:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 1. 09:34

Kevin Rollins elnök-vezérigazgató elhagyja a Dellt

Váratlanul lemondott Kevin Rollins, a Dell elnök-vezérigazgatója, aki igazgatótanácsi tagságától is megvált és elhagyta a vállalatot. Az irányítást ismét az alapító Michael Dell veszi a kezébe hogy újra növekedési pályára állítsa a kiábrándító 2006-os évet produkáló céget. A Dell egyúttal azt is közölte, hogy a január végén véget ért negyedévének eredményei mind bevétel mind pedig nyereség tekintetében elmaradnak a várakozásoktól. Rollins távozásának hírére a Dell-papírok 4 százalékkal erősödtek.

[HWSW] Váratlanul lemondott Kevin Rollins, a Dell elnök-vezérigazgatója, aki igazgatótanácsi tagságától is megvált és elhagyta a vállalatot. Az irányítást ismét az alapító Michael Dell veszi a kezébe hogy újra növekedési pályára állítsa a kiábrándító 2006-os évet produkáló céget. A Dell egyúttal azt is közölte, hogy a január végén véget ért negyedévének eredményei mind bevétel mind pedig nyereség tekintetében elmaradnak a várakozásoktól. Rollins távozásának hírére a Dell-papírok 4 százalékkal erősödtek.

Nem érezte a jövő szelét

Kevin Rollins
Kevin Rollins
Kevin Rollins 2004-ben vette át az elnök-vezérigazgatói pozíciót a Dellnél, ahol korábban operatív igazgatóként dolgozott. A vezető 1996-ban került a Dellhez és 2001-ben nevezték ki elnökké. Rollinsnak nagy szerepe volt a vállalat felemelkedésében és az új piacokra való belépésében, ennek a folyamatnak az eredményeképp a Dell a világ legnagyobb PC-gyártójává vált, ezt a titulust a tavalyi harmadik negyedévig őrizte, akkor taszította le a céget a trónról a HP.

Rollins irányítása alatt a Dell növelte forgalmát és piaci részesedését, a cég a PC-k, notebookok és szerverek mellett olyan új piacokra lépett be, mint a hálózati eszközök, tárolóeszközök, nyomtatók, illetve a szórakoztató-elektronikai termékek. Az új piacokon való megjelenés mellett a Dell PC-üzletágát sem hanyagolta el. Elemzők egyöntetű véleménye szerint Rollins jó irányító volt, kézben tudta tartani a cég napi ügyeit, de kevéssé volt jó stratéga és számos körülménnyel nem számolt.

A 90-es évek közepétől egészen 2005-ig tartó elképesztő növekedéssel látszólag nem tudott lépést tartani a Dell infratruktúrája: a vásárlók rendkívül sokat panaszkodtak az elégtelen terméktámogatásra. Bár Rollins a tavalyi év elején közölte hogy 150 millió dollárt fordít majd a terméktámogatás fejlesztésére, azt még maga is elismerte hogy túl sokat várt ezzel a lépéssel. A Dell sikerét megalapozó olcsó asztali PC-k jelentősége is tovaszállt, ahogy a piac egyre inkább a notebookok felé mozdult el.

Szakértők szerint a visszaesés oka volt az is, hogy a Dell számítógépek formaterve unalmas, Rollins nem érezte meg azt, hogy egyre nagyobb jelentősége van az ipari designnak, amely például az Apple sikerének a kulcsa. Nem véletlen hogy sok paródiában a Dell gépeket Dullként (szürke, unalmas) emlegetik. Bár a Dell tavaly megvásárolta a high-end PC-ket gyártó Aleinware-t, a cégnek továbbra soncs olyan terméke ami igazán megmozgatná a vevők fantáziáját és erősítené a Dell márka arculatát.

Rollins másik baklövése az volt, hogy nem vette fel a cég kínálatába az AMD processzoros rendszereket, bár természetesen ennek hátteréről nem ismertek a részletek. Az viszont biztos, hogy amikor a Dell szerverpiaci versenytársai taroltak az Opteron-alapú gépeikkel, a Dellnél csak az akkor még gyengébb Xeonokkal szerelt gépeket lehetett rendelni. Sokak szerint ennek oka hogy az Intel az exkluzivitás fejében rendkívül alacsony árakat garantált a Dellnek.

Gyenge 2006

A tavalyi évet nem fogják aranybetűkkel írni a Dell történetébe. A cég növekedése megtorpant és története során először kisebb ütemben bővültek az eladásai mint a piac, így a vállalat részesedést vesztett. A harmadik negyedévben a HP átvette az uralmat a PC-piacon, nem sokkal később pedig vizsgálatot kezdeményezett a cégnél az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, amelynek eredményeképp az is megtörténhet, hogy a Dellnek évekre visszamenőlegesen módosítania kell pénzügyi eredményeit. A vállalat szóvivője nem kommentálta azt a feltevést, miszerint Rollinsnak a vizsgálat miatt kellett távoznia.

A Dell bánatos tavalyi évének számos oka van. Az egyik, hogy a vállalati költések meglehetősen visszafogottak voltak, a PC- és szerverpiac egyaránt egyszámjegyű növekedést produkált 2006-ban. A fogyasztói piac ugyan viszonylag erős volt, azonban a Dell bevételének csak 15 százaléka származik innen. A konzumer szegmensben ráadásul egyre nagyobb sikert értek el az AMD processzoros konfigurációk, amik 2006 őszéig teljesen hiányoztak a Dell kínálatából.

Aligha segítette az eladásokat az sem, hogy a cég augusztusban tűzveszély miatt több mint négymillió notebook-akkumulátort volt kénytelen visszahívni, és bár ezek a Sony termékei voltak, mégis egy felrobbanó Dell-notebook képei voltak azok, amelyek bejárták a világsajtót és a Dell volt az első nagy gyártó ami visszahívást jelentett be, noha később -- a HP-t leszámítva -- minden jelentős PC-gyártó százezres, néha milliós nagyságrendben hívott vissza akkumulátorokat.

Elemzők szerint a PC-k árának csökkenése és teljesítményének növekedése, illetve a nagyobb teljesítmény kihasználó alkalmazások viszonylagos ritkasága is hozzájárult ahhoz, hogy a Dell visszafogottan teljesített. A cég bevételének ugyanis jelentős részét teszik ki az utólag, bővítésként megvásárolt alkatrészek, például processzorok, memóriák, merevlemezek, azonban ma már a legolcsóbb számítógépek is kielégítik az átlagfelhasználók igényeit, szinte csak a játékosok és a professzionális 3D alkalmazások felhasználóinak van szüksége "erőművekre".

Dell 2.0

Michael Dellnek nem lesz egyszerű dolga, ha ki akarja húzni az általa alapított céget a gödörből -- vélik elemzők. Rövid távon nem is várhatók jelentős változások, ráadásul a problémák is ugyanazok maradnak, függetlenül attól hogy ki áll a cég élén. Sokak szerint a vezetőváltás inkább csak a részvényesek megnyugtatását szolgálta -- sikerrel. Michael Dell határozottan leszögezte hogy nem változtat a cég stratégiáján, amelynek központjában továbbra is a rendkívül hatékony ellátási lánc áll majd, "ezen azonban még van mit javítani".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.