:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 24. 09:27

Oracle: íme az új adatbázis!

A San Franciscó-i Oracle OpenWorld konferencián mutatkozott be az Oracle adatbázisának legújabb bétaváltozata. A Database 11g több száz új funkciót tartalmaz -- mondta el Chuck Rozwat, a vállalat szervertechnológiákért felelős vezetője, aki szerint az új verzió a sebesség és teljesítmény terén is jelentős áttörést hoz.

[HWSW] A San Franciscó-i Oracle OpenWorld konferencián mutatkozott be az Oracle adatbázisának legújabb bétaváltozata. A Database 11g több száz új funkciót tartalmaz -- mondta el Chuck Rozwat, a vállalat szervertechnológiákért felelős vezetője, aki szerint az új verzió a sebesség és teljesítmény terén is jelentős áttörést hoz.

Nem csak többet tud, gyorsabb is

Az Oracle az új adatbázisáról nem kevesebbet állít mint hogy nagy mennyiségű adat mozgatásakor sebességben felveszi a versenyt a speciális fájlrendszerekkel is. Rozwat ezt az állítást egy demóval támasztotta alá, amely során a Database 11g mindössze 9 másodperc alatt bánt el 1 gigabájt adattömeggel, amihez a referenciaként felvonultatott fájlrendszernek 12 másodpercre volt szüksége.

Rozwat szerint a nagyobb és nagyobb teljesítményű megoldások iránti igényt az olyan felhasználási területek gerjesztik, mint amilyen például a YouTube. A Google által nemrég felvásárolt videomegosztó szolgáltatás szerverein működésének egy éve alatt több mint 45 terabájtnyi film halmozódott fel, az adatbázis mérete pedig havonta mintegy 20 százalékkal bővül -- mondta el Rozwat.

Újabb akvizíció
Az Oracle hétfőn bejelentette a távközlési vállalatok kiszolgálására szakosodott MetaSolv felvásárlását. A 219 millió dolláros készpénzes tranzakció révén olyan cég kerül az Oracle birtokába, amely vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs szolgáltatások megrendelésével, aktiválásával, illetve hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos megoldásokat fejleszt.
Az Oracle adatbázisának következő verziójában bemutatkozik majd egy adattömörítési technológia is, amely akár harmadával csökkentheti az adatok által igényelt tárkapacitást. Hasonló megoldást tartalmaz az IBM DB2 adatbázisának augusztusban megjelent új, 9-es változata is. Az Oracle 11g emellett olyan szolgáltatásokat is felvonultat, amelyek egyszerűsítik a gridek kezelését. Rozwat elmondása szerint a 11g-vel köszönthet be az adatbázis-gridek korszaka.

A Database 11g adattárház-képességeit az október 9-én felvásárolt Sunopsis techngológiái erősítik majd -- mondta Rozwat. A Sunopsis olyan megoldásokat fejleszt, amelyek megkönnyírik adattárházak létrehozását több adatbázisból (pl. Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server, MySQL) kinyert adatokból. A Sunopsis technológiáit az Oracle integrálni fogja SOA-architektúrájába, valamint Business Intelligence és Master Data Management alkalmazásába is.

SOA Suite 10g 3

Szintén az OpenWorldön mutatkozott be az Oracle SOA Suite új változata. A SOA Suite 10g Release 3 a vállalat szerint elődjénél biztonságosabb, könnyebben telepíthető és menedzselhető, valamint teljesen átdolgozott Enterprise Service Bust tartalmaz. A SOA Suite 10g R3 része többek között a BPEL Process Manager, a Business Activity Monitoring, a Business Rules, a JDeveloper, valamint a Web Services Manager. A SOA Suite 10g R3 azonnal elérhető, licencdíja processzoronként 50 ezer dollár.

Az OpenWorldön az Oracle emellett bejelentette új, ingyen letölthető Java fejlesztőeszközét. Az Oracle Fusion Middleware családba tartozó Development Depot olyan, ingyenesen elérhető, átalakítható és más alkalmazásokba beépíthető Java példaprogramokat tartalmaz, amelyek segítségével gyorsan, "akár egyetlen klikkeléssel" hozhatók létre és telepíthetők Java alkalmazások. A Development Depot letölthető a www.oracle.com/technology/goto/oracle-developer-depot címről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.