Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 7. 11:10

Mindkét rivális DVD-formátumot támogatná a Samsung lejátszója

[News.com/HWSW] A Samsung jövőre olyan lejátszót tervez bemutatni, amely mindkét következő generációs optikai formátummal, vagyis a HD-DVD és a Blu-ray lemezekkel is kompatibilis lesz.

[News.com/HWSW] A Samsung jövőre olyan lejátszót tervez bemutatni, amely mindkét következő generációs optikai formátummal, vagyis a HD-DVD és a Blu-ray lemezekkel is kompatibilis lesz.

A vállalat szórakoztató termékekért felelős részlegének elnöke, Choi Gee-sung a Financial Times-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, a Samsung üdvözölné egy egységes formátum megjelenését, azonban egyre inkább úgy tűnik hogy ez nem valósul meg, így a cég a saját kezébe veszi a dolgokat. "Nem lesz egyszerű, de jövőre már meg fog jelenni a megoldásunk. Egyébként a felhasználók helyzete túlságosan zavaros lenne" -- mondta Gee-sung.

Egymásnak feszülnek

Amint az ismert, jelenleg két következő generációs optikai adathordozó-formátum létezik, megosztva az elektronikai iparág szereplőit, valamint a filmstúdiókat is. A Blu-Ray mögött olyan támogatók sorakoznak, mint a Sony, a Panasonic, a Sharp, a Philips, a Dell, az Apple vagy a HP, míg a rivális HD-DVD lemezeket a Toshiba, az Acer, az NEC és a Sanyo részesítené előnyben. A Sony és a Toshiba részéről történtek egyeztetések egy egységes formátum létrehozásáról, azonban a tárgyalások végül záronyra futottak.

Míg a Blu-Ray lemezek gyártásához új gyártósorok, új technológia kell, a HD-DVD lemezek előállításához csak minimális mértékben kell fejleszteni a jelenlegi DVD-gyártósorokat. Ennek köszönhetően a HD-DVD lemezekre írt tartalom olcsóbb lehet, mint a Blu-Ray optikai tárolón biztosított filmek. A Blu-Ray ugyanakkor nagyobb kapacitású, mint ellenfele. Míg egy HD-DVD-lemez csak 30 gigabájt adatot tud eltárolni két réteg segítségével, a Blu-Ray lemezek rétegenként 23-25 gigabájt kapacitásúak, így egy kétrétegű lemezre akár 50 gigbájt adat is rögzíthető.

Egy, aki mindent visz

Hogy miért csatáznak a vállalatok a következő generációs médium körül, az érthető: akinek a formátuma végül győztesen kerül ki a harcból, az éveken át jogosult a piac összes szereplőjétől jogdíjakat begyűjteni. A formátumháború nagy vesztesei a fogyasztók lehetnek, egyrészt mert akár olyan faramuci helyzet is kialakulhat, hogy az új generációs lemezek lejátszásához kétféle lejátszóra lesz szükségük.

Erre a problémára kíván megoldást nyújtani a Samsung, amely maga egyébként a Blu-Rayt támogató konzorcium tagja. Azzal, hogy a Samsung mindkét formátumot támogató lejátszót dob a piacra, a vállalat jelentős előnybe kerülhet versenytársaival szemben ezen a többmilliárd dolláros piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról