ami nagyon tetszetős, enyhén áttetsző, tükröződő bevonatával pedig szinte teljesen beolvad a tévéállvány homályába. Formája gömbölyű, kicsit futurisztikus, jól illeszkedik a többi elektronikai berendezéshez. A gép két kiépítésben kapható, melyeket külsőleg a 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt változat ezüstszínű eleje különböztet meg egymástól. A 20 gigabájtos -- mely Európában egyelőre nem kerül piacra -- szinte teljesen fekete, és a kártyaolvasók, valamint a Wi-Fi vezérlő hiányzik belőle. A PS3 kétségtelenül szép látvány, de ennek ára van: a burkolaton minden érintésünk meglátszik, vonzza a port is, és ha tisztítani szeretnénk, könnyedén összekarcolhatjuk, mert a bevonat nagyon sérülékeny.

A PlayStation 3-on nyoma sincs gomboknak, bekapcsolni és a lemezt kiadni két krómozott sziluett megérintésével lehet. Minden egyéb funkciót a kontrollerről tudunk elérni. A gép elején, bal szélen alul található a 4 darab USB port, mellette a lemezműveleteket és a hálózati aktivitást jelző ledek, felette a kártyaolvasók, a jobb szélen pedig a slotos Blu-ray meghajtó. A kialakítás az USB portok rossz elhelyezkedését eredményezi: a készülék közepén végigvonuló előreugró rész takarja a csatlakozókat, csak szemből-alulról válnak láthatóvá.

Hátul a HDMI, optikai audio, a hálózati és a multiport kábelcsatlakozói kaptak helyet. Ide dugható természetesen a tápkábel is, és közvetlenül felette tudjuk a gépet áramtalanítani. Bal oldalon egy kis lap eltávolításával tudunk a gép egyetlen bővítőhelyében a 2,5 hüvelykes merevlemezhez hozzáférni. A gép jobb oldala teljes egészében rácsozott, ha állítva tartjuk a gépet ez a teteje: a konzol itt adja le az általa termelt hőt. A Sony készített már több, egy kilogrammnál könnyebb számítógépet is, így biztos voltam benne, hogy a PS3 által keltett hővel is megbirkóznak. A gép bekapcsolása után az egy pillanatra felpörgő ventilátor elhalkul, és így is marad, játékok közben sem váltott nagyobb fordulatszámra. Ez kétségtelenül változni fog nyáron, de addig a PS3 halkabb, mint az Enermax Noisetaker tápegységgel szerelt számítógépek.

Jelenleg a gép lelkét alkotó Cell processzort 90 nanométeres csíkszélességű eljárással gyártják, de a már gyártásban lévő alacsonyabb fogyasztású, 65 nanométeres Cell chippel készülő gépek kevésbé fognak melegedni, ami még halkabb gépet eredményezhet. Idén várható az RSX és a többi chip fejlettebb eljárásra migrálása, a költségek és a 180-200 wattos fogyasztás csökkentése érdekében. Az optikai meghajtó a másik zajkeltő a gépben, ez már hangosabb mint a ventilátor vagy a nappali környezeti zaj, hangja körülbelül egy 8X-os CD-meghajtóéval egyezik meg.

Az első PS3 példányokat még egy banánformájú kontroller társaságában láthattuk, szerencsére miután a tervezők kiélték kreativitásukat, leporolták a kiváló előd, a DualShock 2 kontrollerének terveit. Külsőre az új vezérlő alig tér el a régitől, fogása kényelmes, a mutatóujjakra eső L2 és L3 gombok lettek nagyobbak és mélyebben lenyomhatóak, a rezgőgomb helyére pedig az új PlayStation gomb került. Egy következő generációs konzolhoz új kontroller is dukál, így belül már több változtatás történt: Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a géppel 20 méteres távolságon belül, a rezgő funkció pedig átadta a helyét a mozgásérzékelőnek -- erről kapta a SIXAXIS nevet.

