:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. február 5. 12:25

Jogi fegyvert vethet be a Novell-Microsoft megállapodás ellen a Free Software Foundation

A Reuters híradása szerint a Free Software Foundation tanácsa megfoszthatja a Novellt a Linux értékesítésének jogától, a szabad szoftverek felett bábáskodó szervezet ugyanis kifejezetten ellenséges lépésként értékeli a cég és a Microsoft között létrejött, szabadalmakra vonatkozó megállapodást.

[HWSW] A Reuters híradása szerint a Free Software Foundation tanácsa megfoszthatja a Novellt a Linux értékesítésének jogától, a szabad szoftverek felett bábáskodó szervezet ugyanis kifejezetten ellenséges lépésként értékeli a cég és a Microsoft között létrejött, szabadalmakra vonatkozó megállapodást.

A nyílt forrású közösség a Novell ellen fordult

"A közösség mindent megtesz azért hogy keresztbetegyen ennek az ügyletnek vagy a hasonló megállapodásoknak. Minden okuk megvan arra hogy attól tartsanak, a Microsoft szabadalmi terrorba kezd" -- idézte a Reuters Eben Moglent, az FSF vezető jogászát, aki szerint a helyzet azért némileg árnyaltabb, Eben Moglen, ugyanis a Reuters tudósítója szövegkönyezetből kiragadva idézte a szavait.

A Novell a Microsofttal novemberben megkötött megállapodással fordította maga ellen a nyílt forrású közösség prominens személyiségeit és szervezeteit. Amint arról lapunk is beszámolt, a két vállalat olyan egyezséget kötött, amely garantálja, hogy a Microsoft nem fogja szabadalombitorlásért beperelni a Novell SUSE Linux felhasználóit. A szabad szoftverek hívei szerint ez kimondatlanul azt jelenti, hogy más disztribúciók jogsértőek lehetnek és azok ellen a Microsoft fel kíván lépni.

A nyílt forrású közösség haragja a Novell lépését elítélő nyilatkozatok, a SUSE Linux bojkottjára felszólító weboldalak szaporodása mellett személyi változásokkal is járt: távozott a cégtől például Jeremy Allison, a Samba-projekt egyik vezetője. A linuxos fájlszerverek és Windowsos kliensek összekapcsolódását lehetővé tevő Samba fejlesztője úgy véli, a Novell-Microsoft paktum hosszú távon árt a Novellnek: a megállapodás ugyan betű szerint nem sérti a GPLv2 licencet, de sérti annak szellemiségét, amely arra épül hogy a szoftver összes felhasználója egyenlő bánásmódban részesüljön.

GPLv3: a végső fegyver

Az FSF most készíti elő az új GPL licencet (GPLv3), amelynek a szövegezésébe szinte biztosan belekrül majd egy olyan passzus, amely meg fogja tiltani a Novell és a Microsoft között létrejövő egyezséghez hasonló megállapodásokat. Az FSF egyes tanácstagjai ezt a fegyvert használnák fel a Novellel szemben -- mondta Moglen. Richard Stallman, a Free Software Foundation alapítója és vezetője többször is világosan kifejtette, hogy a GPLv3 licencet úgy alakítják majd, hogy a Microsoft-Novell megállapodás, illetve bármilyen hasonló egyezség a licencszerződésbe ütközzön. Stallman szerint szerencse, hogy a Microsoft és a Novell közötti megállapodás még azelőtt megköttetett, hogy a GPLv3 elkészült volna, így most még lehetőség van a hasonló eseteket kizáró licencszerződést írni.

A GPLv3 egyelőre csak vázlat formájában létezik, a végleges szövegén továbbra is dolgoznak az FSF jogászai. Egyes vélekedések szerint ahogy a Linux-disztribúciók magját adó nyílt forrású szoftverek (pl. Samba, GCC) átveszik majd a GPLv3 licencet, azokat a Novellnek -- a Microsofttal kötött egyezség miatt -- egyszerűen ki kell majd hagynia a SUSE Linuxból, így végeredményben csak egy lecsupaszított Linuxot tud kínálni, ami egyáltalán nem lesz vonzó az ügyfelek számára -- vagy kénytelen a kulcsfontosságú komponenseket saját erőforrásból kifejleszteni. A Linux kernelje belátható időn belül megmarad GPLv2 licencelésűnek, Linus Torvaldsnak ugyanis elfogadhatatlannak tartja az új változatot.

Piaci elemzők mindazonáltal úgy vélik, a Novell linuxos bevételei elmaradhatnak, ha a fent vázolt helyzet valóban bekövetkezik, illetve a cégnek növelnie kell kutatás-fejlesztési költségeit, hogy saját erőből kifejlessze azokat a komponenseket, amelyeket a GPLv3 licenc esetleges tiltása miatt nem forgalmazhat a SUSE Linuxban. A tavalyi pénzügyi évben a Novell 967 millió dolláros forgalmat ért el, amelyből csupán kevesebb mint 5 százalékkal részesedtek a linuxos termékek. A Novell vezetői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, szerintük ugyanis túl korai lenne erről beszélni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.