Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 2. 09:33

Nem ért véget a Dell rémálma

Pocsék negyedik negyedéves eredményekről számolt be a Dell, a vállalat elsősorban a PC-eladások terén mutatott fel igen gyenge számokat, amelyek aztán magukkal rántották az egész céget. A bevétel még a leszállított elemzői várakozásokat sem érte el, a nyereség pedig olyan mélyre zuhant, hogy mélytengeri búvárok még most is keresik. A vállalat szerint a közeljövőben nem várható a mutatók jelentős erősödése.

[HWSW] Pocsék negyedik negyedéves eredményekről számolt be a Dell, a vállalat elsősorban a PC-eladások terén mutatott fel igen gyenge számokat, amelyek aztán magukkal rántották az egész céget. A bevétel még a leszállított elemzői várakozásokat sem érte el, a nyereség pedig olyan mélyre zuhant, hogy mélytengeri búvárok még most is keresik. A vállalat szerint a közeljövőben nem várható a mutatók jelentős erősödése.

Csökkenő bevétel, zuhanó nyereség

A február 2-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Dell 15,2 milliárd dolláros bevételt ért el, ez éves szinten 5,3 százalékos csökkenésnek felel meg. A nettó eredmény 637 millió dollárt tett ki, ez 30 százalékkal alacsonyabb mint a tavalyi negyedik negyedév adata. Elemzők átlagosan 14,9 millió dolláros bevételt vártak, miután a Dell januárban profitfigyelmeztetést tett közzé és bejelentette Kevin Rollins elnök-vezérigazgató lemondását, valamint Michael Dell visszatérését a cég élére. Ezt megelőzően az elemzői konszenzus még 15,3 millió dollár volt. A Wall Street szakértői részvényenként 29 centes profitra számítottak, ezt a Dell 1 centtel túl tudta szárnyalni.

A vállalat gyatra teljesítménye miatt nem került kiosztásra 184 millió dollárnyi jutalom az alkalmazottaknak, illetve a cég egy ingatlaneladásokból származó 36 millió dolláros bevételt is egyszeri nyereségként könyvelt el. Az eredmények egyelőre csak előzetes adatnak tekinthetők, mivel a cégnél a könyveléssel kapcsolatos vizsgálat zajlik, amelynek kimenetele módosíthatja a számokat -- és aligha kedvező irányba. A Dell vezetői továbbra is ragaszkodnak a struccpolitikához, amióta a vállalat ilyen gyengén muzsikál, nem tartanak elemzői tájékoztatókat és ez most sem volt másként. A cég szóvivője közölte, hogy ez egészen addig így marad amíg a könyveléssel kapcsolatos vizsgálat le nem zárul. A vizsgálattal kapcsolatos költségek a negyedév során 89 millió dollárra rúgtak, ez részvényenként 3 centtel csökkentette a nettó profitot.

Pocsék PC-piaci szereplés

A Dell negyedéves beszámolójában igyekezett olyan pozitívumokra helyezni a hangsúlyt, mint hogy az Egyesült Államokon kívülre szállított termékek száma rekordot döntött és a cég bevételének már 46 százaléka származik külföldről. A vállalat kiemelte még, hogy a szerverek értékesítéséből származó bevétel 2 százalékkal 1,5 milliárd dollárra nőtt -- ez gyakorlatilag a piaci átlagos növekedésnek felel meg, legalábbis a Gartner múlt héten közzétett adatai szerint.

A PC-piacon még ennél is rosszabbul szerepelt a Dell, a noteszgépek forgalma például 2 százalékkal csökkent, miközben az eladott gépek száma mindössze 2 százalékkal nőtt. Az asztali gépek esetében még aggasztóbbak a mutatók, a szállítások 18 százalékkal estek vissza, miközben a bevétel 17 százalékkal olvadt. Az elsősorban a vállalati piacon népszerű Dellt elemzők szerint a Vista megjelenése hozta nehéz helyzetbe, a cégek ugyanis hezitálnak az új operációs rendszer bevezetésével kapcsolatban.

A vállalat eközben igyekszik újraformálni saját magát, ennek érdekében az alapító Michael Dell -- aki januárban vette vissza a cég vezetését a távozó Kevin Rollinstól -- új vezetőket csábított a Dellhez. A Solectron szerződéses elektronikai gyártótól érkező Mike Cannon a gyártásért felel majd, a motorolás Ron Garriques pedig a fogyasztói termékekért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról