Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 22. 13:56

A vállalati PC-k négyötöde gyenge a Windows Vistához?

Az asztali gépek menedzsmentjére szakosodott amerikai Everdream mintegy ezer ügyfelének 145 ezer asztali és mobil PC-jéről készített statisztika szerint a vállalati gépek négyötöde nem elég erős a Microsoft Windows Vista Business futtatásához. A számítógépek felkészítése a Windows Vista követelményeinek teljesítésére a legnagyobb költség lehet a Vista bevezetése kapcsán -- mondta Ed Müller, az Everdream marketing-igazgatója.

[HWSW] Az asztali gépek menedzsmentjére szakosodott amerikai Everdream mintegy ezer ügyfelének 145 ezer asztali és mobil PC-jéről készített statisztika szerint a vállalati gépek négyötöde nem elég erős a Microsoft Windows Vista Business futtatásához. "A számítógépek felkészítése a Windows Vista követelményeinek teljesítésére a legnagyobb költség lehet a Vista bevezetése kapcsán" -- mondta Ed Müller, az Everdream marketing-igazgatója.

Mi kell hozzá?

A Microsoft két kompatibilitási szintet állapított meg, amely alapján a PC-ket a gyártók megjelölik. A "Vista Capable" gépeken ugyan elindul az operációs rendszer, azonban bizonyos extra szolgáltatások -- mint az Aero Glass háromdimenziós kezelőfelület -- nem működnek rajtuk. A "Premium Ready" minősítésű gépek azonban már a Vista összes újdonságát képesek megfelelően futtatni, ezekhez legalább 1 GHz-es processzort és 1 gigabájt memóriát, valamint az Aero Glass megjelenítéséhez szükséges (DirectX 9-es) videokártyát ír elő a Microsoft.

A Vista minimális hardverigénye lényegesen magasabb a Windows XP-nél, azonban ez nem is csoda, figyelembe véve hogy a két operációs rendszer megjelenése között több mint öt év telt el. Míg a Windows XP futtatásához legalább 233 MHz-es processzort írt elő a Microsoft, a Vistához legkevesebb 800 MHz-es lapka az elvárás. Az XP elindult akár 64 megabájt memóriával szerelt gépeken is, de a gyártó kezdésnek 128 megabájtot javasolt, a Vistával fél gigabájt alatt nem érdemes próbálkozni. Növekedett az operációs rendszer helyigénye is, a Microsoft azt ajánlja, hogy 40 gigabájtnál kisebb partícióra ne telepítsünk Vistát, persze ez nem jelenti azt hogy a szoftver ennyi helyet el is foglal majd.

A memória a leginkább problémás

Az adatok szerint a legnagyobb akadályt a gépekben található memória mennyisége jelenti: a Vista minimális elvárása 512 megabájt, a "Premium Ready" ajánlás pedig 1 gigabájt, ennyi memóriával azonban csak az Everdream által megvizsgált PC-k 30 százaléka rendelkezett. A merevlemez mérete volt a második leggyakoribb akadály a Vista telepítése előtt, a vállalati PC-k 60 százalékában ugyanis 40 gigabájtosnál kisebb volt a rendszerpartíció és a vizsgált gépek ötöde nem rendelkezett a telepítéshez szükséges minimum 15 gigabájt szabad hellyel. Meglepő módon a processzor az, ami a legritkább esetben problémás, csak a gépek 7 százalékában volt túl gyenge a Vista futtatásához.

"A Vista hardverigénye valóban fontos kérdés, ezt semmiképp sem lehet elbagatellizálni" -- mondta el lapunknak Szelthafner Zoltán, a Microsoft Windows-üzletágának hazai vezetője. "Mi is egyetértünk azzal, hogy a magasabb hardverigény Magyarországon is lassíthatja az operációs rendszer széles körű elterjedését. Ugyanakkor azt is fontos elmondani, hogy a Vista magasnak tűnő hardverigénye többnyire az otthoni felhasználókat érdeklő fejlett multimédiás tartalmak megjelenítéséhez szükséges. Az irodai környezetben kevéssé releváns 3D-s ablakmegjelenítés kisebb teljesítményű gépeken nem működik, de igazán nincs is rá szükség. Tipikus példa erre mondjuk egy DirectX 9-et támogató videokártya hiánya, ami mindössze megjelenítési, ugyanakkor funkcionalitásbeli korlátot egyáltalán nem jelent."

"Az 512 megabájtos minimum memória valóban probléma lehet, de én még emlékszem arra, hogy a Windows XP megjelenésekor a minimumként megjelölt 256 megabájton is hogy megdöbbentek a cégek, de mégsem éreztük, hogy az XP a memóriaigénye miatt lényegesen lassabban terjedt volna el" -- folytatta Szelthafner. "Ma már gyakorlatilag sehol nem lehet PC-t venni 256 megabájtnál kevesebb memóriával. Szerintünk a hardverigény mellett legalább annyira fontos kérdés lehet a meglevő szoftverek kompatibilitása, ennek ellenőrzésére számos eszközt biztosít a felhasználók rendelkezésére a Microsoft."

Az Everdream által megvizsgált 145 ezer gép a minimális "Vista-capable" elvárásokat könnyebben teljesítette. Csak a negyedének nem volt legalább 512 megabájt memóriája, 24 százaléknál nem volt a telepítéshez szükséges szabad hely a merevlemezen és csak 5 százaléknak volt lassú a processzora. Ugyanakkor az Everdream adatai szerint a vállalatok 90 százaléka rendelkezik legalább egy olyan géppel, amely nem felel meg a Microsoft által támasztott minimális elvárásoknak.

A Linux kevesebbel is beéri?

A Microsoft új asztali operációs rendszerének hardveréhsége azóta központi téma, amióta a cég tavaly fellebbentette a fátylat a szükséges és elégséges konfigurációkról. A Vista válogatósságát leginkább a Linux-disztribútorok lovagolták meg, amelyek előszeretettel hangoztatják, hogy egy modern asztali Linux-környezet gyengébb géppel is beéri mint az új Windows. A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 például 500 MHz-es processzort, 800 megabájtos szabad merevlemezkapacitást és 256 megabájt memóriát követel, bár a Novell által ajánlott konfiguráció 2,4 GHz-es processzor, 512 megabájt memória és 2,5 gigabájt szabad terület a merevlemezen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról