:

biztonság archívum - 2002 június

2002
június

0

Komplett Itanium 2 szerverek forgalmazását tervezi az Intel

2002. június 18. 12:34

Az Intel a 64 bites Itanium 2 processzor gyors elterjedése érdekében nem csupán magát a lapkát, illetve alaplapi chipkészletet gyárt majd, hanem alaplapokat, számítógépházakat, illetve egy komplett szervert is.

0

Dávidok és Google: a keresőoldalak háborúja az elsőségért

2002. június 17. 23:10

[CNET] A ritka oldalak felkutatásában jeleskedő, beszédes nevű AllTheWeb keresőoldal üzemeltetői azt állítják, hogy a keresőmotor által figyelt honlapok száma túllépte a 2,1 milliárdot, s ezzel a szolgáltatás a mindössze 2,07 milliárd oldalt indexelő Google elé került. És noha az indexelt oldalak száma csupán egy a keresőmotorok teljesítményét meghatározó mutatók közül, az oldalt fenntartó cég más tekintetben is igyekszik a Google-t letaszítani trónjáról.

0

Frissülő UNIX-os Microsoft Exchange kliens: Ximian Evolution 1.0.7

2002. június 17. 17:12

[LinuxToday] Megjelent Outlook-szerű GNOME-os program, az Evolution újabb kiadása, az 1.0.7. Azok, akik a napi munkájuk során rendszeresen használják a programot és követik a frissítéseket, meglepődhetnek a verziószámon, hiszen a legutolsó a stabil kiadás az 1.0.5 volt. Az 1.0.6 -- bár terve volt véve -- ténylegesen soha nem jelent meg, a hírek szerint közvetlenül a kiadás előtt problémák merültek fel, ezért ez a verzió soha nem került ki a felhasználókhoz. Az 1.0.7-es csak javításokat tartalmaz, frissült a levelező, a címjegyzék és naptár komponensek kódja. A program szokás szerint az ftp.ximian.com -ról tölthető le, aki a Ximian GNOME grafikus környezetet használja, az Red Carpet telepítőszoftveren keresztül is hozzájuthat a rendszeréhez fordított csomaghoz.

0

Fogyókúrán esett át az Intel Itanium 2 processzor

2002. június 12. 17:14

Fogyókúrán esett át az Intel csúcskategóriás szerverekbe szánt processzora, az Itanium 2. A chip végső verziója 421 mm2 méretű lesz, amely mintegy 10 százalékkal kevesebb, mint a korábban becsült 464 mm2. Az Intel szerint a méretcsökkenés hátterében gyártástechnológiai finomítások állnak.

0

Új EMC NAS partnerprogram

2002. június 12. 10:25

[Hill and Knowlton] Az EMC bemutatta új ügyféltámogatási és technológiai minősítési programját, amelynek célja, hogy a vásárlók hatékonyabban implementálhassák NAS alapú alkalmazásaikat, illetve hogy a támogatás és az alkalmazások rendelkezésre állásának a lehető legmagasabb szintjét valósítsák meg.

0

Az Ericsson bemutatta több technológiát átfogó MMS-kezelési szolgáltatásait

2002. június 11. 20:02

[Ericsson] A hongkongi 3G Világkongresszuson az Ericsson -- az iparágban elsőként -- CDMA2000 és GPRS hálózatokon bemutatta több technológiát átfogó multimédiás üzenetkezelési szolgáltatásait. Az MMS lehetővé teszi, hogy a felhasználók képeket, szöveget és hangot tartalmazó üzeneteket küldjenek és fogadjanak.

0

Transport Tycoon Deluxe: új magyar verzió

2002. június 11. 17:45

A legsikeresebb stratégiai-építkezős játékprogramok egyikének számító, 1995-ben megjelent Transport Tycoon Deluxe-hoz (TTDX) új magyar fordítást készült. Igaz, a második magyar kiadásnak tekinthető fájl korántsem hivatalos verzió, a program fordítója, Varga Csaba ugyan felvette a kapcsolatot a szoftver szerzőjének, Chris Sawyernek az ügynökségével, hogy kiderüljön a TTDX jogállása, ám egyelőre a válasz elakadt a szerző-kiadó-terjesztő-jogtulajdonos sokszög valamelyik csúcsán.

0

SuSE Pro-Office CD: ami a disztribúcióból kimaradt

2002. június 11. 08:49

[SuSE] A SuSE ma jelentette be, hogy június 24-től forgalmazni fogja a Pro-Office CD névre hallgató kiegészítést rendszereihez. A Pro-Office CD tulajdonképpen egy SuSE Linux 8.0-hoz összeállított frissítés, amely a 8.0 megjelenése óta kiadott javításokat, a KDE 3.0.1-es verzióját (a rendszer a KDE 3.0.0-val került piacra) és a teljes Sun StarOffice 6.0 irodai programcsomagot is tartalmazza. A kiegészítő CD ára körülbelül 25 dollár lesz.

0

A Palm egy éven belül elkészíti a Palm OS kínai változatát

2002. június 10. 17:02

[CNET, Reuters] A Palm, a legnagyobb kéziszámítógép-gyártó hétfőn bejelentette, hogy egy éven belül elkészíti a népszerű Palm OS operációs rendszer kínai nyelvű változatát és a kínai piacra történő belépés után két éven belül el kívánja érni legalább a 20%-os piaci részesedést.

0

Az ötödik elem: MPlayer 0.90pre5

2002. június 10. 09:06

[mplayerhq.hu] A hétvégén elkészült a nagy MPlayer 0.90 puzzle ötödik eleme, a 0.90pre5. A UNIX-os médialejátszó újabb előzetes kiadása ismét rengeteg javítást tartalmaz, ezek közül első helyen a frissített dokumentációt érdemes megemlíteni, amelynek alapos végigolvasása óriási előnyökkel járhat. A legfontosabb változások listája: javítások a feliratozó rendszerben, libavcodec tömörítés bővítése, újabb X11 (többek közt icewm fullscreen) javítások és a GCC 3.1-re épülő fordítókörnyezet támogatása. A változásokról bővebben az mplyerhq.hu hírei között olvashatunk. A forráskód lefordításához változatlanul a GCC 2.95 ajánlott.

0

Frissített univerzális szövegszerkesztő: AbiWord 1.0.2

2002. június 6. 10:28

[AbiSource] Megjelent a GNOME Office programcsalád szövegszerkesztőjének újabb verziója, amely a GNOME Office más tagjaival (pl. Gnumeric táblázatkezelő) ellentétben a Linuxon és FreeBSD-n kívül különféle Windows-verziókon, Mac OS X alatt és QNX-on is használható.

0

Az Apple fogyasztók számára is elérhetővé teszi eMac számítógépeit

2002. június 4. 15:23

Az Apple bejelentette, hogy a vásárlói igényekre való tekintettel fogyasztók számára is elérhetővé teszi az eredetileg csak iskolai, oktatási felhasználásra szánt eMac számítógépét. Az eredeti iMac alapján készült eMac konfigurációk 17 hüvelykes katódsugárcsöves kijelzőt tartalmaznak.

0

650 ezer dolláros befektetés a Vateránál

2002. június 4. 15:00

A Vatera közép-kelet európai internetes aukciós ház a mai napon bejelentette, hogy az iEurope Fund és Esther Dyson, az EDventure Holdings elnöke összesen 650 ezer dolláros összegű befektetéssel támogatja a Vatera tevékenységét. A Vaterának több mint 90 ezer regisztrált felhasználója van a régióban, és egyike azon ritka közép-kelet európai internetes vállalkozásoknak, melyek ebben az évben sikeres tőkebevonást tudtak végrehajtani. A Vaterát 2000 őszén alapította az Edgar Bronfman Jr. és más befektetők magánbefektetéseire szakosodott eQuest kockázatitőke-alap. A befektetett összeget a Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban már meglévő piactereinek fejlesztésére és a régióban való további terjeszkedés lehetőségének kidolgozására kívánja fordítani a Vatera.

0

Megjelent a Linuxvilág magazin júniusi száma

2002. június 3. 09:57

Már a standokon van a júniusi Linuxvilág magazin. Az elmúlt hónap fontosabb hírei után egy érdekes interjút olvashatunk; Szabó Ágnes a Szabad Szoftverért Alapítvány (az FSF magyarországi szervezete) tagjait kérdezte eddigi munkájukról, eredményeikről (honosító hétvégék) és terveikről.