:

Szerző: Bizó Dániel

2005. szeptember 5. 15:49

Egészségügyileg teljesen kockázatmentes a mobiltelefonálás?

[ICR/DMEurope/HWSW] A mobiltelefonok megjelenését és széleskörű elterjedését követően -- nem tagadható hasznosságuk mellett -- sokszor, az utóbbi években egyre többször került a média figyelmének középpontjába az általuk okozott egészségi kockázat.

[ICR/DMEurope/HWSW] A mobiltelefonok megjelenését és széleskörű elterjedését követően -- nem tagadható hasznosságuk mellett -- sokszor, az utóbbi években egyre többször került a média figyelmének középpontjába az általuk okozott egészségi kockázat.

Továbbra sincs egyértelmű bizonyíték

Bár a legelső készülékek már hazánkban is 15 éve felbukkantak több kilós válltáska formájában, majd ezt követően néhány évvel már fülhöz emelhető féltégla méretben is elérhetőek voltak, a rádiósugárzás okozta veszélyekkel kapcsolatban a mai napig nincsen egyetértés a tudományos világban, melynek legfőbb oka, hogy nem áll elegendő adat rendelkezésre, hogy kétséget kizáró konklúzióra juthassunk.

A legújabb kutatási eredmények szerint a mobiltelefonok használata egyelőre nincs kimutatható hatással a hallásszervi idegrendszert támadó daganatok kialakulására. Az Institute of Cancer Research által publikált kutatás alapján sem a mobilhasználat ideje, annak gyakorisága, a beszélgetések hossza, a készülékek típusa vagy működési elve (analóg vagy digitális) nem hozható összefüggésbe a betegség kialakulásával, amely a fület az aggyal összekötő idegpályákat érinti. Ez a rész rendkívül közel kerül a mobiltelefonhoz, mikor beszélgetéskor a fülünkhöz emeljük azt.

Anthony Swerdlow professzor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a hosszabb távú kockázatok továbbra is ismeretlenek maradnak, hiszen egyelőre csupán 10 év telt csak el a mobilok szélesebb megjelenése óta, az áttéteket ritkán képező, hallás- és egyensúlyzavarokat okozó tumor azonban csak rendkívül lassan fejlődik. A kutatást összesen 4231 ember bevonásával folytattak le Nagy-Britanniában, Dániában, Finnország, Norvégiában és Svédországban. A vizsgált emberekből 628 érintett volt a betegségben, míg 3533 fő képezte a kontrollcsoportot. A felmérés a felhasználási szokásokat, körülményeket igyekezett mélységeiben feltárni.

Egy korábbi, az Unió által finanszírozott tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mobilok gerjesztette sugárzásnak kitett sejtekben jelentősen megnövekedett a DNS-lánc töréseinek száma, ami végső soron mutációhoz vezethet. Más kutatások rámutattak, a mobiltelefon intenzív használata megemelheti a hőmérsékletet a fejnek készülék felőli oldalán, ami fejfájást is okozhat.

Tavaly októberben a svéd Karolinska Institutet hozott nyilvánosságra olyan kutatási eredményeket, amelyek szerint a mobiltelefonok használata növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. A tudósok azt találták, hogy ha valaki 10 évig rendszeresen használ mobiltelefont, nagyobb eséllyel kap a hallószerveket megtámadó nem rákos jellegű tumort.

És a tornyok?

A mobiltelefonokon kívül szintén aggályukat fejezték ki egyesek az adótornyok okozta sugárzás hatásait illetően. Bár a fülhöz tartott mobiltelefonhoz képest az általuk okozott szórt sugárzás elvileg elhanyagolható, egyes lakosok már több alkalommal tüntettek a tornyok játszóterek, lakóházak közelébe telepítése ellen. Hazánkban a három mobilszolgáltatónak összesen több ezer tornya található országszerte, amely szám a 3G hálózatok telepítése révén jelentősen növekedni fog a jövőben, hiszen az UMTS-tornyokat nagy népsűrűségű területeken sokkal sűrűbben kell telepíteni, mint a GSM-átjátszókat.

A brit Vodafone a közvélemény meggyőzésére egy Cassiopea nevű kezdeményezést hozott létre. A szigetországban mintegy 10 ezer tornyot üzemeltető vállalat a lakókörnyezetben elhelyezett berendezésekkel folyamatosan méri az összes rádiósugárzás mértékét, majd ezeket az adatokat nyilvánossá teszi. A helyi lakók az önkormányzati honlapon megtekinthetik azt az egészségügyi határértékhez viszonyítva. Ezzel a Vodafone reményei szerint sikerül eloszlatni a tornyok károsító hatásaival kapcsolatos aggályokat, és elérni, hogy a lakók ne érezzék veszélyben egészségüket.

A napelemmel működő, háztetőre szerelt berendezések minden elektromágneses jelet rögzítenek, így a mért értékek nem csak a mobiltornyokat, hanem a TV- és rádióadásokat, a természetes kozmikus háttérsugárzást, a Wi-Fi berendezéseket, vagy egyéb rádiós hálózatokat is mutatnak. A logaritmikus skálát alkalmazó grafikonokon jól látható, hogy a sugárzás erőssége az egészségügyi határérték negyvened részét sem éri el például egy angliai általános iskola tetején található mérőegységnél. A Cassiopea egységeket a Vodafone-tól független beszállító biztosítja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.