:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 31. 12:30

Titkosítja az adatokat a Seagate új merevlemeze

Natív hardveres titkosítással látja el egyes merevlemezeit a Seagate. A DriveTrust Technology egy teljesen önálló chip segítségével oldja meg a lemezen tárolt adatok titkosítását anélkül, hogy befolyásolná a teljesítményt, illetve hogy szükség lenne a meghajtót kezelő szoftverek módosítására. A vállalat mindazonáltal kiadja azokat a szoftverfejlesztői segédeszközöket (SDK), amelyek segítségével a titkosítási funkciót kezelő alkalmazások hozhatók létre.

[HWSW] Natív hardveres titkosítással látja el egyes merevlemezeit a Seagate. A DriveTrust Technology egy teljesen önálló chip segítségével oldja meg a lemezen tárolt adatok titkosítását anélkül, hogy befolyásolná a teljesítményt, illetve hogy szükség lenne a meghajtót kezelő szoftverek módosítására. A vállalat mindazonáltal kiadja azokat a szoftverfejlesztői segédeszközöket (SDK), amelyek segítségével a titkosítási funkciót kezelő alkalmazások hozhatók létre.

A DriveTrust technológia elsőként a noteszgépekbe szánt Seagate Momentus 5400 FDE.2 meghajtóban debütál, ez a 2,5 hüvelykes egység 2007 első negyedévében lesz elérhető 80, 120 és 160 gigabájtos kivitelben. A vállalat tervei szerint a későbbiekben asztali és multimédiás felhasználásra szánt meghajtóiban is felbukkan a DriveTrust technológia.

A DriveTrusttal szerelt merevlemezek használata esetén a számítógép felhasználójának a bekapcsolást követően, de még a bootolás előtt azonosítania kell magát jelszavával -- vagy akár ujjlenyomatával, smart cardjával, ha a gép rendelkezik olvasóval -- ellenkező esetben a lemezen tárolt adatokhoz nem férhet hozzá. Ha a meghajtót tartalmazó gép illetéktelen kezekbe kerül, a merevlemezt kiszerelik és más gépben próbálják működésre bírni, a DriveTrust üresnek láttatja azt.


Momentus 5400 FDE.2

Már régóta léteznek olyan szoftverek, amelyek segítségével a merevlemezek tartalma titkosítható. A Seagate DriveTrust előnye ezekhez képest, hogy hardveres megoldás, teljesen függletlen minden szoftvertől, így nem szükséges azok telepítésével, felügyeletével, verziókövetésével foglalkozni, ami elsősorban a vállalatok informatikai dolgozóinak életét könnyítheti meg, emellett nem terheli a számítógépet, mivel a 128 bites AES titkosítást a merevlemezre szerelt chip végzi, hardveresen.

A Windows Vista biztonsági újdonságai között is megtalálható egy merevlemez-titkosítási technológia, a BitLocker. Ez a tisztán szoftveres, merevlemez-meghajtótól független megoldás az egész merevlemezt bitről bitre titkosítja, így aztán illetéktelen felhasználó a megfelelő kulcs nélkül nem tudja olvasni annak tartalmát még akkor sem, ha a meghajtót egy másik számítógépbe építi be. A titkosítás feloldásához használatos kulcsot a Vista a gépbe épített TPM modulban vagy USB-kulcson képes tárolni, de akár a két megoldás együtt is használható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.