Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 27. 15:06

A Fővárosi Bíróság szerint is összejátszott az SAP, az IBM és az ISH

[Jogi Fórum/HWSW] A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében megerősítette a Gazdasági Versenyhivatal határozatát, amely szerint az ISH Kft., az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. között piacfelosztási megállapodás jött létre.

[Jogi Fórum/HWSW] A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében megerősítette a Gazdasági Versenyhivatal határozatát, amely szerint az ISH Kft., az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. között piacfelosztási megállapodás jött létre.

Amint arról beszámoltunk, a GVH tavaly júniusban állapította meg, hogy az ISH, az SAP Magyarország és az IBM Magyarország versenykorlátozó módon működött együtt öt magyarországi egyetem által, informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében. A súlyos versenyjogi jogsértésért a GVH az ISH-t akkor 130 millió, az SAP Magyarországot 690 millió, az IBM Magyarországot pedig szintén 690 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A Fővárosi Bíróság ugyanakkor nem látta bizonyítottnak, hogy a három vállalkozás a Synergon távol tartása érdekében hangolta volna össze magatartását, ezért mintegy 10 százalékkal csökkentette a kiszabott bírságokat.

Az ELTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum 2004-ben írtak ki közbeszerzési eljárást informatikai rendszereik modernizálása érdekében, az öt projekt összességében több mint nettó 13 milliárd forint értéket képviselt. Az öt projekt mindegyikét a három vállalkozás nyerte el, de az ELTE esetében, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata nyomán megismételt eljárásban végül egy másik cég lett a győztes.

A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy az ISH Kft. az SAP Magyarországgal és az IBM Magyarországgal karöltve megállapodott az adott évben kiírt egyetemi projektek együttes elnyerése érdekében: a cégek a megbízások elnyerése érdekében nyerési esélyüket növelő párhuzamos ajánlatokat tettek, két egyetem esetében közösen befolyásolták a pályázatok megfogalmazását, továbbá a versenytársak távoltartását célzó tárgyalásokat folytattak. A GVH szerint e három magatartás alkalmas volt az egyetemi tenderenként folyó verseny befolyásolására.

Lapunk megkeresésére az SAP képviselője elmondta, "a cég még nem kapta kézhez az első fokú bíróság ítéletét. További lépésekről az ítélet kézhezvétele után, az abban szereplő indokok megismerését követően hozunk döntést".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról