Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 9. 10:49

Új tulajdonosa van a PalmSource-nak

A japán Access mai bejelentése szerint 324,3 millió dollár készpénzért megvásárolja a Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő PalmSource vállalatot. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta és várhatóan az év végén zárul le.

[HWSW] A japán Access mai bejelentése szerint 324,3 millió dollár készpénzért megvásárolja a Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő PalmSource vállalatot. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta és várhatóan az év végén zárul le.

Mobiltelefonok számára

A japán vállalat fejleszti a NetFront nevű mobil internetböngészőt, valamint számos szoftvert készít az NTT DoCoMo által forgalmazott harmadik generációs mobiltelefonokra. A megállapodás értelmében a PalmSource az Access amerikai részlegébe olvad be. Az Access részvényenként 18,50 dollárt fizet a PalmSource-ért, ami 83 százalékos prémium a papírok tegnapi záróárához képest, ami 10,09 dollár volt. A bejelentést követően az Access részvényei 2,6 százalékkal drágultak.

A PalmSource 2004 ősze óta kínál kifejezetten mobiltelefonokba szánt operációs rendszert, a Cobalt nevű szoftver képes kezelni a telefonhívásokat, de beépített e-mail klienssel, webböngészővel is ellátták és támogatja a Wi-Fi és Bluetooth hálózatokat is. A Cobalt említésre érdemes képességei között szerepel a több szoftver párhuzamos futtatása.

Linuxos alapokon

A PalmSource egykoron a tenyérgépeket gyártó Palm szoftverfejlesztő részlege volt, azonban 2003 végén a két divíziót szétválasztották és önálló cégekké szervezték. A hardvergyártó részleg felvásárolta a Handspringet, így jött létre a PalmOne. A PalmSource idén májusban 30 millió dollárért eladta a Palm névvel kapcsolatos jogokat a PalmOne-nak, amely azóta vissza is vette régi nevét, július óta ismét Palm néven működik.

A két cég közötti licencmegállapodás szerint a Palm 2009-ig jogosult a Palm OS operácós rendszer használatára, azonban elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy a Palm más irányba is elindul és hamarosan windowsos vagy linuxos termékekkel jelentkezik. A PalmSource is nyitott a Linux irányába, a cég tavaly decemberben jelentette be, hogy felvásárolja a China MobileSoft vállalatot, amely mobiltelefonos szoftvereket, valamint egy mobil készülékeken használható Linux-disztribúciót fejleszt. A PalmSource a felvásárlás kapcsán közölte, hogy hamarosan megjelenik saját, Linux-alapú mobil operációs rendszeréve, azonban erre azóta sem került sor.

A tenyérgépek piacán egykor egyeduralkodónak számító Palm OS ma már csak másodhegedűs a Windows mobil változata mellett. A tavalyi első negyedévben még az eladott PDA-k 40,9 százaléka futtatott Palm szoftvert, most már csak 20 százalékuk -- derül ki a Gartner adataiból. Eközben lassan de biztosan nőtt a mobil Windows népszerűsége, a Microsoft szoftvere a tavalyi 42 helyett már 46 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról