Szerző: Bizó Dániel

2007. február 22. 14:54

Üzleti célú irodai szolgáltatáscsomagot mutatott be a Google

[The Wall Street Journal/HWSW] Bemutatta üzleti felhasználásra szánt szolgáltatáscsomagját a Google, mely népszerű webes alkalmazásait fogja egy csokorba, és kínálja cégeknek. A Google Apps Premier Edition elemzők szerint az első jelentős lépés, amely komoly kihívást fog jelenteni a Microsoft számára. A szolgáltatás fizetős, cserébe viszont garantált rendelkezésre állást, nagyobb tárhelyet, támogatást és extra felügyeleti képességeket is tartalmaz.

[The Wall Street Journal/HWSW] Bemutatta üzleti felhasználásra szánt szolgáltatáscsomagját a Google, mely népszerű webes alkalmazásait fogja egy csokorba, és kínálja cégeknek. A Google Apps Premier Edition elemzők szerint az első jelentős lépés, amely komoly kihívást fog jelenteni a Microsoft számára. A szolgáltatás fizetős, cserébe viszont garantált rendelkezésre állást, nagyobb tárhelyet, támogatást és extra felügyeleti képességeket is tartalmaz.

Az 50 dolláros menü

A Google a mai napon bejelentette a Google Apps Premier Edition nyilvános hozzáférhetőségét, melyet kifejezetten üzleti felhasználásra fejlesztett ki, a cég méretétől függetlenül. A webes levelező klienst, szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt, határidőnaplót, chat- és VoIP klienst is tartalmazó csomag az ingyenesen elérhető Apps-verziókhoz képest 10 gigabájtos tárhelyet biztosít felhasználónként a levelek számára, 99,9 százalékos rendelkezésre állással, 24-órás telefonos támogatással, kikapcsolható hirdetésekkel.

Ezen túlmenően programozási felületeket (API) is rendelkezésre bocsát, hogy a vállalatok egyedileg testre szabhassák a szolgáltatást, például a beléptetőrendszerbe integrálás céljából. Ugyanezen API-k révén ugyanakkor független szoftverfejlesztők is várhatóan megjelennek majd kiegészítő termékekkel. A jövőben a csomag várhatóan további eszközökkel bővül, például bloggolási lehetőséggel.

Mindezért a Google 50 dollárt, vagyis 9 500 forintot kér évente felhasználónként. A Premier Edition ingyenesen kipróbálható április 30-ig, igaz, ehhez is egy dombornyomott bankkártyára vagy hitelkártyára van szükség. Az ingyenes Google Apps tavaly augusztusban indult útjára, akkor a Gmail (levelezés), a Calendar (naptár), a Talk (chat és VoIP) és a Start Page (egyedi kezdőlap) szolgáltatásokat foglalta magába. Az ingyenes változatok továbbra is megmaradnak, és a mai bejelentéssel egyúttal szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt, a Gmail for mobile-t, és adminisztrátori képességeket is kapnak.

Weboffice a népnek

A Google mindig tagadta, hogy közvetlen konkurenciát kíván támasztani a Microsoftnak, ennek ellenére a szakma és az érdeklődők régóta várják, hogy lépéseket tegyen a webes irodai alkalmazások kiteljesítése felé. A Wall Street Journal által megszólaltatott Jim Murphy, az bostoni AMR Research elemzője szerint a mai nap egy új kezdet a felé, hogy a Microsoftnak új kihívója legyen a vállalati kliens szoftverek terén, mely területet 10 éve ural.

Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója már tavaly hangoztatta, hogy a vállalat a jövőben termékeit egyre inkább szétválasztja a fogyasztóknak és üzleti felhasználásra szánt verziók szerint. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Microsoft Office programcsomag professzionális képességeivel szemben olyan szolgáltatások és funkciók fejlesztésére összpontosítanak, amelyeket gyakorlatilag mindenki használ.

A webes alkalmazások előnye a telepített szoftverekkel szemben, hogy számítógéptől függetlenül bárhonnan hozzáférhetőek, adataink biztonsága nem egy PC merevlemezének megbízhatóságán függ, továbbá az online működésből fakadóan könnyen megvalósítható a kollaboratív munka a dokumentumok, képek, naptárak hozzáférésének megosztása révén. A felhasználás előnyei mellett továbbá költségoldalról is rendkívül hatékony, ugyanis nem szükséges szoftvereket beszerezni és telepíteni, sem azokat karbantartani. Ezek azok a tulajdonságok, amelyeket a Google ki akar hangsúlyozni, és aknázni.

Csak egy utópisztikus világban nem kell kompromisszumokkal fizetni az előnyökért. A webes alkalmazások esetében sincs ez másként: a rugalmasságért sebességgel és a képességek limitáltságával fizetünk. A kapcsolat sebessége és az alkalmazást kiszolgáló szerverek szabad kapacitásának függően reagálnak gyorsabban vagy éppen lassabban a webes felületek a műveletekre, de optimális esetben is elmarad a telepített szoftverek teljesítményétől -- legalábbis ha azok korszerű PC-n futnak.

A ma már a kollaborativitást is erősen támogató Microsoft Office-nak tehát képességei terén nem kell aggódnia, egyelőre legalábbis, ugyanakkor kérdéses, hogy a Google egyre fejlődő, akár ingyenesen hozzáférhető szolgáltatásai hány olyan embernek lesz elég jó, aki korábban Office-felhasználó volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról