Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 9. 09:18

A Google-hoz igazolt az internet atyja

Vint Cerf
Vinton G. Cerf
[HWSW] A Google tegnap bejelentette, hogy "leigazolta" Vinton G. Cerfet, az internet egyik úttörőjét, a TCP/IP protokoll kifejlesztőjét. A kiadott közlemény szerint Cerf a Google-nél protokollok, infrastruktúra, valamint alkalmazások fejlesztésén dolgozik majd.

Az internet atyja

Cerf a Stanford Egyetemen dolgozva 1973-ban a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) támogatásával zajló projektben Bob Kahn segítségével fejlesztette ki a TCP/IP protokollt. 1982-ben Cerf az MCI távközlési vállalathoz igazolt, ahol közreműködött a világ első kereskedelmi e-mail szolgáltatásának, az MCI Mailnek a kifejlesztésében. A tudós összesen 15 évig dolgozott az MCI-nál, legutóbb stratégiai fejlesztési igazgatóként. Az MCI jelenleg egy akvizíció keretén belül beolvad a Verizonba.

Cerf elmondása szerint ő maga kereste meg a Google elnök-vezérigazgatóját, Eric Schmidtet azzal, hogy szívesen csatlakozna a vállalathoz. A 62 éves tudós legfőbb motivációja az volt, hogy infrastruktúra helyett több időt tölthessen szoftverek fejlesztésével. Cerf úgy fogalmazott, különösen érdekli a keresési eredmények relevanciájának fejlesztése, a földrajzi adatbázisok és a hangfelismeréssel irányítható alkalmazások.

Nagyágyúk között

"A Google számára rendkívül fontos az internet egészségi állapota és jövője, ezért rendkívül örülünk hogy csatlakozott hozzánk és együtt formálhatjuk a világhálót" -- mondta Cerfről Bill Coughran, a Google fejlesztési vezetője. Vint Cerf továbbra is a domain-nevekkel foglalkozó Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) elnöke marad, illetve a NASA berkein belül az InterPlanet hálózati protokoll fejlesztését végzi, amely segítségével bolygók közötti kapcsolat hozható létre.

A Google az utóbbi időben számos internetes nagyágyút csábított magához, többek között az eBay egykori vezetőjét, Louis Moniert, aki 1990-ben létrehozta az Altavista keresőt, illetve Mark Lucovskyt, aki a Microsoftnál a Windows NT fejlesztését vezette. Júliusban a keresőóriás annak kapcsán került az informatikai lapokba, hogy felvette alkalmazottai közé Kai-Fu Leet, aki régebben a Microsoft alelnöke volt. Ezzel kapcsolatban jelenleg a két vállalat között jogvita is zajlik, a redmondi cég állítása szerint a Google ugyanis Lee révén érzékeny vállalati információkhoz juthatott hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról