Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 26. 10:38

Tizenkettedik éve Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai, a Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke immár tizenkettedik éve vezeti a Forbes magazin által összeállított listát. A redmondi vállalat számos milliárdost kitermelt még, a Forbes listájának harmadik helyén Paul Allen, a Microsoft másik alapítója áll, Steve Ballmer elnök-vezérigazgató a tizenegyedik, a Word és Excel fejlesztését egykor irányító magyar származású Charles Simonyi pedig a 384. helyezett a 400 nevet tartalmazó rangsorban.

[HWSW] Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai, a Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke immár tizenkettedik éve vezeti a Forbes magazin által összeállított listát. A redmondi vállalat számos milliárdost kitermelt még, a Forbes listájának harmadik helyén Paul Allen, a Microsoft másik alapítója áll, Steve Ballmer elnök-vezérigazgató a tizenegyedik, a Word és Excel fejlesztését egykor irányító magyar származású Charles Simonyi pedig a 384. helyezett a 400 nevet tartalmazó rangsorban.

Az informatikai ipar szereplői szép számmal képviseltetik magukat a Forbes listáján. Az 51 milliárdos vagyonnal rendelkező Gates és a 22,5 milliárd dollárra taksált Allen mögött a negyedik helyet Michael Dell (18M), az ötödiket pedig Larry Ellison (17M) szerezte meg. Az öt leggazdagabb amerikaiból tehát négyet az informatika tett milliárdossá, az egyetlen kivételt a legendás nagybefektető, Warren Buffett jelenti, aki 40 milliárdos vagyonával a Forbes listájának második helyén áll.

Az internet gazdaggá tesz

A világ legnépszerűbb keresőjét, a Google-t alapító Larry Page és Sergey Brin tavaly még csak a 43. helyet foglalták el a rangsorban, idén azonban már a 16. pozíciót mondhatják magukénak. Az informatikai ipar 32 éves fenegyerekei egyenként 11 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkeznek, ezzel a legfiatalabbak a Forbes listáján. A Google-os srácok az eBay alapítóját, Pierre Omidyart előzik meg a rangsorban, az internetes aukciósház 10,2 milliárd dollárral tette gazdagabbá Omidyart.

A Google és az eBay mögött a harmadik legjobban prosperáló internetes vállalkozás az Amazon volt, amely 4,8 milliárd dollárt hozott Jeff Bezos konyhájára, ekkora vagyon a Forbes listájának 42. helyére volt elég. Két hellyel hátrébb található a rangsorban Gordon Moore, az Intel társalapítója, akinek vagyonát 4,6 milliárd dollárra becsülik.

További ismerős nevek az informatika világából

Steve Jobs, az Apple számítógépgyártó és a Pixar animációs filmstúdió elnök-vezérigazgatója 3,3 milliárd dolláros vagyonával csupán a 67. a rangsorban, de még így is bőséggel benne van a 100 leggazdagabb amerikai listájában, mint ahogy a Yahoo-t létrehozo Davd Filo és Jerry Yang is, akik 3 milliárdos, illetve 2,5 milliárdos vagyonnal rendelkeznek, ezzel idén a 73. és 93. helyeket szerezték meg.

A lista további ismert szereplői az Oracle által nemrég felvásárolt Siebel Systems alapítója, Tom Siebel, aki 1,3 milliárd dolláros vagyonával a 258. helyen áll. Ugyanennyi a vagyona Ted Waittnek, aki a Gateway PC-gyártó 20 évvel ezelőtti megalapításának köszönheti jólétét. A Forbes-rangsor 320. helyén egy másik Oracle-akvizíció, a PeopleSoft alapítója, Dave Duffield áll, ő 1,1 milliárd dollárt ér. Az America Online alapítója, Steve Case a 384. helyet foglalja el, neki már 1 milliárd dollárnál is kevesebb a vagyona.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról