:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 27. 09:33

Jobb is lehetett volna a Microsoft negyedéve

Nőtt a Microsoft negyedéves nyeresége, elsősorban a szerverszoftverek eladásai húzták a vállalat eredményeit. A vezetők szerint még jobbak lehettek volna a mutatók, amennyiben a cég ki tudja elégíteni az Xbox 360 iránti óriási keresletet. A Microsoft nem módosított éves előrejelzésén.

[HWSW] Nőtt a Microsoft negyedéves nyeresége, elsősorban a szerverszoftverek eladásai húzták a vállalat eredményeit. A vezetők szerint még jobbak lehettek volna a mutatók, amennyiben a cég ki tudja elégíteni az Xbox 360 iránti óriási keresletet. A Microsoft nem módosított éves előrejelzésén.

A december 31-én véget ért második pénzügyi negyedévben a világ legnagyobb szoftvergyártója 11,84 milliárd dolláros rekordbevételt könyvelhetett el, 9,4 százalékkal többet mint egy évvel korábban. A Microsoft nettó eredménye 3,65 milliárd dollár, részvényenként 34 cent volt, szemben az egy évvel korábban elért 3,46 milliárd dollárral, részvényenként 32 centtel. Chris Liddel pénzügyi igazgató elégedetten nyilatkozott a mutatókkal kapcsolatban.

Túl kevés Xbox 360

Elemzők 11,89 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 33 centes eredményt vártak. A Microsoft tájékoztatása szerint a bevétel azért maradt el a várakozásoktól, mert az Xbox 360 alkatrészellátása akadozott, ezért a cég képtelen volt elegendő mennyiségű konzolt szállítani a boltokba az ünnepi szezonban. Amint arról beszámoltunk, a Microsoft az Egyesült Államokban november végén, Európában és Japánban pedig decemben elején dobta piacra új generációs játékkonzolját, amely gyakorlatilag a megjelenés napja óta hiánycikk.

A negyedév során a Microsoft 1,5 millió Xbox 360-at értékesített, ami elmaradt a tervektől, a vállalat szerint ezt az alkatrészhiány okozta. A Microsoft eredeti tervei szerint az Xbox 360 bemutatását követő 90 napban 3 millió készüléket szeretett volna eladni, azonban a gyártási problémák miatt ezt a tervet 2,5 millióra csökkentették. A vállalat a pénzügyi év, vagyis június végéig 4,5-5,5 millió Xbox 360 eladásával számol.

Az Xboxért is felelős Home and Entertainment üzletág bevétele 13 százalékkal 1,56 milliárd dollárra nőtt, az Xbox 360 veszteséges gyártása miatt a divízió 293 millió dollár üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Egy évvel korábban a részleg 55 millió dollár üzemi profitot tudott felmutatni. Az MSN részleg 593 millió dolláros bevételt tudott felmutatni, kevesebbet mint 2004 azonos időszakában, amikor a forgalom 606 millió dollárt tett ki. A divízió üzemi eredménye 130 millió dollárról 58 millióra csökkent. Szakértők szerint a visszaesés várható volt, ahogy az MSN megszüntette internethozzáférési szolgáltatását. Az MSN az idén bevezetésre kerülő AdCenter reklámszolgáltatástól várja a fellendülést.

Siker volt az SQL Server 2005

Kiemelkedő volt a negyedév során az új SQL Server forgalma, az adatbázis eladásai 20 százalékkal növekedtek a megelőző év azonos időszakához képest. A szerverszoftverekkel foglalkozó üzletág 14 százalékkal 2,9 milliárd dollárra növelte bevételét, üzemi eredménye 16 százalékkal 1,1 milliárd dollárra emelkedett. Amint arról beszámoltunk, a Microsoft novemberben jelentette be új alkalmazásplatformját, amely magában foglalja az SQL Server 2005 adatbázist, valamint a Visual Studo 2005 fejlesztőeszközt.

Stabilan teljesített a Windowsért és az Office-ért felelős részleg. Előbbi 8 százalékkal 3,46 milliárd dollárra növelte bevételét és 4 százalékkal 2,64 milliárdra az üzemi nyereségét, utóbbinál a bevétel 5 szzáalékkal 2,98 milliárd dollárra emelkedett, miközben az üzemi eredmény 2 százalékkal 2,1 milliárd dollárra nőtt.

A jelenleg is tartó, júniusban véget érő pénzügyi évre a Microsoft vezetői 44-44,5 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 1,29-1,32 dollár nyereséget várnak, amely egybeesik a Thomson Financial által megkérdezett elemzők előrejelzésének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.