:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 9. 09:41

Fizetős videoszolgáltatást indít a Google

[News.com/WSJ/HWSW] A Consumer Electronics Show-n a Google bejelentette, hogy fizetős videoszolgáltatást indít, ahol eleinte régebbi és új tévésorozatok epizódjait, illetve NBA kosárlabda-mérkőzéseket kínál a felhasználók számára. A műsorokat kölcsönözni és megvásárolni egyaránt lehet -- egyelőre azonban csak az amerikai felhasználók számára.

[News.com/WSJ/HWSW] A Consumer Electronics Show-n a Google bejelentette, hogy fizetős videoszolgáltatást indít, ahol eleinte régebbi és új tévésorozatok epizódjait, illetve NBA kosárlabda-mérkőzéseket kínál a felhasználók számára. A műsorokat kölcsönözni és megvásárolni egyaránt lehet -- egyelőre azonban csak az amerikai felhasználók számára.

Sorozatok, kosármeccsek, videoklipek

A "hamarosan" induló Google Video Store projektigazgatója, Peter Chane elmondta, a kínálatban eleinte több mint 300 különféle filmsorozat epizódjai szerepelnek majd a CBS műsorából, illetve a vevők már az élő adást követő napon letölthetik az NBA kosármeccseket, de régebbi, klasszikusnak számító mérkőzések is elérhetők lesznek. A kínálatot kisebb, független filmstúdiók és tévétársaságok műsorai, illetve a Sony BMG videoklipjei színesitik majd.

Chane elmondása szerint a filmekért hitelkártyával lehet majd fizetni és a felhasználók által befizetett díjak több mint fele a tartalomszolgáltatókhoz kerül. A műsorokat nem szakítja meg reklám és az internetes bolt felhasználói felületén sem jelennek meg hirdetések, mindazonáltal a Google tervezi, hogy a későbbiekben elindítson egy hasonló, ingyenes, ám reklámokkal szponzorált szolgáltatást.

A Google Video anyagainak túlnyomó többségét csak a vállalat által fejlesztett videolejátszó szoftverrel lehet megtekinteni és a filmek nem másolhatók át más számítógépekre, illetve az egyre népszerűbb hordozható lejátszókra sem. Chane szerint a fizetős videoszolgáltatások eddig azért nem terjedtek el PC-s környezetben, mert hiányzott a megfelelő másolásvédelmi technológia és a pénzügyi modell, ezeket az akadályokat azonban a Google leküzdötte.

Mindent egy helyen: Google Pack

Szintén pénteken a Google bejelentette a Google Pack nevű szoftvercsomagot, amely a keresőóriás által eddig kiadott szoftvereket -- Google Toolbar, Google Desktop, Google Video Player, Google Earth, Picasa -- tartalmazza a Firefox böngésző, az Adobe PDF Reader, a RealPlayer, a Trillian Instant Messenger, a Norton AntiVirus, valamint a Lavasoft Ad-Aware társaságában. A vállalat ígérete szerint a Google Pack ingyenesen letölthető lesz és a komponensei folyamatosan frissülnek.

Marissa Mayer, a Google alelnöke szerint a Google Pack célja, hogy egyszerűbbé tegye a számítógépek használatba vételét azzal, hogy a felhasználók egyetlen helyről szerezhessék be az összes szükséges segédprogramot. Mayer elmondta, az ötlet közvetlenül a Google társalapítóitól, Larry Page-től és Szergej Brintől származik, akik megelégelték, hogy az összes új PC-re fel kell telepíteniük ugyanazokat a szoftvereket, ami hosszadalmas folyamat. Az alelnök-asszony hozzátette, hogy nemrégiben vásárolt egy új Apple notebookot, amelyet rendkívül egyszerű volt használatba venni, a Google célja ennek az élménynek a biztosítása a Windows-alapú PC-k felhasználói számára.

A Google a későbbiekbe valószínűleg ki fogja terjeszteni a Google Packben található szoftverek számát, az egyik esélyes a bekerülésre az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag. Mayer szerint nem kizárt, hogy a Google egyezségre jusson a PC-gyártókkal és a Google Pack előre telepítésre kerüljön a boltokban kapható gépekre is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.