Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bemutatkozott a világ első kétmagos mobil processzora

Bodnár Ádám, 2006. január 06. 10:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Consumer Electronics Show tegnapi napján az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini bemutatta a vállalat korábban Yonah kódnéven ismert kétmagos mobil processzorát, valamint a Centrino platform új generációját. Az új platform a Yonah processzor mellett magában foglalja a Mobile 945 chipkészletet, valamint a 802.11a/b/g szabványú vezeték nélküli kapcsolatot egyaránt támogató Intel PRO/Wireless 3945ABG Wi-Fi vezérlőt.

[HWSW] A Consumer Electronics Show tegnapi napján az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini bemutatta a vállalat korábban Yonah kódnéven ismert kétmagos mobil processzorát, valamint a Centrino platform új generációját. Az új platform a Yonah processzor mellett magában foglalja a Mobile 945 chipkészletet, valamint a 802.11a/b/g szabványú vezeték nélküli kapcsolatot egyaránt támogató Intel PRO/Wireless 3945ABG Wi-Fi vezérlőt.

A világ első kétmagos mobil processzora

A Yonah a világ első kétmagos mobil processzora, amely az Intel ígérete szerint nem csak nagyobb teljesítményt nyújt elődeinél, de azoknál alacsonyabb fogyasztással is büszkélkedhet. A lapkát 65 nanométeres csíkszélességgel gyártják, a 151 millió tranzisztorból álló chip magjának mérete 90 mm2. A Yonah 2 megabájt egyesített másodszintű, energiatakarékos gyorsítótárat tartalmaz és kiviteltől függően 533 vagy 667 MHz-es front side busszal működik.

Az egyesített gyorsítótár előnye, hogy a 2 megabájtos kapacitással a magok tetszőleges kiosztásban gazdálkodhatnak, vagyis adott esetben akár az egyik mag is diszponálhat mind a 2 megabájt felett. További előny, hogy a magok így könnyen, a front side busz kikerülésével elérhetik a másik mag által az L2 cache-ben tárolt adatokat. A Yonah másodszintű gyorsítótárja energiatakarékos felépítésű, a régen nem használt adatokat képes a rendszermemóriába írni, majd a felszabadult, üres cache-területet kikapcsolni.

Az energiatakarékosság és energia-menedzsment terén számos további újdonságot hoz a Yonah. Az egyik ilyen, hogy magonként külön hőszenzort tartalmaz, illetve hogy a magok egymástól függetlenül kikapcsolhatók, ha éppen nincs rájuk szükség. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az operációs rendszerek igyekeznek úgy ütemezni a feladatokat, hogy a két mag lehetőleg egyformán legyen terhelve, így szinte soha sem fordul elő, hogy míg az egyik mag dolgozik, a másiknak nincs dolga és kikapcsolható. A lehetőség mindenesetre adott.

A Yonah a Pentium M család tagjaihoz képest még további újdonságokkal büszkélkedhet: az SSE3 utasítások támogatása, a továbbfejlesztett SSE dekóder, a lebegőpontos végrehajtóegység optimalizálása, valamint az SSE és SSE2 utasítások végrehajtásának finomítása mind a nagyobb multimádiás teljesítményt célozzák. Szintén újdonság a virtualizáció hardveres támogatása és az Active Management technológia megjelenése. Nem újdonság a puffertúlcsorduláson alapuló támadások elleni Execute Disable Bit technológia, amely a Yonah-nak is része, a 64 bites utasítások támogatása azonban kimaradt ebből a processzorból.

Új modellszámozási rendszer

A Yonah-ból készül egymagos változat is. Lapunk értesülései szerint ezek a chipek ugyanarról a gyártósorról kerülnek le, ahonnan a kétmagos processzorok, azonban az egyik magot letiltja bennük az Intel. Az egymagos változatok Core Solo, a kétmagosok Core Duo márkanéven kerülnek forgalomba, utóbbi esetben a platform elnevezése Centrino Duóra módosul.

"A Core Duo az Intel első prémium márkája a Pentium 1993-as megjelenése óta" -- mondta bejelentésében Paul Otellini, aki hozzátette, hogy a Yonah háromszor kisebb az eredeti Pentiumnál, számítási teljesítménye azonban százszorosan felülmúlja a nagy öregét. Az Intel tervei szerint három hónapon belül már egymillió Core Duóra épülő noteszgép kerül a piacra. Az eredeti Pentiumból egy év alatt adtak el egymillió darabot.

Az új mobil processzorokkal együtt egy teljesen új modellszámozási rendszer is bemutatkozik, a lapkák ezentúl egy betűből és négy számból álló kóddal lesznek azonosítva. Az első betű arra utal, hogy az adott processzor milyen "energiaosztályú", a U jelöli az ultra-alacsony fogyasztású, az L az alacsony fogyasztású chipeket, a többi lapja T jelzéssel kerül forgalomba. A modellszám első számjegye a magok számára utal, a további három szám pedig a chip teljesítményére, illetve szolgáltatásaira.

Az új Centrino platform részét képező Mobile 945 chipkészlet szolgáltatásait tekintve nem különbözik az asztali gépekbe szánt verziótól, azonban energiatakarékos funkciókkal bővítették ki. Érdekesség, hogy a Mobile 945G-ben található integrált grafikus vezérlő is energiatakarékos, akár még az órajelének csökkentésére is képes. A Mobile 945 chipkészlet támogatja a Serial ATA eszközöket, a PCI Express perifériákat, a DDR2 memóriákat, valamint a Matrix RAID technológiát.

A Yonah-ból jelenleg hét változat kapható, ezek közül hat kétmagos és egy egymagos lapka található. Az egymagos T1300 órajele 1,66 GHz, a kétmagos verziók 1,5 GHz és 2,16 GHz közötti órajeleken működnek. Az összes jelenleg elérhető változat 667 MHz-es front side buszt használ. Az árak 209 dollár (Core Solo 1,5 GHz) és 637 dollár (Core Duo 2,16 GHz) között változnak.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.