Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 12. 15:00

Az Oracle megvásárolja a Siebelt

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
[HWSW] A felvásárlással kapcsolatos pletykák miatt a Siebel részvények árfolyama már a múlt héten emelkedésnek indult, a hivatalos bejelentés azonban csak ma történt meg: az Oracle 5,85 milliárd dollárért bekebelezi az ügyfélkapcsolati szoftvereiről ismert vállalatot. A hatósági hozzájárulások után az akvizíció a jövő év első negyedévében zárulhat le.

Visszatérés az Oracle kebelére

A felvásárlás érdekessége, hogy a Siebel névadó-alapítója, Tom Siebel korábban az Oracle alkalmazottja és Larry Ellison egyik jóbarátja volt. A Szilícium-völgy legnagyobb reményű vállalatainak egyikeként a Siebelt igen érzékenyen érintette az informatikai piac visszaesése: 2000-ben a vállalat papírjai tízszer annyit értek mint ma. Noha a cég elbocsátások és átszervezések révén csökkentette költségeit és nyereségessé tudott válni, a forgalma az elmúlt években folyamatosan apadt.

Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója az akvizíció bejelentése kapcsán elmondta, hogy a Siebel megvásárlása révén az Oracle megerősítheti vezető pozícióját az üzleti alkalmazások amerikai piacán és közelebb viheti a vállalatot ahhoz a célhoz, hogy a világpiacon is átvegye a vezetést az SAP-tól. A Siebel vezető az ügyfélkapcsolati szoftverek piacán, a felvásárlás lezárása után azonban e büszke titulust már az Oracle viselheti. A Siebel rendszereit világszerte 4 ezer vállalatnál használják, jelentős részben Oracle köztesszoftvereken.

Várható volt

A vállalati szoftverek piacán az ügyfélkapcsolati megoldások adják a legnagyobb és leggyorsabban növekedő szegmenst. Az IDC piackutató cég elemzése szerint 2004-ben a CRM-szoftverek piacra 8 milliárd dollárt tett ki, 2009-ben azonban már 10 milliárd dolláros forgalom várható. Tom Siebel elmondása szerint a Siebel alkalmazások és az Oracle fejlesztési kapacitásának házasításából az ügyfelek jelentősen profitálhatnak majd.

Piaci elemzőket nem lepte meg az Oracle lépése, Larry Ellison már a PeopleSoft felvásárlása idején is a lehetséges akvizíciós célpontok között emlegette a Siebelt. Ellison elmondása szerint az Oracle és a Siebel közös ügyfelei már korábban is felvetették az összeolvadás lehetőségét.

A Siebel igazgatótanácsa -- köztük Tom Siebel elnök -- a felvásárlás mellett szavazott. Az Oracle 3,6 milliárd dollárt, papíron 10,66 dollárt fizet a Siebel részvényeiért, ami 17 százalékkal magasabb a papírok pénteki záró árfolyamánál, a vételárból további 2,2 milliárd dollárt pedig készpénzben egyenlít ki. Utóbbi tétel azonban gyakorlatilag nem is létezik, ugyanis a Siebel ugyanekkora készpénzállománya az Oracle-höz kerül.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról