Szerző: Vörös Péter

2002. június 29. 19:27

Az Apple növeli tajvani megrendeléseit

[AsiaBizTech] A tajvani Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. és a Chunghwa Picture Tubes Ltd.

[AsiaBizTech] A tajvani Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. és a Chunghwa Picture Tubes Ltd. nyerte el az Apple eMac számítógépek beszállítói megrendelését. Az eMac az Apple új, 17"-os hagyományos (CRT) monitorral ellátott asztali számítógépcsaládja.

Az Apple az összes hordozható számítógépét Tajvanról szerzi be, és a szigetország a cég első számú termelési forrásává vált. Az utóbbi időben az Apple gyorsan növelte tajvani beszerzéseit. A Quanta Computer Inc. lett az Apple PowerBook professzionális notebook termékcsalád beszállítója, az Elitegroup Computer Systems Co., Ltd. (ECS) gyártja az Apple iBook fogyasztói piacra szánt notebookokat, míg a Hon Hai készíti a régi típusú (15"-os CRT monitoros) iMaceket.

Az Apple 2001-ben bővítette tajvani beszerzési irodáját és jelentősen növelte itteni vásárlásait. Ez év elején a cég a Quantától megrendelte az új iMaceket, amelyek immár 15"-os TFT-LCD lapos kijelzővel vannak felszerelve. Ezzel egy időben a notebook-termelés egy részét átvitte a Compal Electronics Inc.-hez.

Az akkori eseményeket úgy interpretálták a szakemberek, hogy a Quanta (a világ legnagyobb szerződéses notebook-gyártója) betör az asztaliszámítógép-piacra és fenyegeti a régi iMac-gyártó Hon Hai helyzetét. Válaszként a Hon Hai, a világ legnagyobb asztaliszámítógép-összeszerelő cége a hírek szerint laptopfejlesztésbe kezdett.

Az elemzők úgy vélik, hogy az Apple kéziszámítógép, ill. néhány számítógép-periféria (pl. AirPort, azaz vezeték nélküli hálózati kommunikációra alkalmas port) gyártására készül Tajvanon. Az a tény, hogy a Hon Hai nyerte el az Apple eMac megrendelést, megerősíti azt, hogy a tajvani IT-cégek kiemelt szerepet töltenek be az Apple beszerzési politikájában.

Az eredetileg az oktatási piacra tervezett eMac termékekből évi 700 ezer darabot tervez szállítani az Apple. A termék kedvező fogadtatása után a cég úgy döntött, hogy az eMac számítógépeket az általános fogyasztói piacon is elkezdik értékesíteni.

A szakértők szerint a Chunghwa Picture Tubes fogja szállítani azokat a CRT monitorokat, amelyeket az Apple korábban a dél-koreai LG Electronics Inc.-től vásárolt. A Chunghwa Picture Tubes havonként 40-50 ezer 17"-os CRT monitort fog szállítani a Hon Haijal kötött megállapodás alapján. A Chunghwa Picture Tubes (a világ harmadik legnagyobb számítógép-monitor gyártója) egyúttal a 15"-os iMac CRT monitorok gyártója is.

Az Apple a szigetország negyedik legnagyobb külföldi vevője a Hewlett-Packard, a Dell és az IBM után.

Az eMac gépek főbb jellemzői:

  • 700 MHz-es PowerPC G4 processzor
  • 128 MByte memória
  • 40 GByte merevlemez
  • beépített 10/100 Ethernet vezérlő
  • beépített 56k modem (egyes modellekben)
  • CD-ROM vagy DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó
  • AirPort vezeték nélküli hálózat támogatás
  • 17 hüvelykes lapos katódsugárcsöves kijelző
  • audiobemenet, fejhallgató-csatlakozó és beépített 16 Wattos sztereó hangszóró
  • NVIDIA GeForce2 MX videochip 32 MByte DDR memóriával
  • előre telepített Mac OS X operációs rendszer
  • mellékelt szoftverek: AppleWorks, QuickTime, Internet Explorer, Worldbook, Pcalc, Acrobat Reader, OS X Mail
  • Apple billentyűzet és optikai egér

Az Apple eMac konfigurációk ára kiviteltől függően 999-1199 dollár.

Az IDC tanulmánya szerint az Apple a 2000-2001 tanévben piacvezető szerepet töltött be az oktatásban mind az asztali, mind pedig a hordozható gépek területén ­ 27,7%-os, illetve 34,7%-os részesedésével. Az IDC beszámolója szerint az Apple majdnem kétszer annyi asztali és hordozható gépet adott el az iskoláknak, mint az utána másodikként következő számítógépgyártó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról