Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 25. 10:27

Sun: óriási a kereslet az új szerverek iránt

Scott McNealy
Scott McNealy
[HWSW] Noha az akvizícióknak köszönhetően növekedett a Sun Microsystems bevétele, mégsem érte el az elemzői várakozásokat. A vállalat vesztesége is növekedett és hosszú idő után először a cash flow is negatív lett, jó hírt jelentett azonban, hogy a beérkezett megrendelések értéke látványosan nőtt, a vállalat új szerverei iránti kereslet pedig minden várakozást felülmúlt.

A decemberben zárult második pénzügyi negyedévében a Sun bevétele 17 százalékkal 3,337 milliárd dollárra növekedett, ami elmaradt az elemzők 3,488 milliárdos várakozásától. A cég 223 millió dollár, részvényenként 7 cent veszteségről volt kénytelen beszámolni, míg egy évvel korábban 4 millió dollár nyereséget ért el. Az egyszeri tételek nélküli veszteség részvényenként 3 centre rúgott, szemben az elemzők 1 centes előrejelzésével.

Váratlanul nagy siker az UltraSPARC IV+

Scott McNealy elnök-vezérigazgató és Steve McGowan pénzügyi vezető az elemzői konferenciahíváson optimistán nyilatkoztak a vállalat teljesítményéről. McNealy kiemelte, hogy hosszú évek óta nem érkezett be ennyi megrendelés a vállalathoz, az UltraSPARC IV+ processzoros rendszerek például annyival népszerűbbek a vártnál, hogy az ügyfeleknek heteket kell rá várniuk. McGowan rámutatott, hogy az Opteron-alapú és az UltraSPARC T1-re épülő szervereket is kitűnően fogadták a vevők.

A szerver-eladásból származó bevétel a negyedév soirán 1,438 milliárd dollárt tett ki, ez 5 százalékos csökkenést jelent. Ennek oka McGowan szerint részben az árfolyamok változása, részben pedig az, hogy a vállalat nem volt képes kielégíteni a termékei iránt gyorsan növekedő keresletet. Az UltraSPARC IV+ processzorokat a Texas Instruments állítja elő a Sun részére, McGowan kénytelen volt beismerni, hogy alábecsülték a várható keresletet és a chipekből túl keveset rendeltek.

Kétszer több x86-os szerver fogyott

A szerverek darabszám szerinti forgalma 6 százalékkal csökkent, azonban az Opteron-alapú Galaxy termékcsalád hihetetlen sikerének köszönhetően az x86-os kiszolgálók eladásai közel kétszeresére nőttek és megközelítették a 20 ezer darabot. McNealy kiemelte, hogy a Sun számítógépekre leadott megrendelések 4 százalékos növekedést produkáltak a második negyedévben, erre a 2004-es pénzügyi év zárása óta nem volt példa.

Elemzők aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a kedvező áruknak és jó teljesítményüknek köszönhetően az olcsó x86-os és UltraSPARC T1-es szerverek kannibalizálják a felsőbb kategóriás kiszolgálók eladásait, azonban a Sun vezetői szerint ezek a szerverek inkább a versenytársak hasonló kategóriás modelljeitől szívják el a vevőket.

A Java Enterprise System nagyvállalati szoftverrendszer előfizetői létszáma a negyedév során 148 ezerrel növekedett és meghaladta az 1,1 milliót. McNealy bejelentette, hogy a JES legújabb megrendelői között van a hitelkátyáiról hazánkban is ismert American Express, illetve a Harrod's luxusáruház-lánc is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról