Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 29. 13:07

Valósággá válhat a húszezer forintos notebook

[News.com/HWSW] Nicholas Negroponte, az MIT Media Lab társalapítója, aki élete egyik fő küldetésének tekinti a fejlődő országok diákjai által is használható olcsó számítógép megalkotását, szerdán részletesen vázolta a gép terveit. Ez a legfontosabb dolog amit valaha tettem -- mondta Negroponte. A fogadtatás elsöprő. Az ötlet nagyon egyszerű. Ez egy oktatási projekt, nem egy laptop projekt. Ha jobbá tudjuk tenni az oktatást, elsősorban az általános és középiskolákban, jobbá tudjuk tenni az egész világot.

[News.com/HWSW] Nicholas Negroponte, az MIT Media Lab társalapítója, aki élete egyik fő küldetésének tekinti a fejlődő országok diákjai által is használható olcsó számítógép megalkotását, szerdán részletesen vázolta a gép terveit. "Ez a legfontosabb dolog amit valaha tettem" -- mondta Negroponte. "A fogadtatás elsöprő. Az ötlet nagyon egyszerű. Ez egy oktatási projekt, nem egy laptop projekt. Ha jobbá tudjuk tenni az oktatást, elsősorban az általános és középiskolákban, jobbá tudjuk tenni az egész világot."

Elektronikus könyv és notebook

Az elképzelés szerint a gépeket 500 MHz-es processzor működtetné és 1 gigabájt memóriát szerelnének beléjük. A kijelző színes és monokróm módban is használható, utóbbi esetben akár direkt napsütésben is kiválóan olvashatók a betűk. Negroponte szerint a forgatható kijelzőnek köszönhetően a gép notebookként és elektronikus könyvként, vagy akár tablet PC-ként is megállja a helyét. A kijelzőt az MIT fejleszti, a cél az, hogy elérjék négyzethüvelykenként 10 centes árat, így egy 12 hüvelykes átlójú kijelző sem kerülne többe 12 dollárnál.

A tervek szerint 2007-re már akár 100-150 millió olcsó laptop is legyártható lenne. Azt persze Negroponte is elismeri, hogy terve igazán nagyratörő, hiszen ma a világon eladott összes notebook mennyisége nem éri el az évi 50 millió darabot. A cél elsősorban egy olcsó gép megtervezése a fejlődő országok diákjai számára de Negroponte szerint a laptopokat akár a piacon is lehetne értékesíteni, a befolyó összeget pedig az ingyenes gépek előállítására fordítanák.

Fotó: News.com

A gyerekek taníthatják szüleiket

Negroponte és társai szerint a számítástechnikai ismeretek terjesztésében nagy szerepe lesz a gyerekeknek, akik az iskolában megtanulják a gépek kezelését, aztán otthon ők magyarázhatják el a szüleiknek, hogy működnek. A tudós elképzelései szerint a notebook csupán 100 dollárba kerülne, amelyet a kormányzatok fizetnének ki, majd a gépeket ingyen szétosztanák a diákok között. Negroponte állítása szerint nonprofit szervezete már tárgyalásokat folytat a kínai, thai, egyiptomi és a dél-afrikai kormánnyal összesen 15 millió tesztkészülékről, amelyeket többek között az AMD, a Google és a Red Hat támogatásával készítenének el.

Az MIT Media Labs szerint az olcsó notebookok hasznosabbak lehetnek az asztali gépeknél, mivel azokat nem csak az iskolákban lehetne használni, hanem az otthoni tanulást is segíthetnék, illetve beépített akkumulátorral rendelkeznek, melyek hasznosak lehetnek olyan falvakban, ahol korlátozott az elektromos energia elérhetősége. Ilyenkor a noteszgépek akkumulátorát egy kurbliszerű töltővel lehetne feltölteni. Az MIT kutatója szerint nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az elektromos áramot és világítást nélkülöző falvakban a családok a notebook kijelzőjével akár világíthatnak is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról