Szerző: Bizó Dániel

2007. február 23. 11:07

Megzavarták a szerverpiacot a négymagos processzorok -- 2006-os jelentés a Gartnertől

[Gartner/HWSW] Gyakorlatilag megállt a szerverpiac növekedése tavaly, derül ki a Gartner Dataquest piackutató cég adataiból. A kisebb konfigurációk felé tolódás tovább folytatódott, ami a volumen növekedését eredményezte, a piac azonban mindössze 2 százalékkal, gyakorlatilag a statisztikai hibahatáron belül növekedett. Forgalom alapján az IBM, volumen szerint pedig a HP a vezető szállító. A Gartner szerint az Intel négymagos Xeonjai inkább rontották a 2006-os számokat, mint javították volna.

[Gartner/HWSW] Gyakorlatilag megállt a szerverpiac növekedése tavaly, derül ki a Gartner Dataquest piackutató cég adataiból. A kisebb konfigurációk felé tolódás tovább folytatódott, ami a volumen növekedését eredményezte, a piac azonban mindössze 2 százalékkal, gyakorlatilag a statisztikai hibahatáron belül növekedett. Forgalom alapján az IBM, volumen szerint pedig a HP a vezető szállító. A Gartner szerint az Intel négymagos Xeonjai inkább rontották a 2006-os számokat, mint javították volna.

A négymagos hatás

A Gartner szerint tavaly 52,7 milliárd dollár értékben értékesítettek szervereket világszerte, ami mindössze 2 százalékkal haladja meg a 2005-ös adatot, míg a volumen 8,9 százalékkal 8,2 millióra nőtt. A 2006-os számokat lehúzta a negyedik negyedév, mikoris az x86-os piac látványosan lelassult. Ennek okait a piackutató cég elemzői az Intel négymagos Xeonjainak megjelenésében, valamint az AMD négymagos Opteronjának közeledésében véli felfedezni, ahogyan a virtualizáció növekvő népszerűsége is kevesebb szerver, és összességében kisebb kiadás irányában hat.

"A lassulás igencsak érezhető volt az x86-os piacon a negyedik negyedévben. Rengeteg új dolog jön ki, köztük többmagos termékekkel és a folyamatban lévő AMD vs. Intel szituációval. Úgy tűnik, ez elnyújtotta a beszerzési ciklust, és az ügyfelek kivárnak, hogy kiértékelhessék ezeket az új termékeket, mielőtt döntenének, mit vásároljanak" -- mondta Jeffrey Hewitt kutatási igazgató. Hozzátette, hogy a virtualizáció is hatással volt a piacra, de kisebb mértékben, mint az elhúzódó beszerzési döntések. A négymagos Xeonokat az előzetes várakozásokat követően az Intel novemberben indította útjára, míg az AMD négymagos Opteronja 3-5 hónapon belül várható.

Az x86-os lassulás mellett a RISC/EPIC UNIX-piac továbbra is csökkenéssel küszködik, mind árbevétel, mind volumen tekintetében. A Gartner mérései alapján ez a szegmens 1,6 százalékkal olvadt volumen, és 0,8 százalékkal árbevétel alapján. Itt egyedül a Sun Microsystems volt képes növelni forgalmát, mégpedig 12 százalékkal, igaz, ez inkább a korábbi évek folyamatos visszaesését követő feltápászkodás, semmint a termékek remeklése. Eközben az IBM stagnált, a HP és a Fujitsu pedig 9 és 11 százalékkal estek vissza -- igaz, esetükben ebben némileg szerepet játszik az, hogy az Itanium szerverek egy jelentős részére Linux vagy Windows kerül. Az IBM által dominált mainframe-piac ugyanakkor 3,9 százalékkal nőtt, magasabb ütemben, mint az x86-os mezőny, miután a System z forgalma több mint 10 százalékkal bővült.

A költség-, hely- és energiahatékony blade formátum továbbra is gyorsan terjed, a forgalom itt 36,5, a volumen pedig 33 százalékkal emelkedett. A szegmenst az IBM és a HP uralja, 41,1, valamint 32,5 százalékos részesedéssel az árbevételből. A HP tavaly 2,8 százalékponttal csökkentette hátrányát, miután C-Class blade-jei sikerének köszönhetően 45 százalékkal ugrott meg a forgalma.

Gyengén szerepeltek a nagyok

A Gartner által végzett felmérés szerint a globális szerverszállításokból a HP 27,5 százalékos részesedést szakított ki Proliant szerverei sikerének köszönhetően, melyek szállításai 8,5 százalékkal bővültek, ezzel megszerezve az első helyet. Igaz, a 2,3 millió kiszolgáló mindössze 8 százalékkal múlja csak felül az egy évvel korábbi számokat, ami a részesedés halvány, 0,6-0,8 százalékpontos olvadását jelenti. Az Itaniummal szerelt Integrity szerverek volumene 30 százalékkal bővült, a halálra ítélt PA-RISC és Alpha-gépek azonban erősen visszaestek.

A tömegdemonstrációs verseny második helyén a Dell futott be 1,8 millió géppel, ami közel 22 százalékra volt elegendő, ugyanakkor ez is nagyjából 1 százalékpontos csökkenés, mivel csak 5 százalékkal haladja meg a 2005-ös teljesítményt. A Gartner szerint az IBM 1,3 millió szervert értékesített tavaly, 8 százalékkal többet, köszönhetően x86-os portfóliója erős szereplésének, míg a Sun távoli negyedikként futott be 368 ezer dobozzal, szintén 8 százalékos növekedést felmutatva. A Fujitsunak 2 százalékkal kevesebben, nagyjából 257 ezer darabon sikerült túladni.

Árbevétel alapján az IBM továbbra is magabiztosan őrzi első helyét 16,9 milliárd dolláros forgalmával, mely 32 százalékos részesedést jelent. A HP 14,2 milliárddal és 27 százalékkal második, míg a Sun Microsystems 5,7 milliárd dollárt és 10,8 százalékot elérve visszavette harmadik helyét a mostanában komoly problémákkal szembesülő Delltől, mely 5,4 milliárd dollárt realizált szervereiből. A top 5-ös listát itt is a Fujitsu zárja, 2,5 milliárd dollárral.

Az öt legnagyobb szerverszállító az árbevétel 85, a volumen 73,4 százalékát birtokolja, a piaci koncentráció azonban csökkent, a "futottak még" kategória aránya mindkét szempont alapján növekedett 2005-höz képest. Ez annak köszönhető, hogy az öt legnagyobb közül egyedül a Sun volt képes jelentősen növelni árbevételét, a többiek gyakorlatilag stagnáltak, a Fujitsu pedig visszaesett, miközben volumen alapján mindegyikük alulteljesítette a piaci átlagot. Néhány további részlettel a Gartner sajtóközleménye szolgál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról