Szerző: Ady Krisztián

2007. március 14. 13:20

A Viacom egymilliárd dollárra pereli a YouTube-ot

[News.com] Hatalmas pofont kapott a YouTube és rajta keresztül a Google a Viacomtól: az amerikai médiaóriás kedden perbe fogta a videomegosztó oldalt, mert az szándékosan tömeges szerzői jogsértést követ el. A Viacom 160 ezer jogosulatlanul tárolt videoklipért és azok 1,5 milliárdszori megtekintéséért 1 milliárd dollárra pereli a YouTube-ot és annak gazdáját, a Google-t.

[News.com] Hatalmas pofont kapott a YouTube és rajta keresztül a Google a Viacomtól: az amerikai médiaóriás kedden perbe fogta a videomegosztó oldalt, mert az "szándékosan tömeges szerzői jogsértést" követ el. A Viacom 160 ezer jogosulatlanul tárolt videoklipért és azok 1,5 milliárdszori megtekintéséért 1 milliárd dollárra pereli a YouTube-ot és annak gazdáját, a Google-t.

Van miből fizetni

A Viacom szórakoztatóóriás kezében van többek között a Paramount Pictures, a DreamWorks és számos kábelcsatorna is. A cég azt kérte a bíróságtól, hogy lépjen közbe a szerzői jogok megsértése miatt, mely a vállalat szerint az Egyesült Államok gazdaságának egyik legfontosabb szektorát teszi tönkre. A per megindítása a YouTube-bal kialakult összetűzés elmérgesedése, melynek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek. A Google egyelőre szűkszavúan kommentálta az eseményeket, véleményük szerint a bíróság is egyetért majd azzal, hogy a vállalat tiszteletben tartja a tulajdonosok jogait és a YouTube révén nem csak a felhasználóknak nyújt szórakozást, hanem éppen a tulajdonosoknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tartalmakat egy folyamatosan növekvő hallgatósághoz is eljuttassák.

A per nem igazán meglepetés, hiszen amikor októberben kiderült, hogy a Google 1,65 milliárd dollárért megvásárolta a YouTube-ot, már akkor sokan farkast kiáltottak és perek tömegétől tartottak. Egyes vélemények szerint eddig csupán az tartotta vissza a tulajdonosokat az ott megosztott, jogvédett anyagokkal kapcsolatos eljárások megindításától, hogy a YouTube mögött nem állt egy komolyabb mélységű pénztárcával rendelkező mecénás. A YouTube eddig is eltávolította azokat az anyagokat, amelyeket a jogtulajdonosok illegális tartalomként jeleztek, illetve a Google a megvásárlást követően számos kiadóval megegyezett, melyeknek anyagait tömegesen távolították el a videomegosztó oldalról. A keresőóriás megállapodásokat kötött a Warner Music Group-pal, a CBS-szel és legutóbb a BBC-vel is.

Elmérgesedő tárgyalás eredménye?

Egyes vélemények szerint a YouTube-on található anyagokat védi az amerikai szerzői jogi törvény "fair use" kitétele, mely szerint nem kereskedelmi, nonprofit célra készíthető másolat a jogvédett anyagokról, amennyiben azok véleményhez, kritikához, hírekhez, vagy kutatáshoz szükségesek. Ennek megfelelően a "jogosulatlan" felhasználás nem feltétlenül jelent "illegálist". Szakértők szerint a Viacom lépése csupán egy elmérgesedett tárgyalás eredménye és nem kell persorozat indulásától tartani.

A Viacom valószínűleg csak a régi beidegződésnek próbál megfelelni, mindent saját irányítása alatt kíván tartani és nem akarja átengedni a tartalom feletti gyeplőt a YouTube-hoz hasonló cégeknek, vagy a Google-nak. A Viacom nem az egyetlen, amely nem ért egyet a Google módszereivel, ugyanakkor még a Twentieth Century Fox szóvivője, Chris Alexander is túl merésznek találta a Viacom kifogásait, igényeit. A vállalat legutóbb akkor került összetűzésbe a YouTube-bal, amikor azon bárki megtekinthette a népszerű 24 sorozat két olyan új epizódját, mely még adásba sem került.

A vállalatok ráadásul kifogásolják azt is, hogy a Google nem tesz semmit, hogy megakadályozza a jogvédett anyagok megjelenését, egyes médiatulajdonosoknak már komplett osztályokat kell fenntartani, melyeknek csak a YouTube figyelése a feladatuk, miközben a videomegosztó az elmúlt év végére ígérte tartalomszűrő technológiák beépítését a szolgáltatásba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról