:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 11. 14:42

Integrálta webes szövegszerkesztőjét és táblázatkezelőjét a Google

[The Wall Street Journal/HWSW] Egyesíti webes irodai alkalmazásait a Google, adta hírül az amerikai sajtó. A vállalat a korábban Writely néven ismert szövegszerkesztő, valamint a Spreadsheet táblázatkezelő felhasználói felületét boronálta össze, és Docs & Spreadsheets néven tette hozzáférhetővé. A várható lépés kétségtelenül nem árasztja el örömmel a Microsoft vezetőségét, ugyanakkor mindkét vállalat képviselői tagadják, hogy a Docs riválisa lenne az Office-nak.

[The Wall Street Journal/HWSW] Egyesíti webes irodai alkalmazásait a Google, adta hírül az amerikai sajtó. A vállalat a korábban Writely néven ismert szövegszerkesztő, valamint a Spreadsheet táblázatkezelő felhasználói felületét boronálta össze, és Docs & Spreadsheets néven tette hozzáférhetővé. A várható lépés kétségtelenül nem árasztja el örömmel a Microsoft vezetőségét, ugyanakkor mindkét vállalat képviselői tagadják, hogy a Docs riválisa lenne az Office-nak.

Rohamléptékben

A Google idén márciusban vásárolta fel az Upstartle nevű vállalatot, mely 2004 végén indult, és a writely.com oldalán keresztül szolgáltatásként kínálta a szövegszerkesztést, a dokumentumok megosztását, és a csoportos munkavégzés lehetőségét is. Segítségével egy hagyományos, telepített szövegszerkesztőhöz hasonlóan tudunk dokumentumokat készíteni, beleértve a képek, táblázatok beszúrását, a szöveg formázását is, beleértve a helyesírás ellenőrzését is. A dokumentumok szerkesztés közben HTML-formátumban vannak, de akár PDF, OpenDocument Text (ODT), vagy Word .doc formátumban is letölthetjük azokat, amennyiben off-line van szükségünk rájuk.

A Writely megszerzését követően a Google júniusban jelentette be táblázatkezelőjét, a Google Spreadsheets szolgáltatást. A Spreadsheets a Writely elvén működik, csak táblázatokra specializáltan: az alkalmazásba importálhatók a Microsoft .XLS állományai is, így akár Excelben létrehozott dokumentumok is szerkeszthetők a Google Spreadsheet segítségével, amely támogatja a CSV fájlokat is.

Az egységes felület alá összevont webes szolgáltatással a Google adatvédelmet is biztosít azáltal, hogy 10 másodpercenként elmenti a változtatásainkat, így hálózati hiba, áramszünet, gépleállás esetén sem veszhet el a munkánk. Azt, hogy kik láthatják, dolgozhatnak egy-egy dokumentumon, egy egyszerű felületről felhasználónként szabályozható. A rendszer a wikikhez hasonlóan minden egyes változtatást naplóz, így ellenőrizhető bárki tevékenysége.

Megváltoztatni a szokásokat

A Google elnök-vezérigazgatója, Eric Schmidt úgy nyilatkozott korábban, hogy a vállalat nem tervez Office-t építeni, mely professzionális felhasználóknak felel meg a leginkább, ugyanakkor úgy látja, hogy az alacsony igényekkel rendelkező tömegek piaca "sebezhető" a Microsoft szemszögéből. A Microsoft szerint a böngészők korlátai miatt egy webes irodai program sosem válik olyan fejletté, mint egy hagyományos szoftver, az Office -- ami kétségtelenül igaz is.

A Google ingyenes, könnyen kezelhető, online bármikor elérhető kollaboratív megoldása éppen azokat a felhasználókat célozza meg, akiknek ezekre egyáltalán nincs szükségük, viszont örömmel veszik az egyszerű, ingyenes csoportos munka dokumentumaik online hozzáférhetőségének lehetőségét. Igaz, a Microsoft Office-nak már eddig is voltak ingyenes alternatívái, mint például az OpenOffice.org, azonban ezek eddig nem gyakoroltak látványos hatást a vállalat évi több mint 10 milliárd dollárt generáló üzletére, felmerül a kérdés azonban, hogy a szokások megváltozásával is így marad-e.

Ezzel együtt is egyes vélemények szerint a Microsoftnak reagálnia kell majd a Google lépéseire. Az Office-ba épített online funkciók és a weben hozzáférhető szolgáltatások fejlesztésén kívül új, alsó-kategóriás és olcsó verziót is piacra kell dobnia a redmondiaknak -- véli Rick Sherlund, a Goldman Sachs elemzője, aki a Wall Street Journal megkeresésére fejtette ki álláspontját.

A Docs & Spreadsheets várhatóan további integráción megy majd keresztül, hogy jobban együttműködjön a Google többi szolgáltatásával, kifejezetten a Gmaillel és a Google Calendarral, erről azonban a vállalat természetesen egyelőre mélyen hallgat. Kiterjedt ingyenes szolgáltatásaival a Google-nek nem a Microsoft hagyományos piacaira fáj a foga, hanem online reklámbevételeit igyekszik védeni és duzzasztani azáltal, hogy felhasználók millióit köt magához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.