Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 5. 11:43

Fájlcserére alkalmas kiegészítő készül a Firefoxhoz

A népszerű nyílt forrású böngésző, a Firefox hamarosan egy olyan kiegészítővel gazdagodik, amelynek segítségével a felhasználók megoszthatják egymással állományaikat.

[HWSW] A népszerű nyílt forrású böngésző, a Firefox hamarosan egy olyan kiegészítővel gazdagodik, amelynek segítségével a felhasználók megoszthatják egymással állományaikat.

Egyszerű megosztás

A brit székhelyű AllPeers által Csehországban fejlesztett szoftver gyakorlatilag egy Bittorrent-klienst integrál a Firefoxba és egy könnyen kezelhető kezelőfelülettel egészíti ki azt, így még a fájlcsere terén tapasztalatlan internetezők is könnyedén meg tudják osztani egymással állományaikat: a fájlokat csupán rá kell húzni egy ablakra.

Az AllPeers célja természetesen nem a jogvédett tartalmak cseréjének elősegítése, sokkal inkább annak leegyszerűsítése, ahogy a felhasználók ma megosztják egymással saját anyagaikat, például fotóikat vagy videóikat. A fejlesztők szerint ugyanis az internetezők ma még elég kezdetleges módszereket használnak a megosztásra, például e-mailben küldik szét a fotóikat, videóikat a barátaiknak, miközben nem lehetnek biztosak benne, hogy azok mikor érkeznek meg, vagy hogy a címzettek tudnak-e nagyméretű állományokat fogadni.

Az Allpeers szerint a webes fotótárak sem jelentenek jó megoldást, mert ott rendszerint reklámok zavarják a felhasználókat, a fájlok feltöltése sok időt vesz igénybe, ráadásul nehéz annak ellenőrzése, ki fér hozzá az albumokban található képekhez.

Ultima ratio?

A webböngészők fejlesztői közül az Operának jutott talán először eszébe, hogy Bittorrent-klienst integráljon a szoftverébe. A norvég cég még tavaly júliusban jelentette be, hogy a böngészőt "rövid időn belül" beépített Bittorrent programmal látják el, azonban ez egyelőre csupán ígéret maradt, a Bittorrentet tartalmazó Opera azóta sem készült el, csupán egy tesztváltozata tölthető le.

Egy független fejlesztői közösség, a MozTorrent hasonló kiegészítést tervez a Firefoxhoz. Az AllPeers azonban lényegesen több szolgáltatást kínál a fentieknél: listát hozhatunk létre a barátainkból és pontosan meghatátozhatjuk, kik férhetnek hozzá a fájljainkhoz és melyekhez. Ha új fájlt osztunk meg, barátaink azonnal értesülnek róla és akkor töltik le, amikor éppen kedvük tartja.

Egyelőre nem tudni, az AllPeers mikorra készül el a P2P-bővítménnyel, a weboldalukon egyelőre csupán pár kép látható a működő alkalmazásból. Egyes vélemények szerint a szoftver megjelenése óriási lökést adhat a Firefox elterjedésének, mivel az AllPeers olyan alkalmazás lesz, amely egyetlen rivális böngészőben sem található meg. Mások ugyanakkor attól tartanak, hogy nem szerencsés a Firefox nevének "összemosása" a hatalmas jogi vitákat kavaró fájlcserével.

a címlapról