:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. június 5. 15:19

Craig Barrett szerint a kommunikációs iparágnak meg kell újulnia a növekedéshez

[Mmd] A

[Mmd] A kommunikációs üzletág csak akkor lesz képes ismét növekedési pályára állni, ha olyan innovatív fejlesztésekkel rukkol elő, amelyek új képességeket biztosítanak a felhasználói társadalom számára, ugyanakkor a hálózati infrastruktúra kiépítésének költségeit is csökkentik -- jelentette ki tegnap elhangzott előadásában Craig Barrett, az Intel Corporation vezérigazgatója.

"Iparágunknak a mostani nehéz időszakban a beruházások megtérülésére kell összpontosítania" -- hangsúlyozta Barrett az ágazat szereplői számára szervezett Supercomm 2002 konferencián elmondott vitaindító beszédében. "A megtérülés javításához pedig az értéknövelt szolgáltatásoktól és szoftverektől, a kommunikációs háttér-infrastruktúráig, az ágazat minden területén innovatív szemléletnek kell uralkodnia."

Barrett szerint a világ népessége a következő években egyre nagyobb mértékben fogja igénybe venni a távközlési és a számítástechnikai szektor által előállított technológiákat és szolgáltatásokat. Az üzleti és magánfelhasználók számára hamarosan az internet képviseli majd a kereskedelem, a kommunikáció, az információszerzés és a digitális médiahozzáférés első számú csatornáját, és így a két ágazat a termékek és az infrastruktúra terén egyaránt konvergenciára kényszerül. A számítástechnika és a kommunikáció összeolvadása nyomán olyan környezet keletkezik, amelyben minden egyes számítástechnikai eszköz kommunikál, és minden egyes kommunikációs eszköz számítástechnikai feladatokat is végez.

Előadásában Barrett kifejtette, hogy bár a kommunikációs szektor fényes jövő előtt áll, komoly beruházási dilemmával kell szembesülnie. Az elmúlt néhány évben eszközölt beruházások még messze nem térültek meg, és az iparág szereplői kizárólag abban az esetben engedhetnek meg maguknak további beruházásokat, ha azok pótlólagos árbevételt hoznak számukra. Innovativitás nélkül azonban az ágazat csupán korlátozott mértékű növekedésre számíthat.

"A növekedés nagymértékben függ majd a szélessávú technológiával kapcsolatos fejlesztések felgyorsulásától és attól, sikerül-e a korábbinál jobb módszereket találni a digitális média internetes menedzselésére" -- hangsúlyozta Barrett. Az Intel első embere szerint a szélessávú hozzáférésnek, amelyet Koreához és Japánhoz hasonlóan a világ minden országában kiemelt fontosságú kérdésként kellene kezelni, valóban nagy (5, 10 vagy akár 100 Mbps) átviteli sebességet kell garantálnia a felhasználók számára a kereskedelem, valamint az adatok és a nagy értéket megtestesítő digitális tartalom továbbításának zökkenőmentes támogatásához.

"A felhasználók számára biztosítani kell a megvásárolt tartalom korrekt és korlátozások nélküli használatának lehetőségét, a kormányoknak pedig elő kell segíteniük a tartalomfejlesztők jogainak érvényre jutását az érintett jogokat megsértő piaci szereplők felelősségre vonásával és bíróság elé állításával" -- mutatott rá Barrett.

Az Intel vezérigazgatója kiemelte a szilícium-technológia terén végzett innovatív fejlesztések és a szabványos architektúrák szerepét a kommunikációs ágazat megújulásában. Barrett olyan forradalmian új technológiai megoldásokról is beszámolt, amelyek a magasabb szintű tervezési és gyártási eljárások révén lehetővé teszik a kommunikációs funkciók szilíciumlapkába integrálását. Az Intel tervei között szerepel például a jelenleg használatos alkatrészeknél kisebb, olcsóbb és kedvezőbb energiafogyasztású kommunikációs komponensekre optimalizált, ún. 90 nanométeres gyártási eljárás kidolgozása.

Az Intel ágazati szereplőkkel együttműködve, a hardverelemek méretjellemzőit, a szoftverinterfészeket és a kommunikációs protokollokat meghatározó, általánosan elfogadott szabványok segítségével kívánja ösztönözni a kommunikációs berendezések ipari szabványos, moduláris architektúrájának széles körű elterjedését. E szemlélet jegyében a hardver- és szoftverszállítók az architektúra különböző elemeinek továbbfejlesztésére összpontosíthatnak, így levehetik a terhet a megoldásszállítók válláról, akik ezáltal új szoftverek, csomagolási technikák és szolgáltatások kialakításával teremthetnek hozzáadott értéket, és hozhatnak létre az eddiginél rugalmasabb és költséghatékonyabb kommunikációs megoldásokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.