Szerző: Bizó Dániel

2006. október 27. 10:16

Magyarország legerősebb fürtjét üzemelte be a Fujitsu Siemens Computers

Szerdán a Fujitsu Siemens Computers (FSC) hazai képviselete egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóintézetében (MTA KK) már üzemel az a klaszter, mely a cég állítása szerint Magyarország legnagyobbja. Poros Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy az MTA mellett Szegeden is működik egy új tudományos célokra hasznosított fürtözött rendszer, hozzátéve, hogy a magyar piacon ezek egyedülállóak.

[HWSW] Szerdán a Fujitsu Siemens Computers (FSC) hazai képviselete egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóintézetében (MTA KK) már üzemel az a klaszter, mely a cég állítása szerint Magyarország legnagyobbja. Poros Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy az MTA mellett Szegeden is működik egy új tudományos célokra hasznosított fürtözött rendszer, hozzátéve, hogy a magyar piacon ezek egyedülállóak.

Előremutató tudományos projektek

Szegeden egy 24 darab FSC PRIMERGY RX220 rackszerverből álló fürt egészíti ki az eddigi, FSC Celsius munkaállomásokból álló klasztert. A két darab kétmagos Opteron chipeket tartalmazó számítási csomópontok (node) így 96 processzormaggal növelik a molekuláris biológiai kutatásokra fordítható számítási kapacitást.

A Szegedinél jóval nagyobb MTA KK installáció 60 darab RX220 node-ot tartalmaz, melyből 57 végez valódi számítási feladatokat, míg a többi a feladatok ütemezésével, a számítások eredményeinek kiértékelésével foglalkozik. Az 1U méretű szerverek három szekrényben, huszas csoportokban kerültek fizikailag szervezésre, a csomópontok közötti kommunikációról a költséghatékonyság jegyében igabites Ethernet hálózat gondoskodik. Háttértárként egy kétprocesszoros Xeon szerver szolgál, amely hat darab 300 gigabájtos merevlemezt kezel RAID 5 konfigurációban.

A HWSW megkeresésére Szilágyi Béla, a Fujitsu Siemens Computers műszaki munkatársa elárulta, hogy az MTA KK klasztere 228 darab Opteron 265 processzormagot alkalmaz, egyenként 1 gigabájt memóriával. A processzorok órajele 1,8 GHz, így a nyers számítási potenciál 820,8 gigaflops, vagyis milliárd matematikai művelet másodpercenként, ami összevethető az ország legnagyobb, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az év első felében beüzemelt SGI Altix szuperszámítógépének teljesítményével. A FSC közlése szerint a klaszter által valóban leadott teljesítmény 350 gigaflops körül alakul. A klaszter 64 bites Rocks Cluster Linux disztribúcióval oldja meg a fürtözést.

A szén-dioxid újrahasznosítása

A tájékoztatón megjelent az MTA KK részéről Bencsúra Ákos, aki felvázolta azokat a főbb kutatási projekteket, amelyek az FSC-fürt kapacitását alkalmazzák. Három területet emelt ki: a szén-dioxid megkötése és hasznosítása, az aminosavak idegrendszeri működésének megértése, valamint az ózon légköri reakciói. Ezek közül a legnagyobb horderejűnek a szén-dioxid ipari újrahasznosítását célzó kutatás tűnt, Bencsúr elmondása szerint ez egy újjáéledő terület, ugyanis már korábban is történtek ilyen irányban kutatások, azok azonban megakadtak.

Az MTA KK kutatói elővették ezeknek az elméleti anyagoknak az eredményeit, analizálták a problémákat, és új javaslatokkal álltak elő a kutatás folytatásához. A szén-dioxid uniós program keretében támogatott megkötése és újrahasznosítása Bencsúr szerint hatalmas gazdasági haszonnal kecsegtet, amennyiben iparilag is alkalmazható eljárást sikerülne kifejleszteni. A FSC-fürt lehetővé teszi a korábbinál sokkal realisztikusabb modellezést, amivel a tudósok tesztelhetik elméleteik életképességét.

FSC PRIMERGY RX220 rackszerver
Fujitsu Siemens Computers PRIMERGY RX220 rackszerver

Komplett tudományos megoldások

Naményi Krisztián ügyfélmenedzser elmondta, hogy a két bejelentésre került tudományos projekt a FSC azon víziójába illeszkedik, amely az egyik oldalon a dinamikus adatközpontokra, a másikon pedig a mobilitásra épít. Erre szolgáltatnak referenciát az FS számára ezek az új hazai rendszerek, rámutatva a számítógép-gridek létjogosultságára.

Naményi és Poros arról is beszéltek, hogy az FSC egyre inkább megoldásszállítóként, projektmenedzserként kíván megjelenni a piacon, vagyis adott feladatra, alkalmazási területre szabott komplett megoldást kíván kidolgozni -- az ügyféllel közösen. Ennek szellemében jelen volt a japán Fujitsu egy lengyel leányvállalatának, a FQS Polandnak a képviselője, Jerzy Rudzinski is. A krakkói székhelyű FQS nyolc éve fejleszt szoftvereket a tudományos szektor számára.

Rudzinski úgy fogalmazott: kitermelik az európai akadémiai szektorban elásott tudást, és modellező szoftverekbe implementálják, melyeket világszerte alkalmaznak a japán anyavállalat révén. Jelenleg kémiai és gyógyszeripari területen mozognak, de belekezdtek az adatbányászat technológiájának fókuszált kutatásába is, azaz a tudományos és pénzügyi adatbázisokat célozza meg a 30 fős, mérnökökből és tudósokból álló csapat.

Az FQS Polandnél jelenleg egyelőre csak munkaállomásokra, PC-kre tervezett szoftvereket állítanak elő, de tervezik azok szerverekre implementált változatait is. Az egyik fejlesztés azt célozza meg, hogy néhány éven belül egy PC-n lehetővé váljon egy teljes vírus atomi szintű modellezése, ami 1 millió atom egyidejű manipulációját követeli meg. Jelenleg 300 ezernél tartanak, ami már így is egyedülálló a világon -- állította.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról