:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 26. 13:32

Windowst futtat a Palm új okostelefonja

[News.com/Engadget/HWSW] Már biztos, hogy a Palm ma bemutatja régóta várt új Treo okostelefonját, ami Windows operációs rendszert futtat. A San Franciscó-i bejelentésen a Palm vezetői mellett maga Bill Gates is jelen lesz, valamint a Verizon Wireless mobilszolgáltató is képviselteti magát, amiből arra lehet következtetni, hogy a Windows-alapú Treót elsőként ez a cég forgalmazza majd.

[News.com/Engadget/HWSW] Már biztos, hogy a Palm ma bemutatja régóta várt új Treo okostelefonját, ami Windows operációs rendszert futtat. A San Franciscó-i bejelentésen a Palm vezetői mellett maga Bill Gates is jelen lesz, valamint a Verizon Wireless mobilszolgáltató is képviselteti magát, amiből arra lehet következtetni, hogy a Windows-alapú Treót elsőként ez a cég forgalmazza majd.

Kétféle változat?

Egyelőre kevés konkrét információ érhető el a Treo 700w nevű okostelefonról, csupán annyi tűnik valószínűnek, hogy a készülék a Windows Mobile operációs rendszer legújabb, 5.0 verzióját futtatja majd. A Treo 700w nevében az utolsó betű a Windows operációs rendszerre utal, nem kizárt hogy a készülékből készül egy Palm OS-t futtató változat is, Treo 700p vagy Treo 700 néven.

A telefonban 1 megapixeles kamera kapott helyet, a beépített memória csupán 64 megabájtos, de SD kártyákkal bővíthető. A színes kijelző felbontása egyesek szerint 240x240 pixel, mások szerint inkább 320x320 képpont. A Treo 700w külseje nem nagyon tér el a jelenleg kapható Treo 650-étől, csupán némileg keskenyebb, gömbölyűbb annél, a billentyűk formája is más, de igazi szakértőnek kell lenni ha valaki ki akarja szúrni a különbségeket. A Treo 700w nem csak CDMA hálózatokon használható, hanem a Verizon szupergyors EV-DO hálózatához is képes csatlakozni.

Lassan egy éve, hogy felröppentek az első pletykák egy Windows-alapú Palm készülékről. Egyes híresztelések szerint már a Handspring is fontolgatta egy Windowst futtató Treo piacra dobását, azonban erre nem kerülhetett sor, mert a vállalatot 2003-ban felvásárolta a PalmOne, amely azóta Palmra móosította (vissza) a nevét. A Treo a Palm legnagyobb újkori sikerterméke, a vállalat a legutóbbi pénzügyi negyedéve során 470 ezer Treót adott el, ami éves szinten 160 százalékos növekedést jelent.

Fotó: Engadget.com

Logikus lépés

Elemzők véleménye szerint a Microsoft operációs rendszerét futtató mobil eszközök révén a Palm nagyobb érdeklődést válthat ki a vállalati ügyfelekből, ugyanis ezek a termékek egyszerűbben, könnyebben illeszthetők a már meglevő Microsoft-alapú infrastruktúrához. A vállalati felhasználásra szánt mobil eszközök piaca szakértők szerint komoly növekedés előtt áll, egyre több cég szereli fel dolgozóit olyan kézigépekkel, mobiltelefonokkal, amelyekről elérhetők a vállalati adatok, adatbázisok, hálózatok.

A Palm jelenleg kizárólag a Palm OS operációs rendszerre épülő termékeket forgalmaz. A vállalat minden egyes eladott készülék után licencdíjat fizet a PalmSource-nak, amely a szoftver fejlesztését és licencelését végzi. A PalmOne a PalmSorce legnagyobb ügyfele, azonban a jelenleg élő szerződés nem kizárólagos, azaz a PalmOne számára minden lehetőség adott arra, hogy új operációs rendszerekkel kísérletezzen.

A Palm néhány éve még egyeduralkodó volt a tenyérgépek piacán, a Microsoft szoftverére épülő készülékek azonban már többségbe kerültek. A tavalyi első negyedévben még az eladott PDA-k 40,9 százaléka futtatott Palm szoftvert, most már csak 20 százalékuk -- derül ki a Gartner adataiból. Eközben lassan de biztosan nőtt a mobil Windows népszerűsége, a Microsoft szoftvere a tavalyi 42 helyett már 46 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.