:

Szerző: Bizó Dániel

2006. január 25. 12:22

Nyilvános vitára bocsátották az új GPL licenc vázlatát

[ComputerWorld/HWSW] A szabad szoftverek képviseleti szervezete, a Free Software Foundation (FSF) múlt hét hétfőn nyilvános vitára bocsátotta a General Public License (GPL) hármas verziójának első előzetes változatát . A GPL a szabad, nyílt forráskódú szoftverek legkedveltebb licence, többek között a Linux és a MySQL szoftverek is ezt alkalmazzák, valamint erre alapoz több más, módosított licenc is.

[ComputerWorld/HWSW] A szabad szoftverek képviseleti szervezete, a Free Software Foundation (FSF) múlt hét hétfőn nyilvános vitára bocsátotta a General Public License (GPL) hármas verziójának első előzetes változatát. A GPL a szabad, nyílt forráskódú szoftverek legkedveltebb licence, többek között a Linux és a MySQL szoftverek is ezt alkalmazzák, valamint erre alapoz több más, módosított licenc is.

Poros már a GPL

A megújításra a kor változó követelményei miatt van szükség, hiszen az előző GPL alapjai 15 évvel ezelőtt kerültek lerakásra, terminusai erősen az amerikai jogrendet tükrözik, valamint nem fedik le az online világ támasztotta kérdések egy részét. A megújított licenc piszkozata a kétnapos First International Conference for GPLv3 rendezvényen került megvitatásra, melynek a neves Massachusetts Institute of Technology (MIT) adott otthont.

A GPLv3 által felölelt legjelentősebb új területeknek a szoftverszabadalmak és a digitális jogkezelő rendszerek számítanak, amelyeket a szabad szoftverek képviselői a felhasználókra és a szabad szoftverekre leselkedő fenyegetésként látnak. Az új licencnek ezenkívül sokkal jobban alkalmazhatónak kell lennie a nemzetközi jogban, így az elképzelések szerint azt függetleníteni fogják a kifejezetten az amerikai jogra jellemző nyelvezettől.

A szoftverszabadalmak esetében az FSF feltett szándéka, hogy a licenc kimondja, a szoftver kibocsátójának mindenféle szabadalmi vitából eredő követeléstől, felelősségtől meg kell védenie felhasználóit. Mint ismert, a Linux ellen jogi hadjáratot folytató SCO Group nem csak az IBM-et perelte be amiatt, hogy az jogosulatlanul engedett UNIX-forráskódot a Linuxba átszivárogni, hanem a nagyobb Linux-felhasználókat is célba vette, licencdíj megfizetését követelve. Az FSF az ehhez hasonló esetek ellen kíván biztonságot nyújtani a szabad szoftvereket használóknak, ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, hogy jogi szempontból ez a védelem pontosan hogyan és mire vonatkozik.

A digitális jogkorlátozás ellen

Az FSF szerint a GPLv3 megalkotásában a digitális jogkezelő rendszerek (DRM) kérdése bizonyul a másik kritikus területnek. A licenc a tervezet szerint kimondja, hogy GPL alatt licencelt szoftver nem képezheti részét DRM-szoftvernek, eljárásnak, GPL-lel nem licencelhető DRM-szoftver, valamint GPL-szoftverekkel nem készíthetőek DRM-rendszerek. "Ne akarják azt mondani, hogy 'Tudunk 50 dolláros zenelejátszót készíteni, mert a szoftver olcsón érkezik hozzánk', aztán pedig bilincset tenni a zenére és a felhasználókra" -- mondta Eben Moglen, az FSF részéről.

A ComputerWorld által megkérdezett jogász, Jim Harvey szerint a GPLv3 rendkívül kritikus pont a szabad szoftverek további szereplésében. "Jól elkészítve a licenc a GPL, valamint a GPL-szoftverek növekvő alkalmazására ösztönöz. Rosszul elkészítve kedvezőtlenül hat a szabad és nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos benyomásra, ami végeredményben a licenc és a GPL-szoftverek használatát csökkentené".

Az FSF a megjegyzések, javaslatok áttekintését követően várhatóan szeptemberre egy második, véglegesített előzetes változatot készít, ami azt jelenti, hogy akár már októberben is megjelenhet a végleges GPLv3. Az FSF ütemterve 2007 márciusára tűzte ki ezt az eredményt maga elé, de minden jel szerint néhány hónappal korábban is befejeződhet a munka.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.