Az új kontroller érzékeli ahogy döntjük és mozgatjuk, ezzel adna mélységet a játékoknak. Némileg előreszaladva megjegyezném, hogy eddig nemigen sikerült kreatívan kihasználni a SIXAXIS nyújtotta lehetőségeket. A géphez 7 vezérlőt kapcsolhatunk, sorszámukat a tetejükön elhelyezett 4 ledről olvashatjuk le. Ha villogni kezdenek kereshetjük a kábelt: a kontroller akkuját USB kábelen keresztül lehet feltölteni, amire a Sony szerint 30 óra használat után van szükség. Tapasztalataim szerint is körülbelül ennyi idő után villan fel a kontroller töltését javasló ablak. A kontrollerek a gép kikapcsolt állapotában is töltődnek.

Kiegészítők

A géphez megvásárolható hivatalos kiegészítők egy ideig kimerültek az AV-kábelekben, további SIXAXIS kontrollerekben és egy PS2-es memóriakártyákat olvasó adapterben, de a Sony online kérdőívéből kiderül, hogy felmerült már egy HD Eyetoy, és egy bluetooth-os billentyűzet és egér kombináció lehetősége is. A Tekkennel egy időben jelent meg egy új kontroller, mely a játéktermekben használtakhoz hasonlít -- a gombzúzók kedvence lesz biztosan.

A nemhivatalos kiegészítők inkább érdekesek, mint praktikusak. Színes védőlap a gép tetejére, amely portól és érintéstől óvja a gépet, és biztosít új külsőt neki, ha már meguntuk volna. Vagy SIXAXIS töltőállvány, melyben kontrollereket tarthatjuk és tölthetjük, az akkuidő miatt erre azonban nem nagyon van szükség, még ha a további kontrollerekhez nem is ad kábelt a Sony.

Kezelőfelület

A PS3 bekapcsolása után egy rövid animáció fogad minket, és alig 5 másodperc után már mienk is a gép. A legtöbben valószínűleg a kézikönyv kinyitása nélkül indítják el a konzolt, mégsem fognak problémákba futni. A gép grafikus kezelőfelülete az XMB (XrossMediaBar) már korábban bemutatkozott a PSP-ben és Sony TV-ben, könnyen kezelhető, ráadásul lehetővé teszi a Sony számára, hogy termékeit egy közös kezelőfelülettel lássa el. Először a dátumot, időt, időzónát és a nyelvet kell beállítani, melyek egységesek a gép összes felhasználója számára, majd egy felhasználói profilt alkotni, és beléphetünk.

Aki nem ismerné, annak röviden annyit, hogy az XMB vízszintes sorba rendezi a fő kategóriák ikonjait, az éppen kiválasztott alatt és felett pedig függőlegesen a kategóriák végrehajtható funkciónak ikonjai jelennek meg. A háttér havonta más, fényessége pedig napszakonként változik. Mozogni a menüben az iránygombokkal kell, a O és az X gombbal végrehajtani, illetve ki- és visszalépni lehet a menüben, a "háromszög" lenyomásával egy oldalról begördülő menüt, alkalmazásokon belül azok vezérlőpaneljét nyithatjuk meg.

A PS gomb háttérbe helyezi az alkalmazást és újra megjeleníti az XMB-t, így korlátozott multitaskingra is képes a rendszer. Ha két másodpercig nyomva tartjuk a gombot, akkor láthatjuk a kontroller akkujának töltöttségét, cserélhetjük a kontroller számát, kiléphetünk az éppen futó játékból, kikapcsolhatjuk a kontrollert és ki-be kapcsolhatjuk magát a gépet is.

A menü

Első menüpont a felhasználók, itt tudunk ki és belépni új felhasználói profilt létrehozni, vagy azokat módosítani és törölni. A beállítások menüpont alatt tudjuk a konzol összes paraméterét és a programok működését finomhangolni, így ez a lista lett a leghosszabb. Itt lehet BD/DVD-meghajtó, a csatlakoztatható külső eszközök (billentyűzet, egér, headset, stb.) beállításait konfigurálni, a merevlemez tartalmáról biztonsági mentést készíteni, és a firmware-t frissíteni. Ez utóbbi lesz az egyik első dolog, amit egy új PS3 tulajdonos végrehajt.

