:

Szerző: roberto

2002. június 3. 09:57

Megjelent a Linuxvilág magazin júniusi száma

Már a standokon van a júniusi Linuxvilág magazin. Az elmúlt hónap fontosabb hírei után egy érdekes interjút olvashatunk; Szabó Ágnes a Szabad Szoftverért Alapítvány (az FSF magyarországi szervezete) tagjait kérdezte eddigi munkájukról, eredményeikről (honosító hétvégék) és terveikről.

Linuxvilág magazinMár a standokon van a júniusi Linuxvilág magazin. Az elmúlt hónap fontosabb hírei után egy érdekes interjút olvashatunk; Szabó Ágnes a Szabad Szoftverért Alapítvány (az FSF magyarországi szervezete) tagjait kérdezte eddigi munkájukról, eredményeikről (honosító hétvégék) és terveikről.

A mostani számban különös hangsúlyt kapott a Linux rendszermag, a kernelpatcheiről ismert Robert Love eredetileg a Linux Journalban megjelent (Az időosztásos rendszermag bemutatása) cikkében a preemptív kernel működését mutatja be programozói szinten, míg Michael Bacarella írása (A Linux Capabilityk használata, szintén Linux Journal) a Linux rendszerek POSIX Capability biztonsági képességeinek használatát és az ehhez szükséges rendszerszintű beállítások elvégzését mutatja be. David Frascone fejlesztők számára írott Segítség a bajban: User-Mode Linux c. cikkéből pedig a kernel felhasználói térben történő futtatásáról és az így adódó hibakeresési lehetőségekről olvashatunk.

A rendszergazdák bizonyára nagy érdeklődéssel fogják olvasni Pedro Bueno (Linux Journal) cikkét a behatolásérzékelő rendszerekről, amelyben a szerző az IDS-ek különféle fajtáit taglalja. Ugyanezt az olvasói réteget célozza meg néhány további cikk is, a Zope-sorozat újabb cikke (Zope termékek készítése, Reuven M. Lerner, Linux Journal), A Sendmail megerősítése (Mick Bauer, Linux Journal), A Linux csomagszűrő felépítése -- 2.rész (Gianluca Insolvibile, Linux Journal), amely az OSI hálózati modell 4. rétegének linuxos megvalósításával foglalkozik alaposabban, illetve a Linux IPv6 -- Melyik változatot telepítsem? (Ibrahim Haddad, Linux Journal) c. cikk, amelyből kiderül, hogy a Linux 2.4 IPv6 támogatása még nem egészen kiforrott, és aki IPv6-ot akar, annak érdemesebb az USAGI kezdeményezés IPv6-implementációját választania.

Természetesen az otthoni felhasználók sem maradtak olvasnivaló nélkül, hiszen folytatódik A PPPD beállítása Linux alatt (Tony Mobily, Linux Journal), a Grafikus meghajtók Linux alatt c. cikk (Robin Rowe, Linux Journal) az újabb videokártyák drivereivel foglalkozik, és folytatódik az MPlayer csomagról szóló sorozat is, a mostani részen az MPlayer 0.90pre2 újdonságai után Komáromi Zoltán a hárommenetes DVD-tömörítés lépéseit mutatja be.

Most sem mehetünk el szó nélkül az új Linuxvilág nyelvi leleményei mellett, a júniusi szám leginkább félresikerült magyarítása egy rendszermag előtagú többszörösen összetett szó, amely fura társai (rendszermagfolt, rendszermagmódszer, rendszermagfa) mellett is meglepően hat, és ez a szó nem más, mint a "rendszermagbetörő" (hacker, 28. oldal).

A magazinhoz két darab CD-ROM tartozik, az elsőn a Mandrake Linux 8.2 telepítőkészlet második lemezének anyaga található, a második CD pedig egy összeállítás linuxos szoftverekből, olyan programokkal mint a Mozilla 1.0rc1, az Opera for Linux 6.0, az Apache 2.0.35, az Abiword 1.0.1, az OpenOffice 1.0 (34. magyar kiadás) vagy az MPlayer 0.90pre3.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.