Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 13. 12:43

Itthon is szaporodnak a millió forintos weboldalak

A 21 éves brit Alex Tew-nak sikerült: az általa létrehozott weboldalon, a Million Dollar Homapage-en az összes pixel elkelt. Tew weboldala kezdetben úgy nézett ki, mint egy üres oldal egy kockás füzetben, ma viszont már hirdetések kusza össze-visszasága. A www.milliondollarhomepage.com címen látható oldal egymillió megvásárolható pixelt tartalmaz, minden egyes képpont ára 1 dollár, ezért az árért egy 5 évig garantáltan megjelenő reklámot lehet kapni egy tetszőleges weboldalra mutató linkkel. Alex Tew elmondása szerint egyetemi tandíját szeretné finanszírozni a bevételekből.

[HWSW] A 21 éves brit Alex Tew-nak sikerült: az általa létrehozott weboldalon, a Million Dollar Homapage-en az összes pixel elkelt. Tew weboldala kezdetben úgy nézett ki, mint egy üres oldal egy kockás füzetben, ma viszont már hirdetések kusza össze-visszasága. A www.milliondollarhomepage.com címen látható oldal egymillió megvásárolható pixelt tartalmaz, minden egyes képpont ára 1 dollár, ezért az árért egy 5 évig garantáltan megjelenő reklámot lehet kapni egy tetszőleges weboldalra mutató linkkel. Alex Tew elmondása szerint egyetemi tandíját szeretné finanszírozni a bevételekből.

Ha egy ötlet beindul...

Az augusztus legvégén elindított site pillanatok alatt népszerű lett, a weboldal készítője szerint 2005 utolsó hetében már több mint 1,5 millióan keresték fel és 2,7 milliószor töltötték le. Tew azt állítja az Alexa.com statisztikái alapjána Million Dollar Homepage az internet 127. leglátogatottabb oldala, bár ez az Alexa.com oldaláról lekérhető listából nem látszik, az adatok szerint a Million Dollar Homepage még a 200. helyet sem érte el. A rangsort egyébként a Yahoo! és az MSN vezetik a Google, az eBay, a Passport.net és az Amazon.com előtt.

A weboldal hírét pillanatok alatt felkapta a média, a kezdeményezésről beszámoltak a legjelentősebb üzleti lapok és hírtelevíziók is. Az óriási népszerűség meghozta a gyümölcsét: Tew ma már az utols= pixeleket is eladta, ráadásul nem is az eddigi árfolyamon, 1 dollárért, hanem az eBay-en lehetett rájuk licitálni. A nyertes végül 38 ezer dollárért vásárolta meg a fenntartott helyet, vagyis pontonként 38 dollárért szerzett hírnevet és dicsőséget.


Megtelt!

Magyar másolatok

A kezdeményezőjének villámgyors meggazdagodást hozó weboldal készítőjét némi késéssel követik a szemfüles magyar internetezők, nemrégiben két hasonló kezdeményezés is indult. A Pixelháborún szintén egymillió képpont várja a gazdáját darabonként 10 forintos áron, a legkisebb vásárolható mennyiség 10x10 pixel. Az oldal üzemeltet hírlevelet is, amelynek előfizetői pixeleket nyerhetnek a Pixelháborún.

Az oldal alján látható statisztika szerint a Pixelháborút a legjobb napokon mintegy 260 látogató keresi fel. A site-on már 17300 képpontot foglaltak le, bár ebbe beletartoznak a készítő saját hirdetései is. "Egy ilyen kis négyzetben nem lehet bonyolult grafikát megjeleníteni, az emberek kiváncsiságát mégis felkelti, mi lehet benne" -- írja az oldalt készítő Liktor Gábor. A Gyakran Feltett Kérdésekben a tulajdonos azt állítja, a befolyó bevételekből egy online játékot szeretne finanszírozni, amelyek ötlete már régóta a fejében motoszkál.

Alex Tew-nak pár hónap alatt sikerült eladni az oldalán látható egymillió pixelt, a civilben webfejlesztéssel foglalkozó Liktor nem akart becslésekbe bocsátkozni azt illetően, a november közepén indult Pixelháborúra vajon mikor teheti ki a "megtelt" táblát. A lap készítője a HWSW-nek elmondta, "nincs hová sietnie".


17300 eladott pixel

A szintén a Million Dollar Homapage népszerűségét meglovagolni kívánó PixelMania készítője sokkal nagyratörőbb terveket szövöget, nem egymillió, hanem hárommillió képpontra keres vevőt, ráadásul úgy tűnik, itt a legmagasabb az árfolyam: egy pixel ára 100 forint, ez azonban csak egy éves garantált megjelenést biztosít a vevőnek, ezután pixelenként havi 10 forintos "fenntartási költséget" számítanak fel. Talán épp a túl magas árak tartják távol a vevőket, talán csak a tegnap indult honlap frissessége, ugyanis a PixelManián eddig még egyetlen pont sem talált gazdára. Az oldal névtelenséget kérő tulajdonosa lapunknak elmondta, jelenleg egyetemre jár és lakásra gyűjt.

A szintén eladó pixeleket kínáló 1milliopixel.hu készítője és üzemeltetője, Kerekes Péter elmondása szerint Magyarországon már 14 "pixeles oldal" működik, de az övé a legsikeresebb, már 64900 képpontot vásároltak meg, darabonként 1 forintért. Az 1milliopixel.hu-t december 13-i indulása óta 21 ezren látták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról