Szerző: Bizó Dániel

2007. február 21. 14:52

Szépen muzsikál Mark Hurd kezei alatt a HP

[The Wall Street Journal/eWeek] Erős negyedévet tudhat maga mögött a HP. Teljesítménye felülmúlta a várakozásokat ugyan, ez azonban főként a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési programoknak köszönhető, ezek kiteljesedését követően a profit további növelése az árbevételtől függ leginkább, vélik az elemzők. A HP Mark Hurd elnök-vezérigazgató kezei alatt megelőzte a Dellt a PC-piacon, árbevétel alapján pedig az IBM-et is maga mögé utasította.

[The Wall Street Journal/eWeek] Erős negyedévet tudhat maga mögött a HP. Teljesítménye felülmúlta a várakozásokat ugyan, ez azonban főként a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési programoknak köszönhető, ezek kiteljesedését követően a profit további növelése az árbevételtől függ leginkább, vélik az elemzők. A HP Mark Hurd elnök-vezérigazgató kezei alatt megelőzte a Dellt a PC-piacon, árbevétel alapján pedig az IBM-et is maga mögé utasította.

King of the Hill

A január végével lezárult három hónapban az óriásvállalat 11 százalékkal 25 milliárd dollárra tudta növelni árbevételét, bebizonyítva, hogy képes dinamikus növekedésre, adózott eredménye pedig 26 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, és meghaladta a 1,5 milliárd dollárt. A HP közölte, hogy minden divíziója növekedett, ahogyan földrajzilag is minden régió bővülést mutatott. Hurd, aki 2005 közepén vette át a HP vezetését, elégedettségének adott hangot.

A növekedésből legnagyobb részt a PC-ket és PDA-kat forgalmazó egység vette ki részét. A Personal Systems Group (PSG) 17 százalékkal 8,7 milliárd dollárra duzzasztotta forgalmát, miután szállításai 19 százalékkal emelkedtek. A részleg húzóerejét a notebookok képezték, a volumen 57 százalékkal, az ebből származó forgalom pedig 40 százalékkal ugrott meg, így a legnagyobb bevételi forrássá vált: a notebookok 47, az asztali gépek viszont már csak 44 százalékát képezték a divízió forgalmának.

Az asztali PC-k gyakorlatilag stagnáltak, 3 százalékkal növekedtek a szállítások, az árcsökkenések következtében azonban 1 százalékkal olvadt a forgalom. A notebookok sikerének köszönhetően a PSG üzemi nyeresége 47 százalékkal 414 millió ugrott. A HP elvette el a Delltől a világ legnagyobb PC-szállítójának címét, ami a két vállalat stratégiai különbségére vezethető vissza: a Dell a direkt értékesítésre és vállalatokra koncentráló üzleti modellje, mellyel falhoz szorította riválisait, nem működik megfelelően egy olyan időben, amelyben a fogyasztók kerülnek előtérbe. A HP ezzel szemben hagyományosan erős disztribútori és viszonteladói hálózattal bír, aminek segítségével eredményesebben aknázza ki a fogyasztói piac növekedését is.

Tovább folyik a profitnyomtatás, arat a blade

A HP profitgyára, a képalkotási és nyomtatási üzletág is erősen teljesített. Bevétele 7 százalékkal 7 milliárd dollárra emelkedett, miközben üzemi nyeresége elérte az 1,1 milliárd dollárt. A nyereség derekát adó kellékanyagokból (patronok, papír stb.) származó bevétel 11 százalékkal nőtt, 58 százalékát képezve a teljes forgalomnak. A kellék iránti jövőbeni kereslet további növelése szempontjából fontos printerszállítások jelentősen, 18 százalékkal nőttek.

A szerverekét és tárolórendszerekét felelős divízió értékesítése 5 százalékkal 4,5 milliárd dollárra bővült, míg 416 milliós működési nyeresége és nyereségessége egyaránt drasztikus javulást mutatott az egy évvel korábbihoz képest. A bevétel növekedését a forgalom 60 százalékát adó volumenszerverek 10 százalékos bővülése magyarázza, ezen belül pedig a blade-szerverek forgalmának 45 százalékos meredekségű emelkedése.

Az üzletileg kritikus szerverekből származó bevétel 6 százalékkal olvadt, miután az Itanium-alapú Integrity-család 75 százalékos növekedését ellensúlyozta a PA-RISC és Alpha gépek gyengülő teljesítménye. A HP immár nemcsak több Integrityt szállít, mint PA-RISC-et, hanem az ebből származó forgalma is meghaladja azt. A vállalat nemrég bemutatott HP-UX 11i v3 operációs rendszerétől azt várja, megindul a HP hatalmas RISC/UNIX-bázisának tömeges migrálása. Az adattárolási rendszerek terén a HP elégedetlen, mivel a középkategóriás termékek 18 százalékos bővülését gyakorlatilag kioltotta a felső-kategória gyengélkedése. Hurd lépéseket ígér.

A HP szolgáltatási üzletága közel 4 milliárd dollár árbevétel mellett 414 millió nyereséget kasszírozott, miután az outsourcingból és tanácsadásból származó bevétel 11 és 10 százalékkal növekedtek. A HP a jelenlegi negyedévre 24,5 milliárd dollár forgalmat vár, az októberben záródó pénzügyi év egészére pedig 98-99 milliárd közé teszi az árbevételt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.