Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 6. 10:28

Bemutatkozott a világ első kétmagos mobil processzora

A Consumer Electronics Show tegnapi napján az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini bemutatta a vállalat korábban Yonah kódnéven ismert kétmagos mobil processzorát, valamint a Centrino platform új generációját. Az új platform a Yonah processzor mellett magában foglalja a Mobile 945 chipkészletet, valamint a 802.11a/b/g szabványú vezeték nélküli kapcsolatot egyaránt támogató Intel PRO/Wireless 3945ABG Wi-Fi vezérlőt.

[HWSW] A Consumer Electronics Show tegnapi napján az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini bemutatta a vállalat korábban Yonah kódnéven ismert kétmagos mobil processzorát, valamint a Centrino platform új generációját. Az új platform a Yonah processzor mellett magában foglalja a Mobile 945 chipkészletet, valamint a 802.11a/b/g szabványú vezeték nélküli kapcsolatot egyaránt támogató Intel PRO/Wireless 3945ABG Wi-Fi vezérlőt.

A világ első kétmagos mobil processzora

A Yonah a világ első kétmagos mobil processzora, amely az Intel ígérete szerint nem csak nagyobb teljesítményt nyújt elődeinél, de azoknál alacsonyabb fogyasztással is büszkélkedhet. A lapkát 65 nanométeres csíkszélességgel gyártják, a 151 millió tranzisztorból álló chip magjának mérete 90 mm2. A Yonah 2 megabájt egyesített másodszintű, energiatakarékos gyorsítótárat tartalmaz és kiviteltől függően 533 vagy 667 MHz-es front side busszal működik.

Az egyesített gyorsítótár előnye, hogy a 2 megabájtos kapacitással a magok tetszőleges kiosztásban gazdálkodhatnak, vagyis adott esetben akár az egyik mag is diszponálhat mind a 2 megabájt felett. További előny, hogy a magok így könnyen, a front side busz kikerülésével elérhetik a másik mag által az L2 cache-ben tárolt adatokat. A Yonah másodszintű gyorsítótárja energiatakarékos felépítésű, a régen nem használt adatokat képes a rendszermemóriába írni, majd a felszabadult, üres cache-területet kikapcsolni.

Az energiatakarékosság és energia-menedzsment terén számos további újdonságot hoz a Yonah. Az egyik ilyen, hogy magonként külön hőszenzort tartalmaz, illetve hogy a magok egymástól függetlenül kikapcsolhatók, ha éppen nincs rájuk szükség. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az operációs rendszerek igyekeznek úgy ütemezni a feladatokat, hogy a két mag lehetőleg egyformán legyen terhelve, így szinte soha sem fordul elő, hogy míg az egyik mag dolgozik, a másiknak nincs dolga és kikapcsolható. A lehetőség mindenesetre adott.

A Yonah a Pentium M család tagjaihoz képest még további újdonságokkal büszkélkedhet: az SSE3 utasítások támogatása, a továbbfejlesztett SSE dekóder, a lebegőpontos végrehajtóegység optimalizálása, valamint az SSE és SSE2 utasítások végrehajtásának finomítása mind a nagyobb multimádiás teljesítményt célozzák. Szintén újdonság a virtualizáció hardveres támogatása és az Active Management technológia megjelenése. Nem újdonság a puffertúlcsorduláson alapuló támadások elleni Execute Disable Bit technológia, amely a Yonah-nak is része, a 64 bites utasítások támogatása azonban kimaradt ebből a processzorból.

Új modellszámozási rendszer

A Yonah-ból készül egymagos változat is. Lapunk értesülései szerint ezek a chipek ugyanarról a gyártósorról kerülnek le, ahonnan a kétmagos processzorok, azonban az egyik magot letiltja bennük az Intel. Az egymagos változatok Core Solo, a kétmagosok Core Duo márkanéven kerülnek forgalomba, utóbbi esetben a platform elnevezése Centrino Duóra módosul.

"A Core Duo az Intel első prémium márkája a Pentium 1993-as megjelenése óta" -- mondta bejelentésében Paul Otellini, aki hozzátette, hogy a Yonah háromszor kisebb az eredeti Pentiumnál, számítási teljesítménye azonban százszorosan felülmúlja a nagy öregét. Az Intel tervei szerint három hónapon belül már egymillió Core Duóra épülő noteszgép kerül a piacra. Az eredeti Pentiumból egy év alatt adtak el egymillió darabot.

Az új mobil processzorokkal együtt egy teljesen új modellszámozási rendszer is bemutatkozik, a lapkák ezentúl egy betűből és négy számból álló kóddal lesznek azonosítva. Az első betű arra utal, hogy az adott processzor milyen "energiaosztályú", a U jelöli az ultra-alacsony fogyasztású, az L az alacsony fogyasztású chipeket, a többi lapja T jelzéssel kerül forgalomba. A modellszám első számjegye a magok számára utal, a további három szám pedig a chip teljesítményére, illetve szolgáltatásaira.

Az új Centrino platform részét képező Mobile 945 chipkészlet szolgáltatásait tekintve nem különbözik az asztali gépekbe szánt verziótól, azonban energiatakarékos funkciókkal bővítették ki. Érdekesség, hogy a Mobile 945G-ben található integrált grafikus vezérlő is energiatakarékos, akár még az órajelének csökkentésére is képes. A Mobile 945 chipkészlet támogatja a Serial ATA eszközöket, a PCI Express perifériákat, a DDR2 memóriákat, valamint a Matrix RAID technológiát.

A Yonah-ból jelenleg hét változat kapható, ezek közül hat kétmagos és egy egymagos lapka található. Az egymagos T1300 órajele 1,66 GHz, a kétmagos verziók 1,5 GHz és 2,16 GHz közötti órajeleken működnek. Az összes jelenleg elérhető változat 667 MHz-es front side buszt használ. Az árak 209 dollár (Core Solo 1,5 GHz) és 637 dollár (Core Duo 2,16 GHz) között változnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról