Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 18. 12:34

Komplett Itanium 2 szerverek forgalmazását tervezi az Intel

Az Intel a 64 bites Itanium 2 processzor gyors elterjedése érdekében nem csupán magát a lapkát, illetve alaplapi chipkészletet gyárt majd, hanem alaplapokat, számítógépházakat, illetve egy komplett szervert is.

Az Intel a 64 bites Itanium 2 processzor gyors elterjedése érdekében nem csupán magát a lapkát, illetve alaplapi chipkészletet gyárt majd, hanem alaplapokat, számítógépházakat, illetve egy komplett szervert is.

A Tiger kódnevű termékek természetesen nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, azokat kizárólag számítógépgyártó cégek vásárolhatják meg, ezzel lerövidítve az Itanium 2 processzoros szerverek tervezési idejét és csökkentve a költségeket. A nagy számítógépgyártók -- köztük a HP és az IBM -- több olyan terméket is forgalmaznak, amely gyakorlatilag az Intel gyártmánya, egyedül a márkanév jellemző az adott cégre.

Természetesen az Intel elsősorban processzorgyártó, azonban a vállalat már régóta gyárt chipkészleteket és alaplapokat is. A cég tegnap például nem kevesebb, mint 12 különféle Xeon-alapú terméket jelentett be, amelyek között alaplapok, szerverházak és komplett szerverek találhatók.

A korábban McKinley néven ismert Itanium 2 kedvező fogadtatása kulcsfontosságú az Intel számára. A 64 bites processzort az alsó és középkategóriás szerverekbe szánja a gyártó, nem titkoltan a Sun hasonló kategóriás megoldásai ellen. A szerverpiacon értékesített processzorok több, mint háromnegyede az Intel terméke, azonban ezeknek túlnyomó többsége olcsó egy- vagy kétprocesszoros rendszerekbe kerül.

Az első Itanium chip (Merced) kereskedelmileg nem volt sikeres, az éveket csúszó megjelenés után csak rendkívül kevés számítógépgyártó és vállalati megrendelő bizalmát tudta megnyerni. A közepes teljesítmény, a támogatottság hiánya és a kedvezőtlen gazdasági körülmények végül az Itanium bukásához vezettek.

Azonban nem csak az Intel véli úgy, hogy az Itanium 2 esetében minden más lesz. A chip az előrejelzések szerint elődjénél kétszer nagyobb teljesítményt nyújt. Számos nagy számítógépgyártó -- köztük a HP, az IBM, az NEC, a Unisys és a Bull -- tervezi Itanium 2 processzorokat támogató chipkészletét vagy Itanium 2 processzoros szervereit. A szofvergyártók is egyre szélesebb körben támogatják az Intel új 64 bites lapkáját.

Az Itanium 2 számos újítást tartalmaz elődjéhez képest. Ezek közé tartozik a kisebb méretű, 1,5 vagy 3 Mbyte-os L3 cache, valamint a 96 kbyte-ról 256 kbyte-ra bővített L2 cache. Az elsőszintű cache mérete azonban marad 32 kbyte. Az új processzor 200 MHz-es, 128 bites DDR memóriabuszt használ majd, mellyel az elérhető maximális memória-sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, ami háromszor gyorsabb adatáramlást ígér a Merced buszánál.

Ezen túlmenően a HP és az Intel mérnökei, hallgatva a szaksajtó és természetesen a konkurencia lesújtó kritikájára, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a processzor kimagasló lebegőpontos teljesítménye mellett annak kissé kiábrándító integer egysége is versenyképes legyen. Ezért az ALU végrehajtó egységek számát 4-ről (2 integer és 2 memória) 6-ra növelték.

Az Itanium 2 várhatóan júliusban jelenik meg, legalábbis a HP július 14-re ígéri Itanium processzorokon is futó HP-UX 11i 1.6 operációs rendszerének piaci premierjét. Az Intel korábban nyári megjelenést ígért. Amennyiben a processzor beváltja a hozzá fűzött reményeket, a szervergyártók komoly piaci részesedést vehetnek el a Sun-tól, az Intel pedig minden piaci szegmensben megszerezheti a piacvezető pozíciót.

Természetesen eközben gőzerővel folynak a következő generációs Itanium processzorok fejlesztési munkálatai. A 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő Madison megjelenése a következő évre várható az olcsóbb, alacsonyabb fogyasztású Deerfielddel együtt. Az Intel 2004-ben tervezi piacra dobni a Montecito kódnevű chipet és 2005-2006 táján érkezik a Chivano fedőnevű lapka.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.