Firmware-t frissíteni az internet és játékok segítségével lehet, és kell is. Sem a játékok, sem a Sony Networkön keresztül működő alkalmazások nem futnak, ha nem elég friss a gép firmware-e, így az internetes multiplayer üzemmódok sem működnek. Ha internetre van csatlakoztatva a gép, egy felbukkanó ablak figyelmeztet, hogy egy új firmware letölthető, a frissítés 5-10 percet vesz igénybe.

A fotó kategória az első érdekesebb a menüben, itt a PS3 merevlemezén tárolt képeket látjuk a felvétel hónapja szerint csoportosítva, ezenkívül választható még évenkénti és az összes kép mutatása. A képek számának növekedésével ezek kevéssé használható funkciók. A listázási sorrendet is megváltoztathatjuk a felvétel, importálás ideje, és fájlnév szerint. A képeket ikonok formájában láthatjuk, mellettük a fájlnév és a készítés időpontja látható. A hosszú dátumformátum és a fájlnév miatt az ikonok túl kicsik, bár kivehetőek. JPEG, TIFF, GIF, PNG és BMP formátumokat tud megjeleníteni. A képek megnyitásuk után teljes képernyőn láthatóak. Zoomolni is lehet, ha fotó nem tölti be a teljes képernyőt, a képet ilyenkor az analóg karral lehet mozgatni. Többféle automatikus lejátszásra is lehetőség van, ilyenkor a képek kifakulnak ahogy átadják a helyet a következőnek, legérdekesebb a Portrait Slideshow ami azt az érzést kelti mintha az asztalra raknánk le a képeket.

A zene menüpont alatt a lejátszható zenéket találjuk: AAC, MP3 és ATRAC fájlformátumot támogat a PlayStation 3, de természetesen CD és Super Audio CD lemezekkel is megbirkózik. Lemezinformációt az All Music Guide-ról szerzi, és pár gombnyomással merevlemezre másolásuk is megoldható, kivéve a Super Audio CD vagy másolásvédelemmel ellátott lemezek esetében. A zenék importálása is gyors volt: 3 számítógéppel szemben is a PS3 végzett leggyorsabban a lemezekkel. A zenéket előadó, album és stílus szerint csoportosíthatjuk, és a lejátszó működik képnézegetés és az internetböngésző használata közben is.

A következő ikon a video, ami a merevlemezen található videók ikonjait rejti. Az ikonokat lecserélhetjük egy általunk választott 15 másodperces jelentre, csoportosításuk viszont még nem megoldható. A videolejátszó a DVD és Blu-ray lemezek mellett MPEG-1, 2, 4 és H.264 fájlformátumokat képes megjeleníteni. Ezzel a formátumok talán legfontosabb részét le is fedi, viszont a PS3 egy ideig mégsem váltja le jól bevált DVD-lejátszónkat, ha a népszerű DivX vagy XviD fájlformátumokba tömörítettük filmjeinket, mert azokat sajnos nem tudja megnyitni. A régi MPEG-videókkal is akadtak problémák, az átméretezés végeredménye néha elég vibráló kép, szinte élvezhetetlen, amin több firmware upgrade is igyekezett segíteni.

A PlayStation 3 multimédiás képességei mit sem érnének, ha nem lehetne a már meglévő készülékekkel együtt használni. A beépített kártyaolvasó a legkézenfekvőbb erre a célra, a gépbe helyezett memóriakártya megjelenik a multimédia funkciók alatt, és tartalma is listázható. A gép kezeli a leggyakoribb memóriakártya-típusokat, így ezzel nem is lenne probléma, ha fel is ismerné azokat, ironikus módon a Sony saját 2 gigabájtos Memory Stick kártyáját nem volt hajlandó befogadni, de az 1 és 4 gigabájtosokkal gond nélkül boldogult.

Másik lehetőség a USB csatlakozók használata, így zenelejátszókat, kamerákat lehet a gépre csatlakoztatni, egyedül az iPod okozott gondot, de ez is megoldódott két firmware-frissítése után -- bár a másolásvédelem miatt az iTunes-os dalok esetében nem sokat ért. Külső merevlemezeket is kezel a gép, ha FAT32 partíciót talál rajtuk. A gépre csatlakoztatott eszközök adatai könnyedén a merevlemezre másolhatóak, mappánként, fájlonként vagy listázva, mozgatásuk és törlésük is egyszerű.

PS3 online

Hálózati funkciók nélkül már lassan nem is lehet igazi multimédiás készüléknek nevezni valamit, a PS3 tervezésekor sem hagyták ki ezeket. Az első kicsit érdekesebb hálózati alkalmazás a Remote Play, amivel PSP-n is hozzáférhetővé válik a PS3 merevlemezének tartalma, így a a vezeték nélküli kapcsolat hatósugarán belül élvezhetőek a képek, videók és a zenék. Az előbbiek a PSP nem túl nagy képernyője miatt kevésbé érdekesek, viszont a jövőben a Remote Play-t az interneten keresztül is elérhetővé szeretnék tenni, amivel a funkció végre igazi értelmet kap -- vagyis a PS3-unk tartalma messziről, egy másik számítógépen is hozzáférhető lesz.

A webet is böngészhetjük a PSP-től örökölt, de jelentősen átdolgozott böngésző segítségével. Már több oldal is megnyitható egyszerre, amelyek között egy, az OSX Expose funkciójára emlékeztető módon válthatunk. A program tárolja a már megnyitott oldalak címét, és könyvjelzők is létrehozhatóak, amivel a kontroller nehézkes karakterbevitelét is sikerül ellensúlyozni. A gombkiosztás is jól sikerült, minden fontos funkció saját gombot kapott.

A böngészés egész kellemes addig, amíg el nem hagyjuk a kifejezetten erre a böngészőre készített oldalakat. Ennek első jele egy felbukkanó ablak, mely a pluginek futtatására kér engedélyt, majd vált az éppen töltődő ablakra. Még egy percig is vakargathatjuk fejünket, vajon mi választottunk-e rosszul, mire a kis animáción kívül látható jelét tapasztaljuk annak, hogy a háttérben történik valami. A több oldalon szörfözés ellensúlyozhatná az oldalak lassú megjelenítést, de a felbukkanó ablakok ezt lehetetlenné teszik.

Amíg ezt nem sikerül orvosolni addig nem érdemes letévedni a PS3-ra tervezett oldalakról, mint amilyen például a Playstation Store. A PS-bolt a gép legjobb hálózati alkalmazása, még hiányos polcai ellenére is. Itt vidoóelőzeteseket, játékdemókat tölthetünk le, vagy kisebb apróságokat adhatunk játékainkhoz, mint új matricák vagy ruhák a karaktereknek, valamint a legelső PlayStation játékai tölthetőek le a PSP-hez, Japánban 800 forintnak megfelelő áron. Használata nagyon egyszerű és gyors, pár gombnyomás és megkezdődik a játék letöltése.

A Gran Turismo HD 630 megabájtos letöltése mindössze 6 percet vett igénybe [tudjuk, ez nagyon szélessáv Magyarországon, de legalább a Sony szerverei ki tudták szolgálni - a szerk.] vezeték nélküli kapcsolattal, az installálás még pár perc, és kevesebb mint tíz perccel a boltba bejelentkezést követően már játszható is a program. HD videók ugyan már letölthetőek egyes szolgáltatóktól, a Sony megoldása még várat magára, pedig nem sok hiányzik hozzá. Hogy ne fogja ki a Blu-ray vitorlájából a szelet, egy ideig valószínűleg még nem élvezhetjük online a HD filmeket.

A Barátok menüpont alatt tudunk video- vagy audiobeszélgetést kezdeményezni és menedzselhetjük ismerőseinket, a chat a játékok alatt is működik, azt is látjuk, ha ismerőseink fellépnek a hálózatra. A játékok menü alatt találjuk pedig a gép igazi értelmét, a merevlemezen található és az optikai meghajtóban lévő játékok listáját, és a játékmentéseinket. Következzen néhány nyitócím.

Következő oldal > > >

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.