Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A számítógép BIOS-át módosítva becsapható a Vista aktiváló rutinja

Ady Krisztián, 2007. március 06. 14:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[VS] Folyamatosan újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak a hekkerek a Windows Vista feltörése érdekében: bár a nemrég napvilágra került kulcsgenerátorról egyelőre senki sem tudja eldönteni, hogy valóban alkalmas-e termékkulcsok generálására, egy másik, szintén a hétvégén felbukkant módszer már igen figyelemreméltó -- és a Microsoft számára meglehetősen kellemetlen lehet.

hirdetés
[VS] Folyamatosan újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak a "hekkerek" a Windows Vista feltörése érdekében: bár a nemrég napvilágra került "kulcsgenerátorról" egyelőre senki sem tudja eldönteni, hogy valóban alkalmas-e termékkulcsok generálására, egy másik, szintén a hétvégén felbukkant módszer már igen figyelemreméltó -- és a Microsoft számára meglehetősen kellemetlen lehet.

Nem is az, ami

A legfrissebb módszer nem is igazi törés, inkább azt használja ki, hogy a Microsoft legnagyobb licencelői -- többek között az ASUS is -- tanúsítvánnyal, és a számítógép BIOS-ának adott területén elhelyezett információkkal azonosítják magukat az OEM operációs rendszer felé. A számítógépünk BIOS-ának módosításával, illetve annak emulációjával, az ellenőrző rutin átvágásával el lehet hitetni az operációs rendszerrel, hogy az egy adott ASUS noteszgépen fut. Így az operációs rendszer aktivációja a tanusítvány élesítését és a megfelelő termékkulcs beállítását követően teljes egészében átléphető, hiszen az operációs rendszer előre aktiváltnak érzi magát.

A legnépszerűbb, több mint száz alaplaphoz egy kis kereséssel már most is elérhető a megfelelően módosított BIOS, azonban ha idegenkednénk egy ismeretlen forrásból származó szoftver alaplapba égetésétől, ahhoz is útmutatást kaphatunk, milyen segédprogramokkal készíthetjük el saját alaplapunk megfelelő verzióját. Ennél azonban még egyszerűbb megoldás is van már: egy emulátor program telepítésével, mely a rendszer töltődésekor automatikusan elindul, ezt a lépést is megúszhatjuk.

Utólag is okosítható

A Windows Vista utólagos hekkelése ráadásul igen egyszerű, hiszen a Vista telepítésekor nem is kötelező termékkulcsot megadni, a 30 -- illetve 120 -- napos tesztidőszakon belül is lehetséges akár OEM kulcs és az ASUS alaplapokhoz készült tanúsítvány használata a Vista feloldásához. A Microsoftnak nem lesz egyszerű dolga, amennyiben meg szeretné kerülni ezt az újfajta csalási módszert, hiszen már a BIOS-ból kinyert adatokban sem bízhat.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.