:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 18. 12:04

Megszületett a Linux Standard Base Developer Network, a "linuxos MSDN"

[eWeek] A Free Standards Group az OReilly Mediával karöltve létrehozta a Linux Standard Base Developer Networköt (LDN) , amely az Microsoft Developer Networkhöz hasonlóan a fejlesztőket hivatott információkkal segíteni. Az LDN vezetője Martin Streicher, a Linux Magazine szerkesztője lesz, a kezdeményezést pedig olyan neves cégek is támogatják, mint az IBM, a HP, a MySQL, a Novell, a RealNetworks és a Red Hat.

[eWeek] A Free Standards Group az O'Reilly Mediával karöltve létrehozta a Linux Standard Base Developer Networköt (LDN), amely az Microsoft Developer Networkhöz hasonlóan a fejlesztőket hivatott információkkal segíteni. Az LDN vezetője Martin Streicher, a Linux Magazine szerkesztője lesz, a kezdeményezést pedig olyan neves cégek is támogatják, mint az IBM, a HP, a MySQL, a Novell, a RealNetworks és a Red Hat.

A cél az, hogy a linuxos fejlesztők egyetlen közösségi oldalon találhassák meg a nekik szükséges információkat, emellett fórum, letölthető szoftverek, mintaprogramok, fejlesztői eszközök, böngészhető szabványok és specifikációk hivatottak a munkájukat segíteni, hogy az Linux Standard Base-nek megfelelő, a Linux-disztribúciók között szabadon hordozható szoftvereket adhassanak ki, amelyeket aztán az ugyanitt elérhető eszközökkel ellenőrizhetnek és minősíthetnek.

Jeremy White, a CodeWeavers alapítója és elnök-vezérigazgatója rámutatott, a linuxos alkalmazásfejlesztőknek rendkívül nehéz dolguk van, mivel számos eltérő disztribúció létezik el, amelyek szegmentálják a piacot. "A független szoftverfejlesztők szempontjából igenis számít, hogy van Ubuntu, Red Hat, SUSE, meg egyebek. Ezek ugyan nagyon hasonlítanak, de mégsem. Minél hamarabb szembenézünk az igazsággal, annál hamarabb kezdhetünk el dolgozni a megoldáson" -- mondta White.

A Free Standards Group műszaki vezetője és a Debian Linux alapítója, Ian Murdock szerint annak érdekében, hogy a Linux valóban versenyképes platform legyen, léteznie kell egy központi fejlesztői információforrásnak. "A Microsoft nagyszerű munkát végzett az MSND-nek, mi a Linux Standard Base-nél ugyanerre törkeszünk a nyílt forrás és a Linux által ismertté tett közösség-alapú modellel" -- mondta Murdock. "Nagy különbség azonban, hogy ez egy alulról építkező közösség. A Free Standards Group csak keretet ad a szabványok kidolgozásához, az interoperábilitás megteremtéséhez, és ez itt sem lesz másképp. Lehetővé tesszük az együttműködést."

"Az alkalmazásfejlesztők támogatása kritikusan fontos a Linux-piac folyamatos növekedéséhez" -- mondta Chris Cooper, a Novell fejlesztői részlegének vezetője. "Bár jelenleg is több mint 1000 minősített alkalmazás létezik a SUSE Linux Enterprise-ra, elkötelezettek vagyunk azért, hogy a számuk tovább növekedjen. A Linux Standard Base Developer Networkkel együttműködve újabb lehetőséget adunk a fejlesztők kezébe, hogy olyan alkalmazásokat készítsenek, amelyek több disztribúción is működnek, növelve ezzel a Linux piaci elterjedését."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.