Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 12. 10:25

Vezeték nélkül kapcsolódnak a PC-hez a HP új laposkijelzős tévéi

Noha a HP a világ második legnagyobb PC-gyártója, a vállalat szerint mégsem a személyi számítógép, hanem az intellingens tévé lesz a nappali szórazkotató központja. A vállalat pénteken olyan új, nagyfelbontású (HDTV) készülékeket mutatott be, amelyek képesek közvetlen kapcsolatot teremteni a PC-kkel és azokról videókat lejátszani, képeket megjeleníteni. Alex Thatcher, a HP termékmenedzsere szerint az új technológia a vállalat jövőre megjelenő, 32 és 37 hüvelykes LCD-televízióiban jelenik meg először.

[HWSW] Noha a HP a világ második legnagyobb PC-gyártója, a vállalat szerint mégsem a személyi számítógép, hanem az "intellingens" tévé lesz a nappali szórazkotató központja. A vállalat pénteken olyan új, nagyfelbontású (HDTV) készülékeket mutatott be, amelyek képesek közvetlen kapcsolatot teremteni a PC-kkel és azokról videókat lejátszani, képeket megjeleníteni. Alex Thatcher, a HP termékmenedzsere szerint az új technológia a vállalat jövőre megjelenő, 32 és 37 hüvelykes LCD-televízióiban jelenik meg először.

Vezeték nélküli kapcsolat a PC-vel

Az indianapolisi Custom Electronics Design and Installation Association (CEDIA) rendezvényen bemutatott tévéprototípus beépített digitális médiavevőt (media receivert) tartalmazott, amely lehetővé teszi a PC-n tárolt anyagok lejátszását, akár Ethernet, akár Wi-Fi hálózaton keresztül. A tévékészülék listát készít a PC-n tárolt képekről, zenékről és filmekről, amelyek között a felhasználók kényelmesen, a karosszékben ülve, távirányító segítségével választhatnak.

A HP új tévéi támogatni fogják az Universal Plug-and-Play (UPnP) szabványt, vagyis nem csak személyi számítógépekkel, hanem például más szórakoztató berendezésekkel, de egyes digitális kamerákkal vagy mobiltelefonokkal is képesek kapcsolatot teremteni, azokról képeket megjeleníteni vagy videót lejátszani.

A cég szerint a nagyfelbontású tévék lesznek a jövő nappalijának központjai, annak ellenére, hogy a felhasználók egyre nagyobb része tárolja filmjeit a PC-n. "Az amerikai vásárlók több mint 50 százaléka tárol a PC-jének merevlemezén zenéket és filmeket és az amerikai háztartások negyede tartja fontosnak hogy a tévéjükön digitális fotókat is megjeleníthessen" -- áll a Creative Strategies piackutató cég jelentésében.

Zsíros haszonnal

A HP 2003 végén jelentette be hogy meg fog jelenni a szórazkoztató elektronikai eszközök piacán, a vállalat végül 2004-ben dobta piacra első tévékészülékeit. Piaci elemzők szerint a vállalat lépése érthető, hiszen a sokezer dolláros laposkijelzős tévékészülékeken lényegesen nagyobb nyereség érhető el, mint a PC-ken, mindazonáltal a készülékek ugyanazoktól a beszállítóktól származhatnak, ahonnan az LCD-monitorok.

Noha a HP új elnök-vezérigazgatója, Mark Hurd a takarékosságáról ismert, egyelőre nincs nyoma annak hogy a vállalat változtatna a szórakoztató elektronikával kapcsolatos tervein. Az előrenyomulás ékes bizonyítéka, hogy a CEDIA kiállítás alkalmával a Hewlett-Packard laposkijelzős tévék és projektorok egész sorát jelentette be.

A nagy PC-gyártók közül korábban a Dell és a Gateway is megjelent a laposkijelzős tévék piacán, utóbbi cég azonban négy éves jelenlét után tavaly már el is hagyta azt, hogy a PC-k értékesítsérere koncentrálhasson. Az IDC piackutató vállalat szerint azonban még most sem késő belépni erre a piacra, ugyanis az eladások igazán látványos felfutása csak 2007-től várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról